Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Amper

Başka bir kelime deneyin

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Marka

Akü Iadesi

Başka bir kelime deneyin

Gerilim (Volt)

Başka bir kelime deneyin

Seçenekler

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Yurt Dışından Gelsin

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Akü

için 988 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç

Oto Akü

Akü, akümülatör kelimesinin kısaltılmış hali olan ve elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan bir araçtır. Elektrik, insanların hayatında vazgeçilmezler arasından yerinin almıştır. Hal böyle olunca kullanımı alanı git gide yaygınlaşmıştır. Bu yüzden ihtiyaç duyulan anlarda elektriğe kolayca ulaşabilmek bir zorunluluk halini almıştır. Aküler de elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan ve bünyesinde depoladıkları enerji sayesinde talep edildiği zaman ona ulaşmamızı sağlayan araçlardır. Günümüzde en yaygın kullanımı ise otomobillerde olmaktadır. Eski zamanlarda motoru çalıştırabilmek için aracın dışından bir dinamo çevrilerek elektrik üretilmesi gerekirdi. Bu sayede motorun ilk hareketi için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi elde edilirdi. Ama günümüzde aküler sayesinde bu türlü zorlu işlemlere ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü alternatörler, araç yüksek hızlarda seyrederken ihtiyaç duyulan enerjiyi üretir ve bunu akü içerisinde depolayarak her an kullanıma hazır hale getirir.

Akü Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Akü Çeşitleri ve Kullanım Alanları

İhtiyaç duyulan elektrik enerjisine ulaşımı oldukça kolaylaştırdığı için aküler, oldukça geniş bir yelpaze de kullanılır. En yaygın kullanımı ise otomobillerde olmaktadır. Otomobillerde kullanılan akülere kurşun-asit aküler denilmektedir. Bunun nedeni ise üretim aşamasından kurşun ve sülfürik asit kullanılarak oluşturulmalarıdır. Ancak otomobil sektöründe oldukça geniş ve farklı kullanım amaçlarına yönelik araçlar üretildiğinden kullanılacak olan akünün de kapasitesi araçlara göre değişiklik gösterebilmektedir. 12 v 30A gücünde bir aküyü örnek verecek olursak saatte 3 Amper elektrik enerjisi harcayan bir oto teybini çalıştırmak için bu akü 10 saat boyunca araçtaki teybi çalıştırabilir. Tabi bu örnekte akünün hiç şarj edilmediğini ve aracın çalışmadığını varsaymaktayız. Normal şartlarda, araç çalıştığı ve hareket ettiği sürece aküler kendisini şarj ederler. 6V akü gibi ifadeler ise akünün sahip olduğu elektriksel gerilimi veya başka deyişle akünün potansiyelini ifade eder. Bu da elektriksel olarak enerjinin aracın devreleri içerisinde hareket etmek için ihtiyaç duyduğu basınç olarak açıklanabilir. Araçta elektrik tüketen cihazlar ne kadar fazla olursa akünün gerilimi de o kadar yüksek olmalıdır. Çünkü ancak bu şekilde bütün cihazların çalıştırılması mümkün olmaktadır. Akü 60 amper gibi ifadeler ise akünün kapasitesini belirtir. Yani akünün depolayabildiği elektrik enerjisinin karşılığıdır. İhtiyaç duyulacak enerji miktarı ne kadar fazla ise akünün amper aralığı da o kadar yüksek seçilmelidir. Ticari taksiler buna verilebilecek en iyi örnektir. Sürekli aracı durdurup hareket etmeleri ve sık aralıklarla çalıştırmaları onların yüksek kapasiteli akülere ihtiyaç duymasını sağlamaktadır. Eğer siz de aracınızı çok aktif olarak kullanıyor ve şehir içerisinde yoğun olarak seyrediyorsanız kapasite değerleri yüksek modelleri tercih edebilirsiniz. Size en uygun olan modelin hangisi olduğunu bilmiyorsanız da sorun değil. Çünkü otomobil üreticileri, üretimini yaptıkları araçlar için en uygun olan aküyü fabrikada yerleştirirler. Bu da ömrünü tamamlamış olan cihazı yenilemek veya kendi kullanım amacına yönelik yükseltmek isteyen kişiler için oldukça iyi bir rehberdir. Bir başka deyişle fabrikada araca takılan akünün özellikleri, o aracı en iyi koşullarda çalıştıracak olan akü olmaktadır. Tabi fabrika çıkışlı araçlar her zaman talebi karşılamayabilir. Bazı zamanlar aracın kullanım ömrünü uzatmak ve akü gibi önemli bileşenlerin çabuk yıpranmasını önlemek için çeşitli güncellemeler yapılabilir. Böyle durumlarda satın almadan önce araştırma yapmak ve kullanım amacına göre seçimler yapmak en doğru aküyü seçmenizi sağlayacaktır. Siz de aracınıza en uygun olanı bulmak için buradaki sayfa üzerinde modelleri inceleyebilir, aracınıza uygun olabilecek modelleri araştırarak bütçenize uygun olacak aküyü alabilirsiniz. Eğer isterseniz buji modellerine de sayfamız üzerinden göz atabilirsiniz.

Doğru Akü Seçimi ile Aracınızın Ömrünü Uzatın

Doğru Akü Seçimi ile Aracınızın Ömrünü Uzatın

İçerisinde bulunan parçaları değiştirirken ona en uygun olacak ürünü seçmek aracınızın ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilir. Ekipmanlar, aracın ömrüne ve performansına doğrudan etki ederler. Ama onun aksine otomobil markalarının da tercih ettiği orijinal parçaları kullanmak aracınızı çok daha verimli hale getirmenize yardımcı olacaktır. Bulunduğun konum da akü gibi önemli bileşenlerin seçiminde oldukça önemli bir etkendir. Bilindiği üzere arabalar, soğuk havalarda çalışmakta zorlanırlar. Hem motorun soğuk olması hem de motor yağının donma noktasına gelmesi aracın çalışmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Otomobiller de en çok enerjiyi marşa basıldığı zaman yani motoru çalıştırırken kullandıkları için bu zorlu koşullar sorun çıkartabilmektedir. Hatta bazı durumlarda üst üste aracı çalıştırmak için yapılan denemeler akünün boşalmasına neden olmaktadır. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak içinde üreticilerin kış koşullarına uygun olarak tasarladıkları ve CCA değeri yüksek olan modelleri tercih etmek size yardımcı olacaktır. CCA değerinin yüksek olması, akü sıcaklığının -17 dereceye kadar düştüğü durumlarda akünün, aracı çalıştırabilmek için 30 saniye boyunca verebileceği enerjiyi sağlar. Bir başka deyişle CCA değeri yüksek olan akü seçerek aracınızı, soğuk havalarda tek marşla kolaylıkla çalıştırabilirsiniz. Böylelikle kış aylarında uzun süreli marşlar yaparak akü şarjı bitmesi sorununu yaşamazsınız. Normal iklim koşulları olan bir bölgede yaşıyorsanız CCA değerlerini akü seçimi yaparken göz ardı edebilirsiniz. Bu şekilde hem bütçenize korumuş olur hem de aracınıza en uygun olan aküyü seçerek ömrünü uzatmış olursunuz. Akü seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise aracınızı kullanma amacınızdır. Sadece uzun yol yapan ve birkaç kilometrede bir duraklamayan biriyseniz normal amper değeri olan aküleri tercih edebilirsiniz. Ama ticari taksi, dolmuş, otobüs veya şehir içerisinde birçok noktaya uğrayan bir aracınız varsa sizin için doğru akü 72 amper veya daha yüksek kapasiteli olanlarıdır. Otomobiller en çok enerjiyi çalıştırma esnasında harcadığı için sık sık dur kalk yapan araçlar yüksek kapasiteli akülere ihtiyaç duyarlar. Siz de akü seçimi yaparken kullanım alışkanlıklarınızı ve amacınızı göz önünde bulundurarak aracınıza en uygun olan aküyü bulabilir ve aracınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Böylece doğru seçimler yaparak bakım masraflarını en aza indirgemiş olursunuz.

Akülerde Oluşabilecek Sorunların Önüne Geçin

Akülerde Oluşabilecek Sorunların Önüne Geçin

Sorunlar henüz çıkmadan müdahale etmek ve gerekli tedbirleri önceden almak ileride istenmeyen maddi zararların oluşmasını engellemektedir. Bu kısımda sizin de uygulayabileceğiniz oldukça basit işlemler bulunmaktadır. Öncelikle ihtiyaca yönelik olan doğru kapasitede bir akü seçmemek oluşan ilk sorundur. Bu şekilde araç içerisinde bulunan ekipmanlar sağlıklı bir şekilde çalışmamaktadır. Bu sorunun önüne geçmek için doğru kapasitede olan akü çeşitleri incelenip ihtiyacınızı karşılayacak olanları tercih edebilirsiniz. Sorun her zaman aküden kaynaklanmayabilir. Kimi zaman araçta bulunan elektronik elemanların kısa devre yapması kimi zaman alternatörün yetersiz gelmesi kimi zaman ise araçta meydana gelen kaçak akımlar akülerin zarar görmesine neden olmaktadır. Kısa devreler araç içerisinde bulunan elektrik veya elektronik devrelere zarar verdiği için aküye zarar vermektedirler. Bu yüzden doğru çalışmayan ya da sürekli sorun çıkartan bu gibi bileşenler en kısa sürede gözden geçirilmelidir. Alternatörler ise yüksek devirlerde motorun hareketi ile elektrik üreten önemli bir bileşendir. Bazı durumlarda alternatörün yetersiz kalması akünün tam kapasite ile dolmasını engellemektedir. Haliyle akülerin en verimli çalıştıkları aralık olan tam kapasiteye erişmek mümkün olmaz. Bu yüzden alternatörlerden kaynaklanan sorunlarda önlem almak oluşabilecek daha büyük sorunların önüne geçmektedir. Kaçak akımlar ise genellikle kısa devrelerden ve akü kutupları ile bir metalin istenmeyen teması sonucu oluşmaktadır. Bu gibi sorunların önüne henüz oluşmadan geçmek için de akü kutuplarının temiz olduğundan, herhangi bir bileşen ile temas etmediğinden ve araç içerisinde bulunan cihazların sorunsuz çalıştığından emin olmak gerekmektedir. Oto akülerinde en sık karşılaşılan sorunlardan bir diğeri ise akü kutuplarının gevşek bağlanması veya çok sıkı bağlanmasıdır. Gevşek bağlamak ark (elektrik atlaması) oluşmasına, çok sıkı bağlamak ise kutup başlarının zarar görerek kopmasına neden olacaktır. Böyle sorunların önüne geçmek için kutup başlarını ideal düzeyde sabitlemek size yardımcı olacaktır. Alabileceğiniz bir diğer önlem ise aracınızı doğru koşullarda barındırmaktır. Çok soğuk havalarda aracınızı garaj gibi kapalı alanlarda muhafaza etmek kışın sorunsuz bir şekilde çalıştırmanıza yardımcı olacaktır. Sıcak havalarda ise akü içerisinde bulunan elektrolitler buharlaşacağı için sıvı kaybı oluşacaktır. Dolayısı ile akünün verimi düşecek ve ömrü kısalacaktır. Bu sorun ile karşılaşmamak için yaz aylarında araçları güneşte uzun süre park halinde bırakmamak size yardımcı olacaktır. Akünüzü en verimli şekilde kullanmak için yapabileceğiniz son şey ise uzun süre kullanılmayacak olan araçların kutup başlarını sökmektir. Tatile, yurt dışına vb. ortamlara giderken akünüzün boşalmasını engellemek için kutuplarını sökebilirsiniz. Bu şekilde akünüzün boşalmasının önüne geçmiş olursunuz. Siz de bu tarz basit önlemler alarak oluşabilecek büyük sorunların önüne kolaylıkla geçebilirsiniz. Sayfamızdan Bosch akü ürün modellerini kolayca inceleyebilirsiniz.

Akünüzü Uzun Süre Kullanmanızı Sağlayacak İncelikler

Akünüzü Uzun Süre Kullanmanızı Sağlayacak İncelikler

Oto aküsünün yapmak uzun süre kullanmanıza yardımcı olacağı gibi bütçenizi korumanızı da sağlayacaktır. Bunun için servise gitmeden kendi başınıza uygulayabileceğiniz basit yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle dış yüzeyinde uygulanacak birkaç şey bulunmaktadır. Bunlar akünün temiz olduğundan emin olmak, sıvı ile teması olup olmadığını kontrol etmek ve akü kutuplarında oluşabilecek oksitlenmeleri önlemektir. Akünüzün temiz olması pisliklerden oluşabilecek kısa devreleri ve enerji iletimi sorunlarının önüne geçecektir. Bu yüzden kutupların üzerinde herhangi bir yabancı madde olmadığından emin olmalısınız. Sıvı teması ise aracınızı yıkarken karşılaşabileceğiniz durumlardan birisidir. Kaput açıkken yıkama işlemini gerçekleştirmemek ve oluşabilecek sızıntılara karşı önlem almak akünüzü daha uzun süreler güvenle kullanmanızı sağlayacaktır. Akü kutuplarında oksitleme sıkça karşılaşılan bir sorundur. Oksitlenme elektrik iletimini engellediği için araç içerisinde bulunan multimedyalara zarar verebilir, performansta düşüşler görülebilir ve sık sık enerji kesintileri yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sıcak su yardımı ile akü kutuplarını temizleyerek kolaylıkla bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Bunun yanında mevsim koşullarından dolayı akülerin içerisinde bulunan elektrolitler sıcak havalarda buharlaşabilmektedir. Akünün içerisindeki enerji bu elektrolitler sayesinde iletildiği ve depolandığı için oldukça büyük önem arz etmektedir. Bundan dolayı belirli periyotlarla içerisinde bulunan sıvı miktarı kontrol edilmelidir. Eğer minimum seviyenin altına inmişse bir huni yardımı ile eldiven giyilerek yavaşça saf su eklenmelidir. İdeal ölçüsü genellikle plakaların bir parmak üstünde olmaktadır. Yine de akü üzerinde belirtilen maksimum değeri aşmamaya özen gösterilmelidir. Ek olarak oto akü şarj göstergesi yardımı ile akünüzün durumunu kolaylıkla görebilirsiniz. Üst tarafta bulunan küçük mercek siyah, yeşil ve beyaz renkler sayesinde size akünüzün durumunu göstermektedir. Yeşil renk akünüzde bir sorun olmadığını, siyah renk şarj edilmesi gerektiğini ve beyaz renk saf su eklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu gösterge sayesinde akünüzün durumunu hızlıca görebilir ve varsa sorunlarını giderebilirsiniz. Son olarak traktör, kamyon veya tır gibi ağır vasıta sınıfına dahil olan araçlar sarsıntı ve titreşimlerden dolayı kaplamalarında deformasyon oluşabilmektedir. Bu gibi sorunların önüne henüz oluşmadan geçmek için akünüzü güvenle ve uzun süre kullanmanıza yardımcı olacaktır. Bu basit adımlarla oluşabilecek sorunların önüne önceden geçmeniz mümkündür. Dilerseniz sayfamızdan Varta akü ürün çeşitlerine bakarak, dilediğiniz modeli satın alabilirsiniz.

Akünüzü Güvenle Nasıl Değiştirirsiniz?

Akünüzü Güvenle Nasıl Değiştirirsiniz?

Çeşitli modeller arasında araştırma yapıp oto akü fiyatları hakkında bilgi aldıktan sonra size uygun olan modele kolaylıkla alabilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken bu aküyü değiştirmektir. Eğer mekanik konularda bilgi sahibiyseniz ve otomobiller parçaları değiştirmek konusunda bir tecrübeniz varsa akünüzü kendiniz değiştirebilirsiniz. Akünüzü kendiniz değiştirecekseniz dikkat etmeniz gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Öncelikle yeni nesil araçlarda akü değişimi yapacaksanız aracınızda bulunan teyp, koltuk hafızası ve diğer sistem ayarlarınız akünüzü değiştirirken silinebilmektedir. Nitekim akünün görevi oto elektrik enerjisini depolamak ve araç çalışmıyorken bile bu tür multimedyaların hafızalarında bulunan bilgileri koruyabilmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi vermektir. O yüzden yeni nesil otomobillerde akü değişimi sonucu sistem ayarlarının silinmesi, teybin enerji kesintisi sonucu şifre istemesi ve başka problemlerin oluşmaması adına önlem almanız gerekmektedir. Bunun için aracınızın aküsünü değiştirirken başka araçlardan akü takviye kablosu yardımı ile güç kesintilerinin önüne geçebilir veya dolu olan başka bir aküden yine akü takviyesi kablosu kullanarak enerji kesintilerini önleyebilirsiniz. Akünüzü değiştirdikten sonra gösterge panelinde akü göstergesi lambasının yanmaması veya aracın yol bilgisayarında akünüzle ilgili herhangi bir hata olmaması gerekmektedir.

Akü Nasıl Şarj Edilir?

Akünüzü şarj etmek için bağımsız bir güç kaynağına ihtiyacınız olacaktır. Bunun için sizin aracınız ile aynı kapasiteye sahip olan dolu aküleri kullanabileceğiniz gibi yine aynı kapasiteye sahip olan başka bir araçtan da akü takviye kablosu yardımı ile akünüzü şarj edebilirsiniz.

Akü Neden Biter?

Akünüzün bitmesinin birden fazla sebebi olabilmektedir. Öncelikle araç çalışmıyorken teyp veya ses sistemi gibi multimedyaların uzun süre kullanılması akünün bitmesiniz ilk sebebidir. Diğer yandan özellikle kış aylarında aracı çalıştırırken uzun süreli marşa basma da aracın aküsünü bitirebilmektedir. Şehir içerisinde aktif olarak kullanılan ve çok sık bir şekilde çalıştırılıp stop ettirilen araçlar da üzerinde bulunan akünün yetersiz olması nedeniyle bitebilmektedir.

Akü Nasıl Takılır?

Aküyü değiştirmek için öncelikle eski akünün kutup başları sökülmelidir. İlk olarak eksi kutup daha sonra da artı kutup sökülerek başlanır. Daha sonra akünün alt tarafında bulunan ve akünün sabit durmasına yarayan vidalar sökülür. Eğer varsa kelepçesi bu aşamada yerinden çıkartılır. Daha sonra yeni akü yerine yerleştirilir, kelepçesi takılıp vidaları sıkılır ve önce artı kutbu daha sonra eksi kutbu yerine monte edilir. Yeni nesil bir araç kullanılıyorsa sorun çıkmaması için son paragrafta anlatılan önlemler alınabilir.

Akü Ne İşe Yarar?

Akü, arabaların ihtiyaç duyacakları elektrik enerjisini depolamakta ve ilk çalıştırma aşamasında ateşleme işlemi için enerji sağlamaktadır. Bunun yanında araç çalışmıyorken alarm, sensörler ve multimedyaların çalışmasını sağlamaktadır.

Akü Kaç Saatte Şarj Olur?

Ortalama 60 Ah kapasiteye sahip bir akü 3 ila 6 amper arasında olan bir kaynaktan şarj edilmelidir. Bu değerler için de şarj süresi 6 ile 8 saat arasında olmaktadır.