Filtreleri Temizle
Yazar
Samipaşazade Sezai

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Yayın Dili

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Samipaşazade Sezai Kitap

için 88 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç
  • Mağazaların Seçtiği ÜrünlerREKLAM

  • Kategoride Öne Çıkanlar REKLAM

Samipaşazade Sezai

Samipaşazade Sezai 1859 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Realist bir yazardır. “Sergüzeşt” isimli romanı ile Türk edebiyatına damga vurmuştur. Bu romanı ile edebiyat dünyamızda ilk gerçekçi roman olma özelliği göstermektedir. 1892 senesinde yazdığı “Küçük Şeyler” romanı ile edebiyatımıza modern hikâyeyi tanıştırmıştır. Samipaşazade Sezai’nin ailesi ise Tanzimat döneminin önde gelen isimlerinden olmuşlardır.

Samipaşazade Sezai Eserleri

Samipaşazade Sezai ilk eseri olan “Şir” i 1879 tarihinde yazmış olduğu tiyatro oyunu eserini Namık Kemal’den etkilenerek yazmıştır. Sezai aynı zamanda hikaye,sohbet, şiir, makale ve roman türünde de eserler vermiştir. Samipaşazade Sezai’nin tek romanı Sergüzeşt’tir. Bu romanla Türk edebiyatına büyük katkıda bulunmuştur. Samipaşazade Sezai Sergüzeşt’i 1889 senesinde yayımlamıştır. Bu eseri ile Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanı ünvanını almıştır. Sezai bu romanında esaret konusunu işlemiştir. Kölelik sistemini ve cariyelik sistemini eleştirmiş bunları bir esaret olarak gördüğünü belirtmiştir. Samipaşazade Sezai “Sergüzeşt” adlı eseri ile büyük ün kazanmıştır. Bu eser Besim Ömer Paşa tarafından ise Fransızca diline çevrilmiştir. Yazar, 1892 yılında ise yine diğer en çok bilinen eserlerinden biri olan ‘Küçük Şeyler’i yayınlamıştır. Orjinali Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan bu öykü türündeki eser Türk edebiyatına küçük hikayelerin modern bir tarz olduğunu kanıtlamıştır. Bu eserde küçük olayları anlatmıştır esere bu yüzden “Küçük Şeyler” ismini vermiştir. Tanzimat devrinin en genç yazarlarından biri olan Samipaşazade Sezai Küçük Şeyler isimli eseri ile Servet-i Fünun yazarlarını oldukça etkilemiştir.

Samipaşazade Sezai Küçük Şeyler

Samipaşazade Sezai Küçük Şeyler isimli öykü türünde yazmış olduğu eseri 1891 yılında yayımlamıştır. Osmanlı Türkçesi ile yazmış olduğu bu eseri ile edebiyat dünyamıza kısa öykülerin modern halini getirmiştir. Bu eser kısa öykülerin batı edebiyatında olan öykülerle benzerlikleri olduğunu gösteren Türk edebiyatında ilk örnektir. Fakat buna rağmen o zamanlar edebiyatçıların fazla dikkatini çekmemiş ve sonrasında bir daha basılma imkanı da verilmemiştir. Eski Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olduğu için sonrasında yeni harflerle tekrar basılamamıştır. Ancak Samipaşazade Sezai’nin bütün eserlerini bir araya getiren Zeynep Kerman yazarın diğer eserleriyle birlikte “Küçük Şeyleri” de okuyucularla buluşturmuştur. Günümüzde ise çeşitli yayınevleri bu eseri yayınlamaktadır. Eser 1891 yılında Matbaa-i Ebüzziya basımı bir eserdir. Eserin nüshası ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nda bulunmaktadır. Bir giriş bölümünden, altı hikayeden oluşmaktadır. Bu hikâyeler; “Bu Büyük Adam Kimdir”, “Hiç”, “Kediler”, “İki Yüz Elli Kuruşa Bir Asır” ve “Düğün” olarak okuyucunun karşısına çıkmaktadır. Eser hem romantizm hem de realizm izleri taşımaktadır.

Samipaşazade Sezai Sergüzeşt

“Sergüzeşt” Samipaşazade Sezai’nin ise ilk ve tek romanı olarak bilinmektedir. Sergüzeşt kelime anlamı ile macera demektir. Romanda esareti ve köleliği konu alan Samipaşazade Sezai, bir paşa ile cariyenin topluma uygun olmayan aşklarını ele almıştır. Kitabın baş karakteri Kafkasya’dan getirilen konaklarda köle olarak yani o dönemdeki ismi ile “halayık” olarak hizmet eden Dilber’dir. Sezai bu eserde kölelik kavramını oldukça sık eleştirmiştir. Yazar halkın eğitilmesi gerektiğini vurgulamış ve toplumların düşüncelerini değiştirmesi gerektiğini belirtmiştir. Kölelik ve cariyelik gibi çağ dışı kavramların toplumlarımızda olmaması gerektiğinin altını çizmiştir. Aynı zamanda yazdıkları Tanzimat devri düşünce sisteminde köleliğe yönelttiği toplumsal bir eleştiri olarak görülmektedir. Samipaşazade Sezai Sergüzeşt isimli romanı günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim öğrencileri için hazırlamış olduğu “100 Temel Eser” arasında yer almaktadır. Bu eser II. Abdülhamit döneminde yazılmıştır ve yayınlanmasının ardından Samipaşazade Sezai yazdıkları dolayısı ile göz hapsinde tutulması istenmiştir. Yazar ise yazdıkları ile esareti eleştirirken kendisi bu esaretin altına girmemek için Paris’e kaçmıştır. Yazar 1936 yılında vefat etmiştir.