Filtreleri Temizle
Yazar
Recaizade Mahmut Ekrem

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Yayın Dili

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Recaizade Mahmut Ekrem Kitap

için 66 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç
  • Mağazaların Seçtiği ÜrünlerREKLAM

  • Kategoride Öne Çıkanlar REKLAM

Recaizade Mahmut Ekrem

Recaizade Mahmut Ekrem kimdir? Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan Türk yazar ve şairdir. Türk edebiyatında yenileşme hareketinin başlıca temsilcilerinden biridir. Sanat sanat içindir anlayışını desteklemiştir. Göz için kafiye anlayışını terk edip kulak için kafiye anlayışını savunmuştur. En bilinen eseri “Araba Sevdası”dır.

Recaizade Mahmut Ekrem Biyografisi

Babası şair ve hattat Mehmed Şâkir Recâi Efendi’dir. Çocukluk yıllarında babasından Arapça ve Farsça öğrenmiştir. Ailesinin desteğiyle özel eğitimler almıştır. İlk öğrenimini Mekteb-i İrfanda okudu. Sonrasında eğitimine iki sene boyunca Harbiye İdadisinde devam etti. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle buradan ayrıldı. 1862 yılında Hariciye Mektûbî Kalemi’nde çalışmaya başlaması edebi bir çevre edinmesine olanak sağlamıştır. Bir yandan Fransızca öğrenerek batı edebiyatını tanıma fırsatı bulmuştur. Namık Kemal’in yönetimindeki Tasvir-i Efkâr gazetesinde ilk yazıları yayınlandı. Bu dönemde çeşitli gazetelerde yazıları yayınlanmıştır. 1867 yılında Tasvir-i Efkâr yönetimi ona kalmıştır. Çeşitli görevlendirmeler aldıktan sonra 1878-1887 yıllarında öğretmenlik yapmıştır. Burada öğrettikleri Ta‘lîm-i Edebiyyât adıyla yayınlanmıştır. Bu yapıtı üzerine Muallim Naci’den ve edebiyat çevresinden birçok eleştiri almıştır. Aynı dönemde çocuklarını kaybetmiştir. Baskı ve bunalımlardan 1886 yılında dünyaya gelen oğlu Nijad ile kurtulabilmiştir. 1896 yılında Edebiyât-ı Cedîde hareketine ön ayak olmuştur. Beş yıl sonra dağılan bu kurum ve oğlu Nijad’ın vefat etmesi onu edebiyattan uzaklaştırmıştır.

Recaizade Mahmut Ekrem Eserleri

Recaizade Mahmut Ekrem , Namık Kemal aracılığıyla edebiyat dünyasına girmiştir. Şiirlerinde genellikle aşk ve ölüm duyguları üzerinedir. Üç çocuğunu kaybetmesinden duyduğu keder eserlerine yansımıştır. Şiirlerini sanat sanat içindir anlayışıyla kaleme almıştır. Kafiye göz içindir anlayışını savunanların aksine o kafiye kulak içindir anlayışını savunmuştur. 1870 yılında yayınlanan Afife Anjelik kitabıyla edebiyata girmiştir. 1871 yılında ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlanmıştır. Ardından 1873 yılında Yâdigâr-ı Şebâb adını verdiği şiir kitabı yayınlanmıştır. 1872 yılında Chateaubriand’ın eseri Atala Yahut Amerikan Vahşileri’nin çevirisini yaptı ve bu çeviri piyes haline getirildi. Atala Türkiye’de romandan tiyatroya çevrilen ilk eserdir. 1874 yılında Vuslat Yahut Süreksiz Sevinç tiyatro oyunu yayınlandı. Yine aynı yıl Silvio Pellico'dan Mes Prisons’ın çevirisini yaptı. 1879 yılında edebiyat öğretmenliği yaptığı ders notları Talîm-i Edebiyyat adıyla yayınlanmıştır. 1883-1884-1885 yıllarında arka arkaya Zemzeme serisini yayınladı. Zemzeme kitabının önsözünde şiirle ilgili düşüncelerini “Şiirin tek gayesi güzelliktir. Şiirin gayesi olan güzellik tabiat ve insandadır.” cümlesiyle özetlemiştir.

Recaizade Mahmut Ekrem Kitapları

1886 yılında Takdir-i Elhan ve Tefekkür adlı eserleri yayınlanmıştır. Tefekkür ve o dönemde kaleme aldığı yazılarından dolayı edebiyat çevresinde ona karşı bir grup oluşmuştur. Muallim Naci ile karşılıklı atışmalar yaşamışlardır. Edebiyata bir süre ara vermenin ardından Recaizade Mahmut Ekrem Saime adlı öykü kitabını kaleme almıştır. Saime, Recaizade Mahmut Ekrem’in çıkardığı ilk hikayedir. Ahmet İhsan ve Tevfik Fikret aracılığıyla Serveti Fünun edebiyatının temellerini atmıştır. 1896 yılında Serveti Fünun dergisinde Araba Sevdası isimli realist romanı yayınlanmıştır. Recaizade Mahmut Ekrem Araba Sevdası romanında yanlış Batılılaşmayı eleştirmiştir. Bihruz Bey’in babasından kalan mirasla hayatını sürdürmesi mizahi bir dille anlatılmıştır. Batılılardan alınan yabancı kelimelerin ve yaşantı tarzının eleştirisidir. 1898 yılında oğlu Nejad’ın ölümü üzerine inzivaya çekilmiştir. 1900 yılında Nijad Ekrem yayınlanmıştır. 1914 yılında ise Nefrin adlı şiir kitabı yayınlanmıştır. Recaizade Mahmut Ekrem eserlerinden ve yaptığı öğretmenlikten ötürü edebiyat çevresinde “üstad” olarak tanınmaktadır. Yazar 1914 yılında hayata gözlerini yummuştur, tüm eserlerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz.