TESLİMAT ADRESİNİZ
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Kontrbas, klasik müziğin en büyük enstrümanıdır. Sesinin özellikleri arasında, en düşük frekansa en pes seslere sahip bulunan yaylı bir çalgı olması bulunmaktadır. Çalınışı yüzünden sıklıkla çello ile karıştırılsa da aslında kontrbas yalnızca uzun orkestra parçalarında oturularak çalınır. Ayakta çalınan farklı bir enstrümandır.
Yaylı çalgılar sınıfından olan kontrbas çalma pozisyonu bakımından çelloya benzemektedir. Ancak bu müzik aleti genellikle ayakta çalınmaktadır. Orkestra eserlerinin uzun oluşu yüzünden oturularak da çalınır. Kontrbas solo bir çalgı olarak, orkestra ve resitallerin konçertolarında ve caz müziğinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kontrbas müzik aleti, klasik müzikte hem arşe hem de parmakla çalınmaktadır. Caz müzikte ise, parmak ile çalınışı yaygındır. Bu enstrümana kontrbas adının verilmesinin arkasında çelloyu bir oktav aşağıdan katlaması vardır. Klasik döneme kadar çello ve kontrbas aynı partiyi çalar. Fakat kontrbas özellikleri sayesinde bir oktav daha aşağıdan çalmaktadır.
Orkestra çalgısı olarak tasarlanan kontrbas, 18. yüzyılın ikinci yarısında solo çalgı olarak da önem kazanmıştır. Kontrbasın ilk biçimi viol ailesinin en büyüğü violona benzemektedir. Telli çalgılar grubuna giren kontrbasın günümüzde iki tipi genel olarak kullanılmaktadır. Dört ve beş telli olan bu enstrümanlar, tam, yarım, çeyrek gibi çeşitli boylara sahip bulunmaktadır. İlk dönem kontrbaslar ise, üç, dört, beş, altı telli gibi çeşitlere sahipti ve kemana benzeyen bir görünümleri vardır. Zaman geçtikçe bu enstrümanlar daha rahat çalma stiline olanak verecek şekilde tasarlandı ve biçim değiştirdi. 1800’lü yıllardan itibaren günümüzdeki formuna sahip oldu. Ancak bazı usta virtüözler kontrbasın ilk halini tercih etmektedir.
Kontrbas başta orkestra müziği için tasarlanmış olsa da zamanla solo bir çalgıya dönüşmüş ve sırf bu enstrüman için yazılmış bestelere sahip olmuştur. J.M.Sperger, K.D.von Dittesdorf, D.Dragonetti, A.Misek, G.B.Vanhal, V.Pichl, A.F.Hoffmeister, G.Bottesini, S.Koussevitzky gibi isimler kontrbas için beste üretmiş bestecilerdendir. Kontrbas klasik müziğin dışında caz müzik ve hatta modern dönemde rock müzik için de önemli bir enstrüman haline gelmiştir. Almira, Carlovy, Daddario, Dominguez, Extreme, Manuel, Raymond, Mavis, Stagg, Valencia gibi pek çok markanın kontrbas çeşitleri bulunmaktadır. Müzik Aletleri kategorimizden yaylı çalgılar ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilir, bu sayfada ise kontrbas fiyat ve çeşitlerini karşılaştırabilirsiniz.