Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Evlere havan katan süs bitkileri gerek ev ortamına sağladıkları hava gerek sağlığımıza belirli faydalarının oluşları ile için tercih edilen canlılar arasında görülmektedir. Bu bitkiler arasından son dönemde oldukça popüler olan kaktüsler gerek ev gerek ofis ve yerlerinde ortama hava katmaktadırlar. Bakımı birçok türe göre kolay olan kaktüsler farklı boyutlarda ve renklerde oluşları ile yaşam alanları için şık ve dekoratif bitkilerin başında gelmektedirler. Dayanıklı oluşları ile bakımı kolay olan bitkiler arasında görülen kaktüsler; evinizdeki sehpanın üzerinde veya ofisinizde masanızın üzerinde sizlerin ortamına hoşluk katacak.Kaktüs dekorasyon denilince çok tercih edilen süs bitkilerinin başında gelmektedir. Özellikle teraryum ve mini tasarım bahçelerinde dayanıklı ve görsel olarak hoş gözükmeleri nedeniyle bu hobilere sahip olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bitkiler arasında görülmektedir. Geldiği bölgenin kurak olmasına karşın dayanıklı yapıları ile her iklime kolaylıkla uyum sağlayabilmişlerdir. Gerek soğukta gerek 45-50 dereceye kadar varan sıcaklıklara yapısı itibariyle dayanıklıdır. Özellikle su tüketiminin az oluşu onların bakımını oldukça kolaylaştırarak son dönemlerin popüler süs bitkisi haline getirmiştir. Son dönemlerin popüler süs bitkileri kaktüsler gelişen gen teknolojisi ve melezleme çalışmaları ile birçok farklı türe sahiptir. Kullanıcılarının zevk ve bakım alanları doğrultusunda gerek iç gerek dış mekâna uyumlu türleri bulunan kaktüsler; farklı boyutları ile de ister masanızda ister balkon veya bahçenizde kolaylıkla bakılabilir, bulunduğu ortama farklı bir hava katmaktadır. Süs bitkilerine merak salan kişilerin kaktüs ile başlamaları hem onlara bu hobiyi sevdirecek hem de farklı boy tür ve renkleriyle birçok farklı türe sahip olan bu türden keyif almaya başlayacaklar.
Geldikleri bölgede dahi dayanıklı oluşları ile bilinen kaktüsler gerek susuzluk gerek farklı iklim koşullarına adapte olabilmektedirler. En bilinen özellikleri suyu depolayıp gerektiği zamanda kullanabilen gövde yapılarıdır ve bu sayede az bir sulama ile uzun süre dayanıklılığını korumaktadır. Kaktüs çeşitleri dikenli olup olmadıklarına, boyutlarına ve çiçeğe sahip olup olmadıklarına göre belli başlı kriterler gözetilerek birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Dikenli kaktüsler bu tür arasında en bilinen çeşitler arasında olmaktadır. Toplu ve dikenli gövdeleri ile dikkatleri üzerine çeken bu çeşitteki kaktüsler farklı boyutları ile hem iç hem dış mekanlarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Özellikle yılan kaktüs çeşitleri dikenli kaktüs çeşitleri arasında en çok bilinenler arasındandır. Gerek minyon oluşları gerek uzun ömürlü oluşları ile beğenileri üzerinde toplayan bu kaktüsler özellikle seramik ve toprak saksılarda fazla şekilde ekildiğinde bulunduğu ortama şık bir görünüm sağlayacaklardır. dikensiz kaktüs çeşitleri klasik kaktüs türlerinden farklı olarak son dönemlerde ev ve iş yeri dekorasyonlarında kullanılmak üzere sıkça tercih edilmeye başlanmışlardır. Bir diğer adıyla sukulent kaktüs olarak bilinen bu kaktüsler dayanıklı oluşları ve birçok çeşitteki dekoratif gövdeleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Özellikle minik saksılarda ve fanuslarda bakımının kolay olması teraryum ve mini bahçelerde sıkça tercih edilen çeşitler arasında kendini göstermektedir. Dikensiz bir yapıya sahip olmalarına rağmen gövdelerinin su tutabilir özellikte olması bakımlarını oldukça kolaylaştırmaktadır. Sukulent çeşitteki kaktüsler farklı boyutları ile bizlere birçok seçenek sunmaktadır. Özellikle ofis ve işyerlerini dekore etmek için kullanılan büyük boy sukulent tipi kaktüsleri tercih edebilir, ortamınıza hoş bir hava katabilirsiniz.
İç ve dış mekânlara hızlı adapte oluşları ile bilinen kaktüsler genel olarak uzun ömürlü oluşları ve az bakım isteyen özellikleri ile süs bitkisi bakmaya başlamak isteyenler için ideal bir seçim olarak görülebilir. Belirli bakımlarının yapılması neticesinde kolaylıkla büyüyebilen ve bazı türlerinde olan çiçek açma özelliği sayesinde dikkatleri üzerine çekmektedir. Kaktüs bakarken dikkat edilmesi gereken birkaç husus bizlerin sağlıklı ve uzun ömürlü kaktüslere sahip olmamıza yardımcı olacaktır. Kolay ev bitkileri kategorisinde olan kaktüsler doğrudan güneş ışığına ihtiyaç olmamalarıyla ofis ve iş yeri gibi kapalı ortamlarda kolaylıkla bakılabilmektedirler. çiçekli kaktüs türlerinde eğer kaktüs doğrudan yeterli güneş ışığı alabilirse farklı renkteki çiçekleri ile ortamlara hoş bir hava katacaktır. Kırmızı ve turuncu başta olmak üzere farklı genetik çaprazlamalar sonucunda sarıdan pembeye hatta beyaza kadar farklı renkteki çiçekleri iç mekânlarınıza bahar esintisini getirecek. Bulundukları ortama her ne kadar kolaylıkla uyum sağlasalar da tüm bitkiler gibi düzenli güneş ışığı onların gelişimi için oldukça önemlidir. Güneş ışığını düzenli olarak alan pencere önü ve masa onlar için ideal bir yaşam alanı olabilmektedir. Soğuğa dayanıklı olsalar da sıcak iklim bitkileri olan kaktüsler için en iyi konum güney yönünden ışık alan bir yer olacaktır. Bu sayede sizlere canlı renklerini sergileme fırsatını bulabileceklerdir. Işığa karşı hassasiyetleri yüksek olan kaktüsler özellikle tek bir yönden ışık aldıklarında ışığa doğru yönelirler ve bu kaktüsün gövdesinde bozulmaya sebep olur, bu yüzden kaktüsünüzün ışığı tam alarak alması onun gövde yapısını korumasına yardımcı olmaktadır. Birçok kişi tarafından yapılan yanlışlardan birisi olan kaktüs budaması uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmez. Kuruyan çiçekleri veya kuruyan parçaları özenle bitkinin üzerinden uzaklaştırılmaktadır.
Bulundukları ortama dekoratif bir hava katan kaktüsler ev ve iş yerlerinde hoş görünümleri ile bulundukları ortamda tamamlayıcı olarak görülmektedirler. Son yıllarda popüler olan teraryum ve mini bahçe hobilerinin vazgeçilmezlerinden olan mini kaktüs çeşitleri farklı genetik çaprazlamalar sonucunda birçok türe ev sahipliği yapmaktadır. Gerek ev ve iş yeri dekorasyonunda çalışanlar gerek süs bitkisi koleksiyonu yapanlar için nadir kaktüs türleri sıkça tercih edilen türler arasında yerlerini almaktadırlar. Farklı yaprak, gövde ve çiçekleri ile geniş renk yelpazesine sahip olan kaktüsler; bakımlarının kolay oluşu ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle süs bitkisi koleksiyonu yapanlar için ilk sıradadırlar. Örneğin Echeveria Taurus isimli sukulent cinsi kaktüs herhangi bir boya takviyesi yapılmadan sahip olduğu kırmızı etli yaprakları ile bilinen kaktüslerden çok daha farklı olarak göze çarpmaktadır. Bakımı kolay olan bu sukulent cinsi kaktüs gerekli ısı ve su miktarı ayarlandığında bulunduğu ortama oldukça şık bir görünüm katacaktır. Notocactus Uebelmannianus İnermis türü kaktüs etli dolgun gövdesi üzerindeki beyaz benekleri ile süs bitkisi koleksiyonu yapanlar için oldukça nadir türlerden biri olarak görülmektedir. Döner gövdesi ile içinde su barındırır böylece su ihtiyacı oldukça azdır, bakımı kolaydır. Opuntia Tuna Cristata cinsi kaktüsler sahip oldukları kıvrımlı gövdeleri ile kaktüs çeşitleri arasındaki değişik türlerin başında gelmektedir. Dikenli gövdesi su kaybını önleyerek dayanıklı bir yapıya sahiptir. Süs bitkileri severler arasında beyin kaktüs olarak bilinen Opuntia bu ismi bir bütün halde durunca sahip olduğu kıvrımlarından almıştır. Tüylü kaktüs çeşitleri gerek farklı renkteki çiçekleri gerek adından da bilindiği üzere ince tüylerle kaplı gövdesi ile sizlere farklı bir görünüm sunacaktır. Özellikle ev ve ofislerde sıklıkla tercih edilen bu tür gerekli bakımları sağlandığında sizlere açtığı çiçekleri ile keyifli anlar yaşatacaktır. Nadir kaktüs türleri farklı tipteki gövde yapıları ve renkleri ile süs bitkisi severler için birçok alternatif oluşturmaktadır ayrıca hediye olarak birçok birey tarafından doğum günleri ve tebrikler için sıklıkla tercih edilen süs bitkileri arasında yerlerini almaktadırlar. Teraryum ve mini bahçe ve çiçek sevenler ise farklı türleri kombine ederek hobilerinde kendi tarzlarını oluşturabileceklerdir.
Genel olarak sıcak ve kurak iklim bölgelerinin bitkileri olarak bilinen kaktüsler gelişen genetik çalışmalar ve üreticilerin türler arasındaki çaprazlamaları sonucuyla çok çeşitli renk, boyut ve görünümde kaktüs türleri elde etmişlerdir. Aynı zamanda farklı genlerin birbirleriyle melezlenmesi sonucunda hem iç hem dış mekân için uyum sağlayan dayanıklı türler ortaya çıkararak süs bitkileri arasında en geniş tür çeşitliliğine sahip türler arasında yerlerini almışlardır. Gen çeşitliliğine bağlı olarak dayanıklı oluşları ve sıcak ve kurak iklimden gelmeleri dolayısıyla çok su ihtiyacı hissetmeyen ve uzun ömürlü süs bitkileri arasına giren kaktüsler belirli birtakım bakım kurallarına dikkat edilerek bakılmalıdır. Bu yüzden evimiz, iş yerimiz, balkonumuz veya bahçemiz için kaktüs seçerken bazı kurallara dikkat ederek bize uygun kaktüs türüne sahip olabiliriz. Öncelikle alacağımız kaktüs türünün hangi ortamda yaşam sürebileceği seçim açısından belirleyici olmalıdır. Günümüzde kaktüsler daha çok iç mekân süs bitkisi olarak görülmektedirler ayrıca birçok kaktüs türü ev içi ortama uyum sağlayacak yapıya sahiptirler. Küçük kaktüs türleri genelde iç mekânlarda kolaylıkla bakılabilen kaktüs türleri arasında görülmektedirler. Özellikle teraryum ve mini hobi bahçelerinde kolaylıkla uyum sağlayacak bu türdür. Bakım açısından yeterli su ve gün ışığı ile sahip olduğu canlılığı tam anlamıyla sizlere gösterebilecektir. Bazı türler ise bahçelerimizde daha uygun bir şekilde yaşam olanağı bulacaklardır. Büyük kaktüs türleri genelde dış mekanlarda beslenmesi uygun olan türler arasında görülmektedirler. Özellikle yassı yapraklara sahip olan türleri hızla boy alabilmek için güneş ışığına oldukça ihtiyaç duymaktadırlar. Kaktüsler için kullanılacak saksının ve toprak karışımının seçimi en az kaktüs seçimi kadar önemli bir rol oynamaktadır. Doğru yapılmış bir saksı ve toprak seçimi kaktüsünüzün uzun ömürlü olmasına ve daha hızlı büyümesine olanak sağlayacaktır. Geldikleri bölgelerin toprak yapısına bakıldığında daha çok kumlu ve taşlı bir yapıdan söz edebiliriz bu yüzden kullanacağımız toprağın belirli katmanında kum ve çakıl taşı ve benzeri gibi materyallerin kullanılması sağlıklı bir kaktüs toprağı için ideal karışım olarak görülebilir. Saksı seçimi konusunda kaktüsler türler arasında en kolay olanlar arasında görülebilir. Bu uyum özellikleri sayesinde kaktüs severler ellerinde olan görsel olarak ilgi çeken birçok materyali kaktüs saksısı olarak değerlendirmektedir. Revaçta olan saksı modelleri toprak ve ağaç kütüğü türleri olarak görülebilir. Özellikle evinizde ve iş yerinizde farklı bir hava estirmek istiyorsanız saksıda kaktüs tasarımlarını inceleyerek bulunduğunuz mekâna hoş bir hava katabilirsiniz. Ayrıca bonsai sayfamızdan da bitki seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Hem doğal ortamındaki hem de süs bitkisi türlerindeki kaktüsler sayısız alt türe sahip oluşları ile süs bitkisi severler için çok çeşitlilik sunmaktadır. Kaktüs bitkisinin bu denli popüler yapan seçeneklerin arasında birçok tipte ve özellikte türlere sahip olmasıdır. Kaktüsler aynı zamanda kendi türleri içinde kolaylıkla aşılanmalarıyla bilinmektedirler. Aşılama işlemi kısaca bahsetmek gerekirse farklı özellikteki iki tür kaktüsün bıçak veya jilet yardımıyla doğru bir noktadan kesilerek daha sonra birbirleri üzerine eklemlenmesi işlemidir. Özellikle kaktüs koleksiyonu yapanlar bu işlem sayesinde melez kaktüslere sahip olarak ellerindeki tür çeşitliliğini arttırmaktadırlar. Ayrıca doğru aşılama yapıldığında bazı kaktüs türleri çok daha fazla çiçek açmaktadır. Özellikle çiçek açan kaktüs kaktüs severlerden tarafından oldukça değerli görülmektedir. Farklı tipteki ve renkteki çiçekleri bulundukları ortamın havasını kolaylıkla değiştireceklerdir. Son dönemlerde popüler olan renkli kaktüs türleri ve aşılama ile birlikte ortaya çıkan kaktüs türleri süs bitkisi sevenler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Özellikle ev ve ofis dekorasyonunda kolaylıkla uyum sağlayan renkli ve aşılı kaktüs çeşitleri her ne kadar dayanıklı oluşları ile bilinseler de alınırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Özellikle gövde yapısının eğik olmaması ve gövdesinde herhangi bir delik veya ezik olmaması oldukça önemlidir. Gövdesi sararmış, ezilmiş ve yumuşak duran aşılı kaktüsler hızla kuruyup kısa ömürlü olmaktadırlar. Dilerseniz sera malzemeleri satın alarak da bahçe işlerinize destek verebilirsiniz.
Süs bitkileri arasında yüksek popülerliğe sahip kaktüsler özellikle birçok süs bitkisi sever ve mekânlarına şık bir görünüm vermek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilmektedirler. Kaktüsler birçok alt türe ev sahipliği yapan süs bitkileri arasında görülmektedir. Evinizde birden fazla kaktüs türü varsa belirli yöntemler ile kolaylıkla çoğaltabilirsiniz. Bazı kaktüsler sürgün veya yumru vererek sizlere küçük kaktüsler vermektedir. Dilerseniz bunları ayrı bir saksıya ekip hızla yeni kaktüslere sahip olabilirsiniz. Dahası çiçek açan kaktüslerde çiçeği kuruduktan sonra sahip olacağınız tohumları ekerek kaktüslerinizin sayısını arttırabilirsiniz. Ayrıca aşılama yöntemi ile farklı türdeki kaktüslerinizi keskin bir bıçak yardımı ile keserek daha sonra birbirleriyle tutturup farklı türdeki kaktüslere sahip olabilirsiniz.
Kaktüsler kurak iklimlerin bitkisi olarak bilinmektedirler ancak günümüzde hem iç hem de dış mekanlara uyum sağlayarak varlıklarını sürdürebilmektedirler. Kaktüslerinizi sularken normal sulama ve sprey sulama yöntemlerini kullanmanız gerekmektedir. Bazı kaktüs türleri sene içinde çok az su ihtiyacına sahipken bazı kaktüs türlerinin toprağının dahi kuru kalmadan düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Bahar aylarında kaktüslerimizin daha canlı ve parlak bir görünüme sahip olmaları için sprey ile belli bir derecede su vermemiz gerekmektedir. Kış aylarında birçok kaktüs mevsime bağlı olarak büyüme hızlarını durdurdukları için bu dönemde sulanmaları tavsiye edilmemektedir.
Öncelikle her kaktüs çiçek açmamaktadır. Bazı kaktüsler bölünme yöntemi ile çoğaldıkları için çiçeğe ihtiyaç duymazlar eğer çiçeğe sahip bir kaktüsünüz olmasını istiyorsanız bu özelliğe sahip bir türe sahip olmanız gerekmektedir. Farklı renklerde ve tiplerdeki kaktüs çiçekleri aslında kaktüsünüzün erişkin sınıfına girdiğinin göstergesidir. Bu yüzden yavruluk döneminde kaktüsünüze yaptığınız tüm bakımlar onun erişkinlik döneminde türüne göre canlı çiçekler açmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca kaktüsünüzün büyümesi için sabır göstermeniz ve hızlı büyümesi için gereğinden fazla gübre kullanılmamalıdır.
Kaktüsler iç ve dış mekan olarak birçok yerde büyüyebilen ve farklı alt türleri ile bitkiler arasında oldukça popüler hale gelen türlerden sayılmaktadırlar. Kaktüsümüzü ekmeden önce gerekli saksılar ve toprak seçimini türün ihtiyaçlarına uygun olarak yapmalıyız. Kaktüsler kısa köklere sahip olduğundan derin ve geniş saksılar yerine daha sığ ve yayvan saksılar kullanabilirsiniz. Kaktüs toprağı diğer saksı bitkilerinden farklı olarak kaktüslerin sağlıklı bir gelişime sahip olması için özel üretilmiştir, normal saksı toprakları toprak içinde fazla su tutacağından dolayı kaktüste çürümeye sebep olmaktadır. Ayrıca ekim yapılmadan önce saksının altına ince kum veya çakıl konulması su drenajı açısından faydalı olacaktır.