Filtreleri Temizle
Yazar
Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Kategoriler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kitap

için 71 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç

Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Manisa’da bulunan Fevziye Mekteb-i İptidaisi’nde tamamlayan Karaosmanoğlu, 1903 yılında İzmir Mektebi İdadisi’nde eğitim almaya başlamıştır. İzmir Mektebi İdadisi’ndeki eğitimini babasının ölümü nedeniyle yarıda bırakan Karaosmanoğlu annesi ile birlikte Mısır’a dönmüştür. Mısır’da bulunduğu dönemde Jön Türkler ile tanışıp siyasete ilgi duymaya başlayan Karaosmanoğlu, iki yılın ardından eğitimini İskenderiye’de bulunan Fransız okulunda ve İsviçre Lisesi’nde tamamlamıştır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu hayatı boyunca milli mücadele içerisinde yer almıştır. Şair, yazar ve diplomat, Yakup Kadri Karaosmanoğlu kimdir sorusuna verilebilecek cevaplar arasındadır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Biyografisi

Lise yıllarında öğrendiği Fransızca sayesinde Flaubert, Guy de Maupassant ve Alphonse Daudet gibi batılı yazarların eserlerini okumuştur. 1908 yılından Balkan Savaşına kadar İstanbul, Yeldeğirmeni'nde yaşamıştır. İstanbul’da yaşadığı dönem, İstanbul Hukuk Mektebinde eğitim almaya başlamıştır fakat üçüncü sınıfta eğitimini yarıda bırakmıştır. Fecr-i Ati topluluğuna arkadaşı Şahabettin Süleyman sayesinde 1909 yılında katılmıştır. Neoklasisizm akımından etkilendiği bilinmektedir. Öykülerinde Bergson ve Freud’un görüşlerinden yararlanarak ruh tahlillerine oldukça fazla yer vermiştir. Öncesinde sanatın şahsi ve muhterem olduğu görüşünde olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, I. Dünya Savaşı ve Balkan Savaşları’nın etkisiyle sanat toplum içindir şeklinde düşünmeye başlamıştır. Bu doğrultuda yazar Milli Edebiyat anlayışının anlaşılabilir, sade dilini benimsemiştir. Yazar kimliğinin yanı sıra uzun yıllar diplomatlık yapmış olan Karaosmanoğlu, milli mücadele yıllarında aktif siyasetin içinde bulunmuştur. Yakup Kadri, Mondros Mütarekesi’ni takip eden yıllarda İkdam gazetesinde yer alan yazılarında Kurtuluş Savaşı’nı desteklemiştir. Aynı dönemde milli mücadele üzerine yazdığı yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu kitapları bünyesinde milli mücadeleye oldukça yer vermiştir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, eserlerinde Tanzimat-Cumhuriyet dönemleri arası Türk toplumunun yaşadığı krizleri ve sosyal değişimleri başarıyla kaleme almıştır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kiralık Konak isimli 1922 yılında yayımlanan eserinde Osmanlı Devleti’nin çöküş dönemini işlemektedir. İstanbul’da süregelen batılılaşma ile geleneksel kavramların çakışması sonucu ortaya çıkan çatışmayı anlatan eser, okurları tarafından oldukça rağbet görmüştür. Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ankara isimli 1934 yılında yayımlanan romanı ise Türkiye’nin üç farklı dönemine ışık tutar niteliktedir. Kitabın içerisinde bulunan Kurtuluş Savaşı, 1922’ye kadar olan süreci, Cumhuriyetin kuruluş yılları, 1926’ya kadar olan süreci ve cumhuriyet sonrasının 14. ve 20. yılları ise 1937 ve 1943’e kadar olan dönemi kapsamaktadır. Yazar eserinde Ankara’dan yola çıkarak genel olarak tüm Türkiye’nin durumunu kitabın başkahramanı Selma Hanım üzerinden işlemektedir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu Atatürk isimli eşsiz kitabında ise doğrudan Mustafa Kemal Atatürk’ün bir tahlili mevcuttur. Mustafa Kemal Atatürk ile yakın arkadaş olduğu bilinen Karaosmanoğlu, Atatürk isimli eseri ile oldukça beğenilmiştir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Türk Edebiyatı’ndaki Yeri ve İlkleri Üzerine

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun kitapları incelendiğinde milli mücadele dönemi, kurtuluş savaşı ve yeni kurulan cumhuriyetin eski geleneklerle olan çatışma durumu gözler önüne serilecektir. Yakup Kadri yazım hayatının başladığı yıllarda Fecri Ati edebiyat anlayışının kurucu üyeleri arasında bulunmuştur. Ürettiği eserleri ile Türk edebiyatında adından oldukça söz ettirmiştir. Lise yıllarında aldığı Fransızca eğitimi sayesinde Maupassant’tan yaptığı çeviri öyküler ilk kez Türk isimli dergide yayımlanmıştır. 1909 yılında yazdığı ilk oyun olma özelliğini taşıyan Nirvana Resimli Kitap dergisinde yayımlanmıştır. Oyunu yazarken Henrik Ibsen’den esinlendiği bilinmektedir. 1913 yılında kadın sorunları, medeniyet ve hayat gibi konularda kaleme aldığı birçok makale Peyam gazetesinde yayımlanmıştır. “Bir Serencam” isimli ilk öykü kitabını ise yine bu yıl yayımlamıştır. Ayrıca edebiyat ve felsefe alanlarında Üsküdar İdadisi’nde öğretmenlik yaptığı bilinmektedir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu Sodom ve Gomore isimli 1928’de yayımlanan eseriyle ahlak ve toplum değerlerini irdelemiştir. 1934’te diplomat olarak görev yaptığı süre zarfınca Prag, Lahey, Bern ve Tahran bölgelerinde bulunmuştur. 1961-1965 yılları arasında Manisa milletvekili olarak politik yaşamının son görevini de tamamlamıştır.