Filtreleri Temizle
Yazar
Hüseyin Rahmi Gürpınar

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Yayın Dili

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Hüseyin Rahmi Gürpınar Kitap

için 288 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç
  • Mağazaların Seçtiği ÜrünlerREKLAM

  • Kategoride Öne Çıkanlar REKLAM

Hüseyin Rahmi Gürpınar

1864-1944 yılları arasında yaşayan Hüseyin Rahmi Gürpınar gazeteci ve Türk roman yazarıdır. Küçük yaşta annesini kaybeden yazar, babasının yanına Girit’e gönderilmiştir. Babasının evlenmesi üzerine ise İstanbul’a anneannesinin yanına gönderilen yazar eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. Adliye Nezareti Ceza Kalemi’nde memur olarak başlayan Hüseyin Rahmi Gürpınar yaşamını yazı yazarak kazanmıştır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Yazarlık Dönemi

Tercüman-ı Hakikat gazetesinde 1887 yılında yazmaya başlamıştır. İkdam ve Sabah gazetesinde muhabir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde Boşboğaz ve Güllabi adlı bir gazete çıkaran Gürpınar, ardından Millet gazetesini çıkarmıştır. Türk Kadın Yolu adlı dergide yazılarını yazmıştır. Zaman, İkdam, Söz, Vakit, Son Posta, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinin yazarları arasında yer almıştır. Kütahya Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin beşinci ve altıncı dönemlerinde siyasi hayata atılmıştır. Son zamanlarını Heybeliada’da yaşayan yazar 8 Mart 1944 yılında vefat etmiştir. Yazılarını kaleme alırken İstanbul yaşantısına da yer vermiştir. Gürpınar sanat toplum içindir görüşünü benimsemiştir. Hüseyin Rahmi Gürpınar Gulyabani adlı eserini 1913 yılında yazdı. Gulyabani ‘Süt Kardeşler’ olarak sinemaya uyarlanmıştır. Eserlerini yazarken dilde sadeleşmeyi baz almıştır. Natüralist bir yazar olarak eserlerinde yöresel şiveleri de yansıtmıştır. 19. yy ve 20. yy’ın gerçekçi yaşantısını kitaplarında betimlemiştir. Bağımsız yazar olarak anılan Gürpınar yaşadığı dönemde Serveti-i Fünun edebiyatına katılmamıştır. Yazarın eserleri günümüzde de aynı sadeliktedir.

Yazarın Romanları

Hüseyin Rahmi Şıpsevdi romanını 1911 yılında Osmanlıca olarak çıkarmıştır. “Şıpsevdi” romanının özelliği yazarın son romanı olmasıdır. Bu eserin okunmasının yasaklanmasından sonra yazar inzivaya çekilmiştir. Batı özentisini kaleme aldığı bu eserin yasaklanması üzerine derin bir üzüntü duymuştur. Romanın gerçek adı ‘Alafranga’dır. Yazar bu romanda kendi düşüncelerini yarattığı karakterlerin ağzından söylemiştir. Gürpınar Şıpşevdi’yi yazarken kurgu ve teknik açısına dikkat ederek yazmış, yazarın en başarılı eseri olmuştur. Kitaptaki karakterler: Meftun, Raci, Şeküre Hanım, Lebibe, Rabia, Edibe, Vesile Hanım, Lütfiye Hanım, Mahir, Azize Hanım ve Kasım Efendi. Hüseyin Rahmi Şık adlı romanını bölüm bölüm 1888 yılında Ahmet Mithat Efendi’nin Tercüman-ı Hakikat adlı gazetesinde yayımlamıştır. Roman 1889 yılında basılmıştır. Gürpınar “Şık” romanını yazarken Felatun Bey ve Rakım Efendi’yi yazan Ahmet Mithat Efendi’den Ve Recaizade Mahmut Ekrem’in “Araba Sevdası” adlı romanlarından etkilenmiştir. Romanın karakteri Şöhret Bey’in alafrangaya özentisini, acınası hallerini gülünç bir şekilde bu eseriyle anlatmıştır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Diğer Önemli Eserleri

Hüseyin Rahmi Gürpınar Mürebbiye adlı kitabını 1889 yılında yazmıştır. Angel isimli Mürebbiye’nin başından geçenleri eğlenceli şekilde anlatan yazar konak yaşamının da farklı bakış açılarını ele almıştır. “Mürebbiye” romanı yazarın önemli eseridir. Hüseyin Rahmi Gürpınar İffet adlı eserini 1896 yılında yazmıştır. İffet romanı sosyal bir roman özelliği taşımıştır. Hüseyin Rahmi Gürpınar Kuyruklu Yıldız adlı romanını 1912 yılında kaleme almıştır. Halley adındaki Kuyruklu Yıldız’ın dünyaya çarpacağı söylentisini üzerine İstanbul halkının tepkilerini konu olarak anlatmıştır. Hüseyin Rahmi Gürpınar kitapları ‘Mutallaka (1898)', 'Bir Muadele-i Sevda (1899)', 'Metres (1899)', 'Tesadüf (1900)', 'Nimetşinas (1911)', 'Gönül Ticareti (1911)', 'Kaderin Cilvesi (1912)', 'Cadı (1912)', 'Hazan Bülbülü (Oyun', '1916)', 'Hakka Sığındık (1919)', 'Son Arzu (1922)', 'Efsuncu Baba (1924)’ ve daha bir çok eseri özgün diliyle kaleme almıştır.