Filtreleri Temizle
Yazar
Yusuf Akçura

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Yayın Dili

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Yusuf Akçura Kitap

için 55 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç
  • Mağazaların Seçtiği ÜrünlerREKLAM

  • Kategoride Öne Çıkanlar REKLAM

Yusuf Akçura

2 Aralık 1876 doğumlu Rus asıllı Yusuf Akçura, siyasi makalelerinde Türkçülük ilkelerini anlatan yazar ve siyasetçidir. Kuleli Askeri Lisesi ve sonrasında Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. İlerleyen yıllarda Paris Siyasal Bilgiler Okulu'ndan mezun olarak siyasi kimliğini geliştirmiştir. 1932 yılından 1935 yılına kadar Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekilliği yapmıştır.

Yusuf Akçura Kimdir?

Yaşadığı dönemde yayımlanan Tercüman gazetesini okurken Türkçülük kavramı ile tanışmış ve zamanla bu kavramı hayatının merkezine yerleştirmiştir. Türkiye siyasetine duyduğu bu derin ilgi ve alakayı, yazdığı makaleler ile kitlelere ulaştırmakta ve savunduğu Türkçülük ilkelerini yazılarında güçlendirmek istemektedir. Dolayısıyla makale türünde yazdığı yazıları ve kitaba dönüştürdüğü bu cümlelerinin siyasi bir amacı bulunmaktadır. Yusuf Akçura eserleri Türkçülük ilkesinin yanında İslam kavramını da konu almaktadır. Türk tarihi, Osmanlı tarihi ve Avrupa’nın Yakın Çağ tarihinin siyasal, sosyal ve ekonomik konuları; tüm yazılarının ortak noktası olan konulardır. Yusuf Akçura’nın “Siyaset ve İktisat” adlı eseri, siyasi ilkeleri çerçevesindeki nutuklarını içermektedir. Her eseri, her cümlesi milliyetçilikten hareketle oluşturulmuştur. Türk milliyetçiliği, ekonomi, faydacılık kavramları üzerinde oluşmaktadır. “İki esaslı fikir vardır ki, onların doğruluğuna ta gençliğimden beri kani ve mümin idim ve elimden geldiği kadar da bu iki fikrin hizmetçisi olmaya çalıştım. Bu iki fikirden birincisi milliyetçilik, diğeri halkçılıktır” ve “Milliyetçilik ve halkçılığın temel hedefi kayıtsız ve şartsız milli egemenliktir.” gibi tespitleri ile kitaplarının ana fikirlerinden bahsetmektedir.

Yusuf Akçura, İslamcılık, Türkçülük ve Osmanlıcılık

Yusuf Akçura Türkçülük ilkesi ile eserlerini oluşturmaya başlamış, 1897 yılında da Malumat dergisinde yayımlanan "Şehabettin Hazret" adlı eseriyle edebiyat dünyasını ilk gerçek adımını atmıştır. Yusuf Akçura kitapları ve makalelerinin başlıca örneklerinden olan Şehabettin Hazret'in alt metninde Osmanlı kökenli Türkler ile Rusya Türklerini tanıştırmak amacı vardı. 1904 yılında adını Türk siyasetine duyurmasını sağlayan başlıca eseri olan "Üç Tarz-ı Siyâset" adlı makale türündeki eseri, Türk isimli dergide yayımlanmıştır. Bu eser zamanla önem kazanmış ve hatta Türkçülük ilkesinin manifestosu olarak nam kazanmıştır. Yusuf Akçura Üç Tarzı Siyaset adlı kitabında bir Osmanlı milleti oluşturmak ve İslamcılığı temel alan bir devlet kurmak gibi ana konular çerçevesinde oluşturulmuştur. Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük ilkesi üzerine kurulmuş bu eser, Yusuf Akçura makaleleri toplamının bir özeti niteliğindedir. Diğer siyasi makalelerine; ‘Ulum ve Tarih (1906)', 'Mevkufiyet Hatıraları (1904)', 'Türk', 'Cermen ve Slavların Münasebat-ı Tarihiyeleri', 'Tarih-i Siyasi Notları (1926)', 'Şark Meselesine Dair Tarih-i Siyasi Notları (1920)’ ve ‘Osmanlı İmparatorluğunun Dağılma Devri (1918)’ örnek verilebilir.

Yusuf Akçura’nın Edebi Kişiliği

Yusuf Akçura Osmanlı Devletinin Dağılma Devri adlı eserinde de aynı temel hedefler üzerinde derin araştırmalar ve analizler yaptığı bir diğer kitabıdır. Ancak bu eseri, okurları üzerinde en yüksek etkiye sahip olan eseridir. Kurulmasını hedeflediği Osmanlı Türkü Devletini somutlaştıran sınırları belirlemesine destek olarak, ideolojisine büyük katkı sağlamıştır. 1903 yılında Ahmet Rıza'nın çıkardığı Şura-yı Ümmet ve Meşveret gazetelerinde adsız yazıları yayımlamıştır. 58 yıllık hayatında birçok siyasi faaliyete katılmış, Türkiye'de Türkçülük ilkesinin önemli temsilcilerinden olmuştur. “Tükçülüğün Tarihi Gelişimi” kitabı "Bütün Türklük" ilkesi doğrultusunda kaleme aldığı bir diğer kitabıdır. Savunduğu siyasi görüşü Ziya Gökalp ile birlikte Türkçülük ilkesinin önde gelen savunucularından olmuş ve gerek dönemin devlet adamlarına gerek topluma bu konuda ders niteliğinde eserler oluşturmuşlardır. Yaşamı boyunca kaleme aldığı her cümlesinde, hem Cumhuriyet hem Meşrutiyet döneminin mevcut siyasi, dini ve tarihi başlıklarını ele alarak toplumca bilinçlenmeyi hedeflediği bilinmektedir. Yine Ziya Gökalp ile beraber ele aldığı ve Milliyetçilik konulu makalelerinin yayılandığı Türk Yurdu, bu ilke ve görüşün tarihinde önemli bir kaynak olarak kabul edilmiştir ve günümüzde de önemini korumaktadır.