Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Samimi dostluklarının yanında evdeki tatlı görünümleri ile tercih edilebilirler. Kuş beslenmesi konusundaki bilgimiz sürekli gelişmektedir. Bunun nedeni, hem beslenmenin önemi konusundaki farkındalığın artması hem de kuşların farklı ihtiyaçlarına yönelik araştırmaların artmasıdır. Kötü beslenme, kanatlılardaki birçok sağlık sorununun ortak nedenidir. Kuş beslenmesindeki yeni kavramlar hakkında kendinizi eğitmenin yanı sıra belirli bir derecede sağduyu uygulayarak kuşunuzun beslenmesini sürekli olarak iyileştirmeye çalışmalısınız. Kuşunuzun sağlığı, ne kadar iyi beslendiğine bağlıdır. Bu sebeple muhabbet kuşu yemi seçimi önem taşımaktadır. Çok sevilen muhabbet kuşlarının bakımı konusunda hassas olunmalıdır. Örneğin yeni geldikleri yere hemen alışamazlar ve alışmaları zaman alır. Çok soğuk havalara dayanamadıkları gibi çok sıcak havalarda da bunalırlar. Bakımlarında diğer evcil hayvanlar ile değerlendirildiğinde daha hassas olmak bile gerekir. Muhabbet kuşlarının sindirim sistemi, diğer hayvanlara göre daha incinebilir olmaktadır. Sebze ve meyve türleri ile beslenmeyi çok severler. Fakat sebze meyve yedirdikten hemen sonra bol su ile yıkamak önem taşımaktadır. İshal olmalarının önüne geçmek amacıyla sürekli vermek yerine arada sırada vermek daha iyi olacaktır. Yem seçiminde de sebze meyve konusunda olduğu gibi aynı ciddiyeti devam ettirmek gerekmektedir. Muhabbet kuşu yemi çeşitleri meyve parçacıklı yemler, çekirdekli yem veya sade kuş yemi gibi pek çok farklı türde olabilmektedir. Kuşunuzun sevdiği muhabbet kuşu yem çeşidi değişiklik gösterecektir. Kuşunuzu zamanla tanıdıkça hangi yemi sevdiğini bileceksiniz. Seçimlerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.
Muhabbet kuşları, yönetilebilir boyutları ve şefkatli doğaları ile tanınan çok popüler bir evcil kuş türüdür. Bazı muhabbet kuşları insan konuşmasını taklit etmeyi bile öğrenebilir. Piyasada kuş yemleri çeşitlilik göstermektedir. Her kuş için her yem tam olarak sağlıklı olmayabilir. Örnek olarak yavru kuşlar için yem seçiminde bulunurken çekirdeksiz kuş yemleri seçilmelidir. Buna karşın yetişkin muhabbet kuşları yavru muhabbet kuşlar ile değerlendirildiğinde daha farklı ve dayanıklı olmaktadır. Beslenme, kimi zaman bir evcil kuşa sahip olmanın en yaygın ihmal edilen unsuru olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının günlük alması gerek besin tohum, tahıl, sebze, ikramlar gibi besinlerden oluşması gerektiği için muhabbet kuşu yemi seçerken bu içeriklere sahip olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir. Yemlerin temin edilmesi kolaydır ve uygun şekilde depolandığında taze kalır ve beslenmeye çok uygundur. Sınırlı bir raf ömrüne sahip oldukları için muhabbet kuşu yemlerinin taze olması gerekir. Bu yüzden muhabbet kuşu yemini kiler, garaj gibi serin yerlerde saklamanız tavsiye edilir. Sahip olduğunuz muhabbet kuşu miktarına göre yem miktarı seçiminizi yapmalısınız. Örneğin fazla muhabbet kuşuna sahipseniz ve sürekli yem almakla uğraşmak istemiyorsanız, muhabbet kuşu yemi 25 kg, muhabbet kuşu yemi 20 kg veya muhabbet kuşu yemi 10 kg alabilirsiniz. Fakat eğer bir ya da birkaç muhabbet kuşuna sahipseniz muhabbet kuşu yemi 5 kg veya muhabbet kuşu yemi 1 kg tercih etmeniz yemin raf ömrü açısından daha uygun olacaktır. Bununla birlikte fiyatları da kilogramlarına göre değişiklik gösterecektir. Muhabbet kuşu yem tavsiye olarak yem karışımları, tahıl ve tohumlar, yağlı tohumlar gibi seçenekler sunulabilir. Ancak muhabbet kuşlarının beslenmesine dikkat etmek gerektiği gibi alınan yeme de aynı şekilde hassas davranmak gerekmektedir. Yem seçimi kuşun uzun ömürlü olabilmesi için başlıca faktörler arasında olmaktadır. Doğru besinleri doğru miktarlarda içerdikleri için muhabbet kuşları için özel olarak tasarlanmış yemler uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Muhabbet kuşunuzun bakımı, kuşunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıklı, yüksek kaliteli bir diyet sağlamak anlamına gelmektedir. Muhabbet kuşları, küçük boyutları nedeniyle nispeten daha uygun fiyata olan evcil hayvanlardır, ancak belirli beslenme gereksinimleri vardır.
Muhabbet kuşları, sahiplerinin dikkatini çeken sevgi dolu yaratıklardır. Muhabbet kuşları için en iyi yiyecek, beslenme açısından en dengeli olan olmalıdır. Bu genellikle muhabbet kuşu yemi seti anlamına gelmektedir. Muhabbet kuşunuz yem yemeyecekse, kuşunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlamak için doğru tohum, tahıl, meyve ve sebze dengesini bulmanız gerekir. Yem ile kıyaslandığında temini daha zahmetli olduğu gibi dengeyi tutturmak da zor olabilir. Muhabbet kuşunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılayan uygun fiyatlı bir seçenek olarak yemler ilk sırada gelmektedir. Muhabbet kuşu oldukça küçük bir kuş olduğu için büyük miktarda yiyecek gerektirmez. Çoğu muhabbet kuşu için boyutlarına bağlı olarak günde 1 ½ ila 2 çay kaşığı yem yemek yeterli olacaktır. Kafeste birden fazla muhabbet kuşunuz varsa, her kuş için ayrı tabak sağlamalısınız. Hepsinin yeteri kadar besini aldığından emin olmak için ayrı tabakların varlığı önem taşımaktadır. Kuşlar genellikle bir gagalama düzeni oluştururlar, bu nedenle kuş başına bir yemek tabağı sağlamak, tüm muhabbet kuşlarınızın ihtiyaç duydukları yiyeceği almasını sağlar. Çoğu muhabbet kuşu gün boyunca yemek yemeyi tercih eder, bu nedenle muhabbet kuşunun yemeğini günde bir kez sunmalı ve kuşun istediği gibi yemesine izin vermelisiniz. Yiyecekleri taze tutmak için muhabbet kuşunuza her seferinde sadece bir günlük yiyecek vererek bir çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca ertesi gün yemeden önce tabağı temizleyebilirsiniz. Dengeli beslenme tüm kuşlar için önemlidir, ancak muhabbet kuşları gibi küçük kuşlar bazen daha az miktarda yiyecek yedikleri ve daha hassas bir mideye sahip oldukları için daha dikkat edilmelidir. Muhabbet kuşları için, ana diyet olarak farklı yemlerin yüksek kaliteli bir karışımını seçebilirsiniz. Bunun ayrıca mineraller ve vitaminler içerdiğinden emin olmak iyi olacaktır. Kuşunuzun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayacak şekilde konsantre bir yiyecekle sağlayabilirsiniz. Beslenme konusu bir muhabbet kuşunun ırkına, cinsiyetine ve yaşına göre değişiklik gösterse de günde genellikle 10 gr yem tüketmektedir. Ancak kuşunuz kuluçka ve yavrulama dönemlerinde daha fazla enerji harcayacağı için yem miktarı arttırılabilir.
Küçük evlerde veya apartman dairelerinde yaşasa da bir hayvanın dostluğunu arzulayan kişiler için muhabbet kuşları ideal seçenekler olmaktadır. Sanılanın aksine hayvanlar da insanlar gibi duygulara ve ruh haline sahiptir. Davranışlardan etkilenebilirler ve mutlu olabilirler. Ek olarak muhabbet kuşunuzu eğitmek için de muhabbet kuşu ödül yemleri tercih edilebilir. Ödül yemleri, birçok farklı lezzette ve çeşitte üretilmektedir. Muhabbet kuşlarının yeni bir eve veya kafese alışması uzun sürebilir. Ödül yemleri kuşunuz ile aranızdaki bağın daha fazla kuvvetli bir hale gelmesini sağlayacaktır. Birçok muhabbet kuşu sahibi, kuşları ile ilgili temel bir hata yapar. Yaramazlık yaptıklarında kuşlarına dikkat ederler ve iyi olduklarında onları görmezden gelirler. Bu yüzden istenmeyen davranışları aslında ödüllendirmiş oluyorlar ve sonra kötü davranışın neden ortadan kalkmadığını merak ediyorlar. Bunun yerine amaç, istemediğiniz davranışları görmezden gelmek ve hoşunuza gidenleri ödüllendirmektir. Ödüllendirme için yemler harika bir tercih olacaktır. Muhabbet kuşları gerçekten iyi konuşuyorlar ve çok çeşitli numaralar öğrenebilirler. Islık çaldıkları ve cıvıldadıkları biliniyor, ancak ek bir faydası, ekstra alıştırma ile birkaç kelime ve kelime öbeği bile öğrenebilmesi olmaktadır. Siz de kuşunuza bu tür becerileri kazandırmak istiyorsanız ödül yemlerinden yararlanabilirsiniz. Hoşunuza giden bir davranış yaptığında ödül verirseniz devamı gelecektir. Aynı insan psikolojisinde olduğu gibi evcil hayvanlar da aslında pekiştirmeye açıktır. Muhabbet kuşları, zeki hayvanlardır. Zeki oluşları öğrenme süreçlerini de hayli kolaylaştıracaktır. Muhabbet kuşları ayrıca sadık hayvanlardır. Kuş kafesi içini temiz tuttuğunuz ve bol miktarda yiyecek, su, oyuncak ve ilgi sağladığınız sürece, sonuna kadar arkadaşınız olacaktır. Ödül seçimi sırasında kuşunuzun türünü dikkate almak önemlidir. Siz de kuşunuzun doğal olarak şefkatli davranışları ve eğlenceli eğilimlerinin keyfini çocuklarınızla birlikte çıkarabilirsiniz. Evinize yeni alıştırmak için de ödül yemlerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz sayfamızdan modellerine de bakabilirsiniz.
Muhabbet kuşunuzu mutlu ve sağlıklı tutmak ve uçuşlarının göbekleri onları aşağı çekmesi nedeniyle çarpışma inişiyle bitmesini önlemek için onları sağlıklı ve çeşitli bir şekilde beslemek önemlidir. Bu sebeple evrimsel açıdan doğaları buna adapte olmuştur. Evde bakıldığında ağırlıklı olarak darı ve tohumlardan oluşan yemlerle beslenir bu sebeple yemin çeşitliliği ve kalitesi büyük bir önem taşımaktadır. Muhabbet kuşları yem olarak sıklıkla tohum tercih etmektedir. Tohumlar ise yağlı tohumlar ve unlu tohumlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Hem yağlı tohumların hem de unlu tohumların yapısında muhabbet kuşunuzun ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile karbonhidrat, lipit ve az miktarda protein bulunur. Ak darı içerisinde %10 protein, %72 karbonhidrat, %2,5 yağ ve %2,5 selüloz bulunmaktadır. Muhabbet kuşlarının en çok tükettiği tohumlardan biri kolay sindirilebilir ve sağlıklı oluşu ile ak darı çeşidi olmaktadır. Ak darıdan sonra en çok kullanılan çeşit sarı darı olmaktadır. Muhabbet kuşu yem çeşitlerinde aspur da yer almaktadır. Yapısında %15.1 protein, %56 karbonhidrat, %6.1 yağ, %4 selüloz, 0,05 kalsiyum, %0,55 fosfor yer almaktadır. Ek olarak kanarya yemi ya da sade yem olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca aspur yemler, tohum kabuğu kolay soyulduğu için kuşlar tarafından rahatlıkla yenilebilir. Karışım olarak ayarlama yapıyorsanız aspur yem çeşidi muhabbet kuşlarının yem karışımında %50'ye kadar kullanılabilir. Yem çeşidine bağlı olarak muhabbet kuşu yemi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir.
Yavru muhabbet kuşları yumurtadan çıktıktan sonra genellikle yaklaşık olarak 28-30 gün arasında yuvada kalır bu sürede ise anneleri tarafından ağız yoluyla beslenmektedirler. Bu sebeple hazır mama ya da muhabbet kuşu yemi kabuksuz yemler ile beslenmelidir. Yavrular kabuksuz yemler ile beslendikleri vakitte yem kırmayı ve yemlerin kabuklarını ayıklamayı öğrenecektir. Bu sayede geçiş süreci bitecek ve yavru muhabbet kuşları normal yemle beslenebilecek duruma gelecektir. Yavru muhabbet kuşları için bu süreçte 3 temel yem tercihi olmaktadır. Yavru muhabbet kuşlarının daha kolay soyulabilen, daha ince yem çeşitlerinin yer aldığı, besleyici ve vitamin takviyeli hazır muhabbet kuşu yemlerine ihtiyacı olmaktadır. Ayrıca kabuksuz yemler çöp çıkarmaması yönü ile de size de avantaj sağlayacaktır. Kas ve iskelet yapısı için de vitaminler hem yavru muhabbet kuşları hem de yetişkin muhabbet kuşları için önem taşımaktadır. İçerisinde yulaf ve vitamin içeren yemleri seçmek iyi olacaktır. Ek olarak bazı muhabbet kuşu yemlerinin içeriğindeki maddeler sebebi ile yağlanma meydana gelebiliyor. Bu sebeple de yem seçiminde dikkat etmek gerekir. Sizin de kuşunuzda da yağlanma sorunu varsa yemi değiştirmek yararlı bir çözüm sunacaktır.
Kuş beslenmesi konusundaki bilgiler sürekli gelişmektedir. Bunun nedeni, hem beslenmenin önemi konusundaki farkındalığın artması hem de kuşların farklı ihtiyaçlarına yönelik araştırmaların artmasıdır. Diğer tüm hayvanlarda olduğu gibi, kuşların uygun bir karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su dengesine ihtiyacı vardır. Farklı kuş türleri genellikle farklı yiyecekler gerektirir. Kuşların sağlıklı kalması için tohum ve sudan daha fazlasına ihtiyacı vardır. Kuşunuzun sağlığı, ne kadar iyi beslendiğine bağlıdır. Yem seçiminde içerik önem taşımaktadır. Ek olarak kalite de içerik kadar göz önünde bulundurulması gereken detaylardan olmaktadır. İdeal yem seçildikten sonra sürekli yem değiştirmek sorun çıkartabilir. Bu sebeple kuşunuzun yemekten hoşlandığı yeme devam sağlamak faydalı olabilir. Bir muhabbet kuşunun günlük besini yaklaşık%60-80'i pelet /tam yiyecek ve geri kalanı meyveler, kuruyemişler, tohumlar, filizlenen tohumlar, ikramlar, sebzeler ve diğer ikramların bir karışımı olmalıdır. Genel olarak muhabbet kuşu yemlerinde kuşunuzun günlük besin ihtiyacını karşılamasına yetecek kadar sarı darı, kırmızı darı, nijer tohumu ve kanarya yemi bulunmaktadır. Kanarya yemi yani diğer adıyla aspur kolay açılabilen kabuğu olması sebebiyle muhabbet kuşlarının oldukça sevdiği ve yemlerin içinde %50’ye kadar bulunabilen bir besindir. Muhabbet kuşu yemlerini dilerseniz 25 kg, 10 kg, 5 kg ya da yalnızca 1 kg tercih edebilirsiniz. Fiyatlar aldığınız muhabbet kuşu yem miktarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Muhabbet kuşları için bir şeyleri hemen yememeleri çok yaygın olmaktadır. Çünkü doğal olarak çok temkinli hayvanlardır. Oyuncak ya da sadece yiyecekler gibi her şeyden korkarlar, herhangi bir şeyin yanına gitmeleri ve onu incelemek bile uzun zaman alabilir. Muhabbet kuşların yem yememesinde ilk sırada fiziksel sorunlar gelebilmektedir. Gagada aşınma bozuklukları gagada yamulma gibi bir fiziksel sebep veya hastalık yem yememeye sebep olabilmektedir. Ayrıca hayvanlar da depresyona girebilir. Muhabbet kuşları da depresyona girebilir ve yeme bozuklukları yaşayabilirler. Bu konuda dikkatli olmakta yarar vardır. Ayrıca muhabbet kuşunuz yeni geldiyse öncelikle alışması ve stres atması gerekebilir. Dolayısıyla bu alışma süreci de yemek yememesinin sebeplerinden olabilir. Fakat muhabbet kuşunuz yeni gelmemişse ve yetişkin bir kuş ise yeni bir stres dönemine girmiş olabilir. Eğer kuşunuz yemini yemiyor ve hatta yemini dağıtıyorsa bu yemini beğenmedikleri anlamına da gelebilmektedir. Yavru muhabbet kuşları için kabuksuz yemler tercih edilmelidir. Ayrıca yine muhabbet kuşları çok küçükse henüz yem yemeyi öğrenmemiş de olabilir. Yetişkin muhabbet kuşu eve yeni geldi ise yerini yadırgıyor olabilir bu sebeple yem yemekten kaçınıyor olma ihtimali olasıdır. Yem değişikliği de aynı şekilde iştahsızlık yapan sebepler arasındadır. Bu konuda dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü ne yazık ki muhabbet kuşları 24 saat içerisinde yem yemezse ölebilir veya hastalanabilir. Kuşunuz iştahsız ise kuşunuzu gözlemlemelisiniz. Örneğin muhabbet kuşunuzun depresyonda olduğundan şüpheli iseniz takip ederek anlayabilirsiniz. Biricik dostunuzun hastalık ya da psikolojik bir sorunu yoksa çevresindeki seslere tepki vermesi gerekmektedir. Aksi halde herhangi bir tepki vermiyorsa kuşunuzda bir sorun söz konusu olabilir. Olduğu ortamda yeni ise de aynı şekilde tepki vermeyebilir. Muhabbet kuşunuzu eve ilk aldığınızda onu mutlaka alıştırmalısınız. Bu süreçte kuşunuza ani hareketlerden kaçınmalısınız ve eşyalara alışmasını beklemelisiniz.