Filtreleri Temizle
Yazar
Evliya Çelebi

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Yayın Dili

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Evliya Çelebi Kitap

için 37 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç

Evliya Çelebi

Evliya Çelebi Bin Derviş Mehmed Zillî, 1611 yılında İstanbul Unkapanı’nda dünyaya gelmiştir. Ailesi Kütahya’dan İstanbul’a gelerek Unkapanı yöresine yerleşmiştir. Dönem dönem İstanbul’da olmalarına rağmen Kütahya'ya gidip gelmişlerdir. Babası Derviş Mehmed Zilli’dir. Sarayda birçok padişahın kuyumcubaşı görevini yapıp, seferlere de katılmıştır. Çelebi’nin annesi ise Ahbaz Hanım’dır.

Evliya Çelebi Hayatı

Çelebi, okul çağı başladığı zaman ilk başlarda özel bir öğrenim görmüştür. Daha sonrasında ise 7 yıl medresede eğitim almıştır. Medresede aldığı eğitimini tamamladıktan sonra Enderun Mektebi’nde eğitimine devam etmiştir. Öğrenim hayatı boyunca çok iyi eğitim alarak, başarılı bir öğrenci olmuştur. Dil bilgisi, nahiv, kâfiye, hüsn-ü hat dersleri alan Çelebi, bu eğitimlerinden sonra da Musahip Derviş Ömer Ağa’dan musiki dersler de almıştır. Çok kısa bir sürede Kuran-ı Kerim’i öğrenmiştir. Hızlı bir şekilde hafız olarak, 25 yaşında iken camide okuduğu hutbeyi 4. Murat çok beğenmiş ve Evliya Çelebi’yi saraya davet etmiştir. Saraya alındıktan sonra musahiplerle bir arada yer almıştır. Çelebi, her zaman gezmeyi ve görmeyi amaçlamıştır. Gezgin ruha sahip olması ile devrin ileri gelen insanları ile birlikte birçok yerde bulunarak bilgiler edinmiş, bunları da eserlerine başarıyla aktarmıştır. Gezmeye duyduğu merakını ilk olarak 1635 senesinde gerçekleştirmiştir. İlk seyahati sonrasında da bir daha gezmeyi hiç bırakmamıştır. Savaşlarda ulaklık yapmış, saraylarda da görev almıştır. Devletin önde gelen insanları ile yaptığı uzun soluklu seyahatleri dışında yalnız başına da birçok yer gezip görmüştür.

Evliya Çelebi'nin Tüm Eserleri

Başarılı bir eğitim hayatı ve gezgin yapısı ile Evliya Çelebi, edebiyatla ve aynı zamanda müzikle oldukça ilgili olmuştur. Etrafında her zaman, keyifli sohbeti olduğu ve cesur bir karaktere sahip olduğu söylenmiştir. Gezgin ve meraklı yapısı ile gördüğü birçok yeri kendi ağzından hikaye olarak etrafa anlatmasının yanı sıra, bunları eserlerine de aktararak nesilden nesile herkese ulaşmasını sağlamıştır. Yazdığı birçok şiiri de olmasına rağmen bunları hiçbir zaman tek bir yerde toplayıp eser olarak sunamamıştır. Gezip gördüğü yerlerde yaşadıklarını, anılarını anlattığı en önemli eserlerinden biri “Seyahatname” adlı kitabıdır. 17. yüzyılda kaleme almıştır. “Seyahatname’den Seçmeler” (edebiyat, anlatı, günlük), “Yedi İklim Dört Bucak” (edebiyat, öykü, çocuk), “Seyahat Ya Resulallah” (edebiyat, anlatı, günlük), “Tuna Nehri Buz Tutunca - Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nden Seçmeler” (edebiyat, öykü, çocuk), “İstanbul’u Geziyorum” (edebiyat, tarih), “Evliya Çelebi’nin Şehirleri” (edebiyat, tarihsel olaylar, tarih), “Evliya Çelebi Seyahatnamesi - Hac Kitabı” (tarihsel olaylar, tarih), “İstanbul’dan Eski Zaman Manzaraları” (araştırma, inceleme, islam), “Evliya Çelebi'nin Dilinden Eyyüp” (gezi, anlatı) kitapları vardır.

Evliya Çelebi'nin Eserlerine Yaklaşımı

Evliya Çelebi, gezip gördüğü anılarını ve yaşadıklarını eserlerine aktararak birçok insanın seneler sonra bile keyifle okuduğu bir edebiyatçı olmayı başarmıştır. Gezilerini anlattığı en önemli eseri olan Seyahatname’yi 17. yüzyılda kaleme almıştır. Yeri gelince ciddi yeri gelince de mizahi bir dil kullanarak anlattığı bu eserde dikkat edilen unsur anlatılan her şeyin gerçek oluşudur. Hayal ürünü bir olay yerine tarihi, coğrafi bilgiler verebilen ve ışık tutan bu eseri sayesinde, günümüzde bile geçmişe yönelik bilgi verir niteliktedir. Seyahatname, 10 ciltten oluşan bir kitaptır. İlk kez 1848 yılında Mısır’da “Müntehâbât-ı Evliya Çelebi” isim ile basılmıştır. Daha sonrasında 1896 senesinde Ahmed Cevdet Bey ve Necib Asım Bey tarafından İstanbul’da basılmaya başlanmıştır. Eseri, 2013 senesinde UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne alınmıştır. Gezginliği ve edebiyata adadığı hayatı ile hiçbir zaman evlenmeyen Çelebi, sahip olduğu tüm kazancını her zaman kız kardeşlerine pay etmiştir. 1682 yılında ise hayata gözlerini yummuştur.