Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Salam pişirildikten sonra tüketilmesi önerilen et ürünlerine bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Et ürünlerinden farklı olarak çeşitli işlemler gördükten sonra tüketilmeye uygun bir şekilde sofralarda yerini alır. İtalyan kökenli lezzetlerden biri olan salamlar üretim aşamasında tuz ve is ile işlem görürler. İşlem gördükten sonra ise belirli bir süre bekletilerek satışa sunulurlar. Tütsülenmiş gıdalar kategorisinde yer alırlar. Protein kaynağı özelliği taşıyan salam besin değeri içeriklerinde kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve B6 vitamini gibi maddeler bulunur. Baharatlar ile tat aralıkları belirlenen salamlar sığır eti, dana eti, tavuk eti ve hindi eti gibi et çeşitleri ile üretilir. Üretim aşamalarına katılan malzemelerin türüne ve miktarına bağlı olarak çeşitli seçenekler ile satışa sunulur. Pişirilerek sıcak bir şekilde veya pişirilmeden soğuk bir şekilde tüketilebilir. Şarküteri ürünleri arasında sıklıkla tercih edilen ürünlerden biri olan salam, günün her öğününde tüketime uygun nitelikte olan bir gıdadır. Tüketim alanları kahvaltı sofralarında daha fazla olmak ile birlikte beş çaylarında, pikniklerde ya da tadımlık olarak farklı gıdalar içerisinde de sıkça yer alırlar. Salam besin değeri içeriği yağ açısından zengin olduğundan dolayı sağlıklı yaşam için ölçülü tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Et tüketimine alternatif olarak kullanılmaları ile öne çıkan bu ürünlerin barındırdıkları malzeme içeriği ve diğer unsurlar ürün seçeneklerinin genişlemesi üzerinde etkili olur. Malzeme içeriği olarak farklı seçenekler sunulması her tüketicinin damak zevkine göre seçim yapabilmesini de sağlamaktadır. Günün her öğününde tüketilebilen salamların çeşitleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için gıda ve şekerleme sayfamızı inceleyebilirsiniz. Damak zevkinize en uygun ürünü belirlemeden önce seçim aşamaları üzerinde etkili olan unsurlar hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İtalyan mutfağı çıkışlı olup Türkiye'de de sıkça tüketilen salamların farklı çeşitleri bulunur. Salam çeşitleri barındırdıkları içerikler, ambalajlama stilleri ve ağırlık oranları ile farklı seçenekler sunarlar. Tüketicilerin kişisel damak tadı zevklerinin gıda ürünlerinin seçim aşamalarında ön plana çıkması içeriğe dahil edilen malzeme türlerini etkiler. Sığır ve koyun eti ile üretilen geleneksel çeşitlere ek olarak tavuk ve hindi eti ile de tüketime dahil olurlar. Dana eti bazlı üretilen salam çeşitleri arasında sıkça tercih edilen Macar salamların farklı versiyonları mevcuttur. İsteğe göre karabiberli, Antep fıstıklı ya da sade şekilde satın alınabilirler. Ana malzemesi piliç olan ürünlerin klasik modellerine ek olarak acılı ve fıstıklı gibi versiyonları bulunur. Kırmızı et tüketmeyi tercih etmeyen alıcıların sıklıkla tercih ettikleri bir diğer beyaz et çeşidi ise hindi etidir. İçeriği hindi ile farklılaştırılan salamlar farklı seçenekler ile satışa sunulan ürünlerdendir. Salam hindi tadı sunar iken aynı zamanda farklı aromalar ile desteklenir. Geleneksel sade seçeneklerinin yanı sıra fıstıklı olan versiyonları da sofralarda sıklıkla tercih edilmektedir. Üretim aşamasında farklılaşan malzeme yapıları dışında farklı unsurlar da seçenekler oluşturmaktadır. Ürün tipleri açısından değişim gösterebilen salamlar 3'lü, 4'lü, 16'lı ve 20'li setler halinde satışa sunulurlar. Çoklu paketler arasından tüketicilerin kullanım sıklıklarına uygun olan çeşitleri seçebilmeleri sağlanır. Ürünlerin piyasaya sunulma şekilleri arasında da farklılaşma görülür. Bazı modeller dilimlenmiş bir şekilde ambalajlanır iken bazı modeller ise baton şeklinde ambalajlanır. Pet malzemeden üretilen plastik kaplar içerisinde alıcıları ile buluşabildikleri gibi ince koruyucu kâğıtlara sarılı olarak da satın alınabilirler. Plastik kap içerisinde ve koruyucu kâğıtlara sarılarak ambalajlanıp satışa sunulmalarının yanı sıra konserve kutular ile de satışa sunulan ürünlerdir.
Salam kalori değeri açısından ölçülü tüketilmesi gereken şarküteri besinleri arasında yer alır. Et bazlı üretilen gıdalardan biri olması sebebi ile ürün tercihleri sırasında belli başlı kriterler ile seçilmesi gerekir. Pişirilmeden de tüketilebilen salam çeşitleri seçilirken dikkat edilmesi gereken ilk kriter ürünlerin üretim aşamaları ile ilgilidir. Steril koşullarda ve sağlık standartlarına uygun bir şekilde üretilen gıdaların seçilmesi oldukça önemlidir. Her öğüne dahil edilebilecek salamların orijinal etler ile yapılmış olmaları ise ikinci kriterdir. Güven vermeyen ürünlerin tercih edilmemesi gerekmektedir. Sağlıklı ambalajlar ile satışa sunulan ve içeriği belli olan besinler arasından tercih yapılmalıdır. Tuz ve is kullanılarak tütsülenen gıdalar arasında yer alan salamların alıcıların damak tatları ile uyumlu olması sağlanır. Salam yapımı sırasında kullanılan baharat çeşitleri ve diğer besinler ile çeşitli özelliklere sahip olan seçenekler geliştirilir. Klasik tatlar dışında ürünleri beslenme alışkanlıklarına ekleyen tüketicilerin fıstıklı, acılı ya da karabiberli salamlar arasından farklı çeşitleri satın alabilmeleri sağlanır. Salam yapımı sonrasında gerçekleşen ambalajlama uygulamaları ise seçimler sırasında etkili olan kriterlerdendir. Ambalajlı ürünler seçilirken ürünlerin üzerinde bulunan son kullanma tarihi ibareleri dikkatlice okunmalıdır. Seçilecek olan salamın ambalajında herhangi bir kırılma ya da büzülme var ise ürün tercihleri gözden geçirilmelidir. Deformasyona maruz kalmayan ambalajlı seçeneklerin seçilmesi önerilir. Paketleme aşamasında sorun var ise ürünün içeriği de zarar görür. Çünkü salamlar et ürünü olmaları dolayısı ile paketlemeleri sağlam olmazsa kararıp bozulabilirler. Seçim ve kullanım sırasında ürünlerin renk aralıklarına dikkat edilmelidir. Küf izlerine rastlanan ürünler satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Dilimlenmiş şekilde satışa sunulan ürünlerin arasından seçim yapılacak ise dilimlerin kenarları ve orta kısımları arasında bulunan renk dengesine dikkat edilmesi gerekir.
Her damak tadına hitap edebilecek tarzda geliştirilen salamların fiyatları farklıdır. Seçenekler arasından yapılan tercihlere bağlı olarak değişim gösterebilen fiyatların belirlenmesinde etkili olan birçok etken bulunur. Çeşitli şekillerde tüketilebilen salamların içerikleri, paketleme türleri, ağırlık oranları ve benzeri özellikleri üründen ürüne değişim gösterir. Ürünlerin arasında görülen değişimler salam fiyatları üzerinde etkili olur. Kırmızı et ve beyaz et kullanılarak üretilen salamların etiket aralıkları farklıdır. Dana etli Macar salamların fiyatları hindi salamların fiyatlarına oran ile daha farklıdır. Ürünlerin kendilerine özgü tatlarına ekstra olarak çeşitli ek gıdalar da eşlik edebilmektedir. İçeriğe dahil edilen gıdalara bağlı olarak çeşitlenen salamlar etiketleri açısından değişik aralıklarda bulunurlar. Hindili ve sade olanların etiket aralıkları ile hindili ve fıstıklı olan salam fiyatları aralık olarak değişir. İçerikleri bazında farklılaşabilen salamların üretimlerinden sonra pazara sunulma şekilleri ise fiyatlandırılmalarında etkili olan bir diğer etkendir. Bazı modeller plastik ve korunaklı kaplar ile ambalajlanır. Bazı modellerin paketlenmesinde ise konserve kutuları kullanılır. Ambalajlama aşamasında kullanılan materyallerin türleri seçenekler arasında etiket değişimlerini ortaya çıkarır. Ambalajlanma şekillerine ek olarak dilimlenmiş ya da baton seçenekleri ile de satışa sunulurlar. Sunuş şekilleri fiyat aralıklarına etki edebilen unsurlar içerisindedir. Aralıkları etkileyen unsurlar arasında bulunan ürünlerin ağırlık oranları seçenekler arasında değişim gösterir. Genellikle gram cinsi ile satışa sunulan salamların 2 kiloya kadar ağırlığa sahip olan çeşitleri de bulunur. Ürün miktarları değiştikçe etiket oranlarında da farklılaşma olmaktadır. Yarım kilo şeklinde tercih edilebilecek salamlar ile farklı ağırlıkta bulunan salamların fiyat aralıkları farklıdır. Fiyatlandırma üzerinde etkili olabilen ürün boyu etkeni gramaj ile ilgili özelliklerdendir. Mini boy ile büyük boy çeşitlerin etiketlemeleri miktar oranlarına bağlı olarak değişir.