Filtreleri Temizle
Yazar
Refik Halid Karay

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Refik Halid Karay Kitap

için 91 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç
  • Mağazaların Seçtiği ÜrünlerREKLAM

  • Kategoride Öne Çıkanlar REKLAM

Refik Halit Karay

Türk edebiyatına birçok katkıda bulunan Refik Halit Karay 15 Mart 1888 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Önce Galatasaray Sultanisinde ardından Hukuk Mektebinde okudu. Çalışma hayatına Hazine ve Maliye Bakanlığında memur olarak başladı. II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinden sonra gazetecilik yapmaya başladı. Dönemin önemli gazetesi olan Tercüman-ı Hakikat’te muhabir ve mütercim olarak çalıştı.

Refik Halit Karay Edebi Hayatı

Refik Halit Karay’ın Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’nde yazdıkları çok tepki gördü. Yazar, gazetedeki çalışmaları nedeniyle çeşitli yerlere sürgün edildi. İstanbul’a döndüğüde bir süre öğretmenlik yaptı. Ardından PTT Genel Müdürlüğü’nde görev aldı. Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na üye oldu. İstiklal Savaşı aleyhine yazılar yayımladı. Bu nedenle “vatan haini” ilan edilerek yeniden sürgün edildi. Bu esnada Mustafa Kemal Atatürk’e birçok şiir ve mektup yazdı. Yazdıklarının affedilmesine büyük katkı sağladı. Af kanunu çıktı ve yeniden İstanbul’a döndü. Bu kez “Aydede” isimli mizah dergisini yayımladı. Türk edebiyatına birçok katkı sağladı. Bu katkılardan en büyüğü ilk defa Anadolu’yu tanıtan eserler yayınlamasıdır. Yazılarında mizahi ve yergi dolu bir dil kullanır. Dönemin ilgi çeken yazılarına imzasını atan yazar, sade ve akıcı dil kullanır. Refik Halit Karay kitapları güçlü benzetmelere, akıcı dile ve anlaşılır üsluba sahiptir. Bu yönüyle günümüzde bile birçok sevilen eserin sahibi olmayı başarır. Yazarın; roman, hikaye, mizah, günlük, anı ve oyun türünde eserleri vardır. Refik Halit, 18 Temmuz 1965 yılında hayata gözlerini yumdu.

Refik Halit Karay Kitapları

Refik Halit Karay eserleri daha çok roman türündedir. Yazarın ilk romanı 1920 yılında yazılmıştır. “İstanbul'un Bir Yüzü” isimli eser, meşrutiyetin ilanından sonra yazılmıştır. Meşrutiyetten sonra İstanbul’un değişimini anlatan romanda yeni ve eski arasında sıkışan kesim anlatılır. Yazar; 1920 - 1950 yılları arasında birçok eser vermiştir. Bunlar; “Ay Peşinde” (1922), “Yezidin Kızı” (1939), “Çete” (1940), “Sürgün” (1941), “Anahtar” (1949), “Bu Bizim Hayatımız” (1950) isimli romanlardır. 1950 senesinde yazılan bir diğer önemli roman ise “Nilgün”dür. Refik Halit Karay Nilgün adlı eserinde derin bir aşk hikayesini anlatır. 7 sene süren aşk hikayesi 3 romanın birleşiminden oluşur. Kitaptaki betimlemeler detaylı ve gerçekçidir. Yazarın bir diğer önemli eseri ise “Bugünün Saraylısı” (1954)’dır. “Bugünün Saraylısı” kitabı 2013 yılında diziye çevrilmiştir. Romanda, saklı bir aşk hikayesi anlatılır. Kitabın titizlikle yazılması ve detaylı karakter analizi ilgi çeken detaylar arasında yer alır. Kitapta Ata Efendi ile Ayşen isimli yeğeninin yıllar sonra karşılaşması ana konudur. Ata Efendi’nin içsel çatışması ve his dünyası güçlü tasvirlerle anlatılır.

Refik Halit Karay Hikayeleri ve Günlükleri

Refik Halit Karay hayatı sürgünlerde geçmiştir. Uzun süre memleketine hasret kalan yazar, sürgün döneminde hikayeler yazar. Refik Halit Karay hikayeleri sürgün dönemine tekabül eder. İlk olarak 1919 yılında “Memleket Hikayeleri” isimli hikayesini kaleme almıştır. Refik Halit Karay Memleket Hikayeleri adlı hikayesinde Anadolu’yu anlatır. O güne kadar öykülerin konusu İstanbul’la sınırlıydı. Yazılan hikayeler sayesinde Türk edebiyatında yeniliğin kapılarını açmıştır. Anadolu’da yaşanan değişimleri anlatan kitapta 18 öykü bulunur. Yazarın bir diğer hikayesi ise Gurbet Hikayeleri’dir. 1940 yılında kaleme alınan “Gurbet Hikayeleri” kitabı 17 hikayeden oluşur. Yazarın sürgün yıllarında yaşadıklarının anlatıldığı eser, “Memleket Hikayeleri”nin devamı niteliğindedir. Yazarın hikaye türünde başka eseri yoktur. Refik Halit günlük türünde de birçok eser vermiştir. Bunlardan bir tanesi olan “Üç Nesil Üç Hayat” İstanbul’u üç farklı dönemde anlatır. Kültürel dönüşümlerin mizahi dille anlatıldığı kitapta; Abdülaziz, II. Abdülhamit ve Cumhuriyet dönemleri aktarılır. Refik Halit Karay Üç Nesil Üç Hayat kitabında geniş gözlem niteliğini kullanılır. Kadın erkek ilişkilerinden yemek kültürüne kadar her konunun anlatıldığı kitapta, daha çok gazeteci kimliğiyle hareket eder.