Filtreleri Temizle
Yazar
Abdülbaki Gölpınarlı

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Abdülbaki Gölpınarlı Kitap

için 42 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç
  • Mağazaların Seçtiği ÜrünlerREKLAM

  • Kategoride Öne Çıkanlar REKLAM

Abdülbaki Gölpınarlı

Abdülbaki Gölpınarlı, 12 Ocak 1900- 25 Ağustos 1982 yılları arasında yaşamış edebiyat tarihçisi, tercüman ve yazardır. Asıl adı Mustafa İzzet Baki olan yazar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Edebiyat öğretmeni olarak birçok şehirde çalışmış aynı zamanda Farsça okutmanlığı, İslam-Türk Tasavvuf Tarihi ve Edebiyatı dersleri de vermiştir. Bir dönem Türk Ceza Kanunu’nun 141. Maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle 10 ay hapis yattıktan sonra duruşmasında suçsuz olduğu ortaya çıkmıştır. Cezaevinden çıktıktan sonra bir süre daha öğretmenliğe devam etmiş ve kendi rızasıyla emekliliğe ayrılmaya karar vermiştir.

Abadülbaki Gölpınarlı Kimdir?

Adını ilk olarak “Melamilik ve Melamiler” adlı 1931 yılında yayımladığı eseri ile duyurmuştur. Yazmış olduğu bu eser Melamilik konusunda hala önemli bir eser olma özelliği göstermektedir. İnceleme yazıları, şiirler, makaleler gibi bir çok alanda yazılar yazmış olan Abdülbaki Gölpınarlı, bu yazılar ile Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmıştır. İslam tarihi konularında yazmış olduğu inceleme eserleri; “Adsız Mecmua”, “Vatan”, “Yeni Gazete”, “Tanin”, “Milliyet” gibi çeşitli dergi ve gazetelerde yazılarını yayımlanmıştır. “Aylık Ansiklopedi”, “İslam Ansiklopedisi”, “The Encyclopedia of İslam”, “Türk Ansiklopedisi” gibi birçok ansiklopedide yazıları bulunmaktadır. Makaleleri ise, “Türkiyat Mecmuası”, “Şarikat Mecmuası”, “İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası” gibi yayın organlarında basılmıştır. Divan edebiyatı, divan şiiri, İslami Türk Edebiyatı konularıyla dikkatleri üzerine çekmiş ve bu konularda dönemin en çok tanınan yazarı konumuna gelmiştir. Abdülbaki Gölpınarlı aynı zamanda oldukça önemli bir çevirmendir, önemli eserlerin çevrilmesinde ve yayınmlanmasına katkı sağlamıştır. 1936 yılında doktora tezi olarak “Yunus Emre, Hayatı, Sanatı, Şiirleri’ni” yazmış ve yayımlamıştır. Mevlana Celaleddin Rumi’nin “Mesnevi’sini” 1941 tarihinde 6 cilt olarak Türkçeye çevirmiş ve yayımlanmasını sağlamıştır. 1943 yılında “Yunus Emre Divanı”nı 2 cilt olarak yayıma hazırlamıştır.

Abdülbaki Gölpınarlı Eserleri

Tasavvuf şiirleri kurucularından biri olan Abdülbaki Gölpınarlı, yazdığı şiirlerle Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmıştır. 13. yüzyıl sonu 14. yüzyılın başında yaşamış olan bir ozandır. 1936 yılında yazdığı “Yunus Emre Hayatı ve Bütün şiirler” biyografi türünde olan ve ozana ait olduğu kesinleşmiş bütün şiirleri yer almaktadır. 1945 yılında yazdığı “Divan Edebiyatı Beyanındadır” adlı eserinde yapmış olduğu divan edebiyatını eleştirmek yerine ideolojik açıdan değerlendirdiği için oldukça tepki çekmiştir ve bu eseri tartışmalara yol açmıştır. Daha sonrasında divan şiirine karşı daha ılımlı bir tavır sergileyen Abdülbaki Gölpınarlı, 1948 yılında “Fuzuli Divanı”, 1951 yılında ise “Nedim Divanı” gibi yazılar üzerinde kapsamlı çalışmalar yaparak bu eserleri yayıma hazırlamıştır. İslamiyet ile ilgili de eserler yazmış olan Gölpınarlı, “Kur’an-ı Kerim ve Meali”, “Hz. Muhammed ve Hadisleri” gibi yazıları da bulunmaktadır. 1975 yılında “Mezhepler ve Tarikatler” adlı eserine yazdığı sunuş yazısında; İslam mezheplerini ve bu mezhepleri bütün yönleriyle ele alarak adım adım anlatmıştır. Abdülbaki Gölpınarlı eserinde mezheplerin Türkiye’deki gelişimini, sosyal ve ekonomik hayattaki yerini detaylı bir şekilde anlatmıştır. Yazdığı eserler dikkate aldığında Gölpınarlı'nın, yazılarında ne kadar dikkatli ve özenli davrandığı açık bir şekilde gözler önüne serilmektedir.

Abdülbaki Gölpınarlı’ya İlham Veren İsimler

Abdülbaki Gölpınarlı, şarkiyat biliminin önde gelen isimlerinden biri olmuştur ve devrin en büyük bilginlerinden bazıları olan Ömer Ferit Kam, Ahmet Naim Bey, İsmail Saib Efendi gibi bilginlerden de oldukça yararlanmıştır. 25 Ağustos 1982’de İstanbul’da vefat etmiş tercüman ve yazar Abdülbaki Gölpınar, yazdığı şiir yazıları, makaleler, ansiklopedi yazıları, inceleme yazıları ve çevirisini yapmış olduğu önemli eserler ile kültür ve edebiyat tarihteki önemli bir yere sahip olmuştur. Yapmış olduğu çalışmalar ve edebiyata kazandırdığı eserler ile günümüzde hala büyük bir öneme sahiptir.