Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Evlerinizin sık kullandığınız köşelerinde dayanıklı ve şık yapıları görmeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Özellikle banyo ve mutfak gibi su ile temas etme ihtimali yüksek olan alanların dayanıklı yüzeylere sahip olması önem taşır. Seramikler, dayanıklılığı ve şık yapısı ile evinizin her köşesinde yer alabilirler. Seramik çeşitleri, sıvı temasına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan mutfak, banyo ve her türlü mekanda yer yüzeylerinde uygulanabildiği gibi alışveriş merkezleri, sağlık kuruluşları ve yüzme ve süs havuzlarının tabanlarında da sıkça karşılaşabileceğiniz yapılardır. Seramik yüzeylerin hijyenini sağlamak oldukça pratik olduğundan çoğunlukla tercih edilen yapılardan biri haline gelir. Çok sayıda farklı desen ve tasarım sunan seramikler, boyut ve renk seçeneklerinde de farklılık gösterebilir. Seramik ölçüleri arasında seçim yaparken, seramikle kaplayacağınız alanın genişliğini göz önünde bulundurabilirsiniz. Seramikle düşemeye karar verdiğiniz yüzeylerin işçiliğini alanında uzman kişilerin yapmasına özen göstermenizde fayda bulunur. Eğer düşük kalitede seramik kullanırsanız daha dayanıksız bir yapıda olabileceğinden kısa süreli kullanımlarda bile çatlama, kırılma gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Kullanacağınız seramiklerin zarar görmesi ihtimaline karşı ürünü satın alırken mutlaka boyut ve renk kodlarını not edip saklayın. Böylece, bir olumsuzlukla karşılaştığınızda ürünün aynısını bulma ihtimaliniz o kodlar ile daha yüksek olur. Siz de birbirinden farklı seramik modelleri ile evlerinizin dilediğiniz her köşesini size özel tasarımlar ile yenileyebilirsiniz.
Seramik ve fayans çeşitleri kendi aralarında birtakım farklılıklar gösterir. Özellikle bu ürünlerin yapım aşaması ve kullanım alanları birbirinden farklı olabilir. Fayanslar, yapımı sırasında seramiklere kıyasla daha fazla ısıl işleme maruz kalır. Bu sebeple, fayanslara ait yüzeyler seramiklere göre daha ince yapıya sahip olur. Ayrıca fayans yüzeyleri, üretimi esnasında gördükleri işlemlerden dolayı daha pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu yüzden, fayanslar iç mekanda ve daha çok duvarların dekorasyonunda tercih edilir. Ancak, seramikler daha kalın ve pürüzlü olabilen yapıları ile iç mekanda ve dış mekanda olacak şekilde zemin yüzeylerinde sıklıkla kullanılabilir. Bu özellikleri dolayısıyla fayans çeşitleri, daha parlak yüzeyleri ile karşınıza çıkar. Seramikler yer yer pürüzlü olabilen yapıları sebebi ile mat görünüme de sahip olabilir. Fayansları özellikle mutfak ve banyo duvarlarında sıklıkla görebilmeniz mümkün olur. Seramikler ise fayans modelleri ile kıyaslandığında daha fazla çeşide sahip olabilir. Fayanslar, hazır ölçüler ile karolar halinde üretilirken seramikler her zaman hazır ölçüler ile karşınıza çıkmayabilir. Buna karşılık, hazır seramik çeşitlerini, kare ya da dikdörtgen karolar halinde bulabilirsiniz. Fayanslar ince ve zarif bir yapıya sahip olmakla birlikte dış etkilere karşı daha az dayanıklı olabilir. Seramikler ise kalın ve dayanıklı yapısı sayesinde suya ve olası lekelere karşı daha dirençli bir yapıya sahip olur. Fayansların daha narin yapıda oluşu sebebiyle soğuk hava ile teması sonrasında çatlama ihtimalleri yüksek olur. Bu yüzden, dış mekanlarda kullanıma elverişli değildir. Fayansları kesmek daha kolaydır ama seramiklerin kesim işlemini uzman birinin yapması gerekir. Seramikleri yoğun darbe ve asit etkisinden koruduğunuz takdirde uzun ömürlü bir kullanım deneyimine sahip olmanız mümkündür. Derz aralarında meydana gelebilecek bozulmalar için ise özel bir makine yardımı sayesinde düzeltme işlemi uygulanabilir.
Mutfakta özellikle duvar yüzeylerinde sıklıkla rastlayabileceğiniz mutfak seramik modelleri ile iç mekana ışıltı ve renk verebilmeniz mümkün olur. Mutfağın tezgah ve dolaplar arasında kalan bölümünde uygulayabileceğiniz seramik ve fayanslar ile şık ve modern bir görünüm elde etmeniz mümkündür. Beyaz rengin aydınlık etkisine alternatif olarak farklı renklerin açık tonlarını da tercih etmeniz mümkündür. Böylece, alanda bulunan farklı renkler ile bütünlük elde edebilirsiniz. Mutfağınızda hareketli bir tasarımı tercih ediyorsanız seçtiğiniz seramiklerin desenli olmasına özen gösterebilirsiniz. Modern çizgilerden oluşan tasarımları bulabileceğiniz gibi etnik yapıları yansıtan çini desenlerini de kullanabilirsiniz. Bu desenler de kendi içlerinde oldukça fazla tasarım ve renk çeşitliliği içerir. Yine, mutfağınızın diğer bölümleri ile uyum sağlayabilecek şekilde tercih edebileceğiniz bu desenli seramik ve fayanslar ile alanın enerjisini değiştirebilmeniz mümkün olur. Özellikle canlı renkleri tercih ederseniz çok daha enerjik bir tasarım oluşturabilirsiniz. Özellikle ilgi duyduğunuz nesne ya da gıdalara dair seramik baskılarını da tercih edebilir ve mutfakta fark yaratabilirsiniz. 20X40 karo seramik kesimlerinden oluşan tasarımda, çeşitli kahve desenlerini içeren özel baskılar zevklerinizi de ön plana çıkarır. Bu tip seramik çeşitlerini dilerseniz kafe ve restoran gibi iş yerlerine ait mutfaklarda da kullanarak alana özel şık tasarımlar oluşturabilirsiniz. Bir diğer hareketli seramik desen seçimini ise farklı desenleri bir araya getirmek suretiyle yapabilmeniz mümkün olur. Her karonun farklı desenlerden oluştuğu özel seramik desenleri sayesinde hem hareketli bir tasarımı hem de birbirinden farklı desenlerin bir arada oluşturduğu uyumu birlikte kullanabilirsiniz. 30X60 ölçülerden oluşan karoların her biri farklı bir efekt ile mutfağınızı süsleyebilir.
Banyolar su ile temas etmesi açısından dayanıklı yüzeye en çok ihtiyaç duyan alanlardan biridir. Rahat temizlenebilen ve su ile teması halinde zarar görmeyen yapılar kullanılması banyolarda oldukça önemlidir. Bu sebeple, özellikle duş alanlarında sıklıkla seramik tercihlerini görebilirsiniz. Banyonuzun geneli için fayans kullanabilmeniz mümkündür. Ancak, seramiğin kalın ve daha dayanıklı yapısı sebebiyle duş alanlarınızda seramik kullanmanız, daha uzun ömürlü bir kullanıma sebep olabilir. Banyolar, dışarıdan ışığı en az alan bölümler olduğundan seçtiğiniz banyo seramik modellerinden parlak ya da açık renkli olanları tercih etmeniz, bu alanı daha aydınlık ve ferah kılabilir. Özellikle küçük bir banyonuz varsa çok desenli ve hareketli seramik modeller, bulunduğunuz alanı boğuk ve sıkıcı kılabilir. Bu sebeple, dar alanlarda daha açık ve sade tasarımlar, bu tip banyolar için en uygun seçeneklerdir. Geniş banyolar için çeşitli desenler kullanmanız, banyonuza tatlı bir hava katabilir. Mermer tasarımlar, asil ve lüks bir görsel sunarken çini desenleri ya da yama efektli ve canlı renkteki tasarımlar göz doldurabilir. Mozaik desenli seramik ve fayans tasarımları da oldukça şık alanlar yaratmanıza vesile olur. Mozaik desenlerin her rengi beğeninizi kazanmaya adaydır. Duş alanınızda taş görünümlü desenler de oldukça şık tasarımlar sunabilir. Dilerseniz banyo duvarlarınız ile duş alanınızda farklı seramik ve fayans modellerini kullanabilirsiniz. Böylece, hareketli tasarıma farklı bir boyut getirmiş olursunuz. Zıt renklerin uyumunu banyo fayanslarınızda kullanarak çok şık tasarımlar elde edebilirsiniz. İster düz ister desenli fayansları tercih ederek zıt renkleri ritmik şekilde yerleştirebilir ve zarif bir banyo tasarımına imza atabilirsiniz. Genel olarak, parlak fayans yüzeylerinin kaygan yapısı sayesinde yüzeyi silmek oldukça kolay olur. Ayrıca, banyo seramik modelleri arasından pürüzsüz duvar yüzeyi için kesilmemiş yapıları kullanabilirsiniz. MCM seramik ürünlerini değerlendirebilirsiniz.
Seramiklerin en çok tercih edildiği alanlardan biri zeminlerdir. Her türlü dış etkene karşı daha dayanıklı bir yapısı olduğu için seramikler, iç ve dış mekan zeminlerinde oldukça fazla rağbet görür. Seramiklerin zemin için kullanılabilen düz ya da desenli pek çok çeşidine rastlamanız mümkündür. Genellikle dar alanlarda, duvarlarda da olduğu gibi açık renklerin kullanılması ferah bir etki yaratır. Özellikle parlak zeminler ışığı yansıtmada daha güçlü bir etkiye sahip olduğu için seramik ile kaplı yerlerin bulunduğu alanlarda gün ışığını daha fazla hissedebilirsiniz. Seramik kaplamaları evinizin tüm odalarında ve ofis, restoran ve kafe gibi tüm iş yeri zemininde kullanabilirsiniz. Seramiğin yüzeyinde oluşabilen parlaklık ile ışıklandırmanın birbiri ile etkileşimi, mekanda lüks ve modern bir görsel etkiye sebep olur. Geniş iç mekanlarda odanızın diğer unsurlarıyla da uyumlu olacak şekilde desenli seramikleri kullanarak dekoratif unsurları artırabilirsiniz. Mermer desenlerin zeminde şık ve zarif bir duruşa sahiptir. Özellikle mermer tasarımlı zeminleri koyu renkler ile tercih etmeniz halinde çok daha asil bir dizayn oluşturabilirsiniz. Mutfak ya da holde de farklı desen seçeneklerini kullanabilmeniz mümkün olur. Salonda ise parke görünümlü seramik kullanımı oldukça hoş bir görünüme sebep olur. Klasik parke renkleri ile tasarım elde edebileceğiniz gibi pastel ve daha soğuk seramik renkleri de kullanabilir ve alanınızı aydınlatabilirsiniz. Renk ve desen seçeneklerini tamamen zevkinize göre düzenleyebileceğiniz parke tasarımları ile tatmin olacağınız mekan dizaynını gerçekleştirebilmeniz mümkün olur. Seramik 60X60 ile seramik 60X120 ölçüleri en sık kullanılabilen ölçülerden olmakla birlikte kullandığınız alana göre değişebilen 30X60 ya da 20X20 ve 5X25 gibi pek çok farklı seramik ebatları da bulabilmeniz mümkün olur. Seramik yüzeyleri yalnızca iç mekanda kullanmak zorunda değilsiniz. Dış mekan tasarımlarında da sıkça kullanılan seramikler ile bahçe düzenlemelerinizi en şık tasarımlar ile gerçekleştirebilirsiniz. Sayfamızdan nalburiye ve hırdavat ürünlerine göz atabilirsiniz.
Seramik ve fayans karoları yapıları, boyutları ve modellerine göre farklı özelliklere sahip olabilir. Seramiklerin parçalı ya da bölünmemiş hallerde oluşu işçilik farkına sebep olabilir. Ayrıca parlak ya da mat oluşu, kabartmalara sahip oluşu veya düz ve sade olma özelliği seramik fiyatları üzerinde etkili olabilen unsurlardandır. Zevkinize ve kullanım alanına göre seramik yüzeylerini mat olarak da tercih edebilirsiniz. Özellikle mozaik ve taş görünümlü tasarımlarda mat yüzey oldukça şık durabilir. Bu, aynı zamanda yüzeyin kayganlığının da önüne geçer. Seramik yer yüzeylerini temizlemek oldukça pratik olduğundan bu alanları hijyenik tutmak da kolay olur. Seramikleri kullanacağınız alanın ölçüleri ve seramik modeli, fiyat belirlemede en etkili iki unsurdur. Fayans fiyatları da benzer özelliklere göre çeşitlilik içerebilir. Fayanslar, karolar halinde bulunduğundan tercih ettiğiniz fayans karosu ölçüleri ve döşenecek alan miktarı yine fiyat yelpazesi açısından en belirleyici faktörlerden ikisidir. Cam kaplama içeren fayanslar diğer fayanslara göre fiyat farkı oluşturabileceği gibi farklı desen ve kabartmalara sahip fayans modelleriyle düz modeller arasında da fiyat çeşitliliği söz konusu olabilir. Seramik ve fayanslar ise iki tür olarak birbirinden farklı olarak değerlendirilebilir. İkisinin yapısı birbirinden farklıdır. Fayansın yapısı seramiğe göre daha ince ve narin olduğu için seramik ile farklı fiyat skalası oluşturabilir. Seramiklerin dış mekanda da kullanılabilen çeşitleri de düşünüldüğünde iki seçenek içinde pek çok çeşit söz konusu olur. Tüm bu çeşitliliğin içinden ihtiyacınızı belirleyip ürün yelpazesini daraltarak size en uygun ürünü avantajlı fiyatlar ile tercih edebilmeniz mümkün olur. Sayfamızdan Vitra seramik çeşitlerine göz atabilirsiniz.
Seramikler genel olarak çanak, porselen, toprak fayans gibi dekoratif ve işlevsel olabilen ürünlerin yüksek ısıda pişirilmesi sureti ile oluşturulan ürünlerin toplamıdır. Seramikler, elinizle ya da makineler yardımıyla şekil verebileceğiniz ve sertlik kazandırmak için özel fırınında pişirebileceğiniz ürünlerdir. Seramiğin hammaddesi çamurdur. Ev dekorasyonu ve mimaride sıkça kullanılan malzemelerden biri olan seramik, tabak, vazo, duvar objeleri olarak kullanılabileceği gibi aydınlatma ürünleri, ayna çerçeveleri gibi ürünlerde de kullanılabilir. Desenli fayans ve seramikleri çerçeveleyerek görsel bir obje halinde duvarınızda kullanabilirsiniz. Seramik vazolar ve çerçeveler en bilindik aksesuarlardandır. Seramik tabak, kase ve kupalar da mutfakta kullanılan ve çokça tercih edilebilen malzemelerden bazılarıdır. Evinizin her köşesine konumlandırabileceğiniz bibloların da birçoğu seramikten elde edilebilen objelerdir.
Seramik kaplamanın yapıldığı her alan ya da obje kolay temizlenebilir ve kir tutmayan bir yapıya sahip olur. Seramik kaplamalar parlak ve kaygan bir yapıya sahip olduğu için kir tutması ya da akışkan bir maddenin üzerinde kalması oldukça zordur. Aynı zamanda, seramik kaplama yapılan ürünler güneş ışınlarının etkisi ile sararma yapmadan aynı parlaklık ve renk canlılığı ile kalabilir. Birçok objeye dayanıklılık sağlaması için yapılan seramik kaplama, arabalarda da kullanılır. Araba yüzeyleri çizilme ve aşınmaya oldukça müsait olan yapıdadır. Sürekli dışarıda ve dış etkilere tamamen açık olduğundan araçların yüzey boyalarının korunması önem taşır. Arabalarda kullanılan seramik kaplama sayesinde otomobil boyasında olması muhtemel çatlama, aşınma, soyulma ya da dökülme gibi olumsuz etkiler ortadan kalkabilir. Seramik kaplama yapılan araçların temizliğini kolayca sağlamak mümkün olur. Bu kaplama sayesinde aracınızın yüzeyini koruduğunuz gibi parlak ve canlı görünmesine de yardımcı olabilirsiniz. Seramiğin su tutmayan yapısı sayesinde kaportada su birikmesi gibi ihtimalleri de düşürebilirsiniz.
Seramikler, farklı aşamalardan geçerek elde edilebilen objelerdir. Hazır alacağınız kil, kendi bünyesinde gerekli nemi barındırdığı için yoğurma işlemi ile seramik oluşumuna başlayabilirsiniz. Yoğurma işleminde çamur kütlesini elinizle çevirip bastırarak karıştırmanız gerekir. Bu şekilde, çamuru homojen bir hale getirmiş olursunuz. Aynı zamanda çamurun içinde oluşan hava kabarcıklarını da iyi bir yoğurma işlemi ile yok edebilirsiniz. Hava kabarcığının kalması, fırınlama sırasında olumsuzluklara yol açabileceğinden iyi bir yoğurma işlemi ile kabarcık kalmamasını sağlayabilirsiniz. Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra sıra biçim vermeye gelir. Bunu plaka, torna, kalıp ve sucuk gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirmeniz mümkün olur. İstediğiniz şekli verdikten sonraki işlem ise kurutma işlemidir. Çamur torbasını açtığınız an itibarıyla kuruma başlar. Kil, kuruma işleminde hava ile temas ettiği andan başlayarak su kaybeder ve sertleşerek küçülmeye başlar. Biçimlendirme aşaması sonrasında seramiği yumuşak bir naylon ile sarmanız gerekir. Böylece yüzey eşit şekilde kuruyabilir. Kurutma işlemini rüzgarlı bir ortamda yapmamaya özen gösterin. Kilin kısmen kuruduktan sonraki haline deri sertliği denir. Bu aşamada ise ürününüze eklemek istediğiniz kulp ve benzeri parçalar varsa bunları yapmanız için en ideal zamandır. Daha sonra farklı fırınlama süreçlerinden geçerek seramik yapımını tamamlayabilirsiniz.
Seramik kesimi farklı aletler ile gerçekleştirilebilir. Temelde elektrikli ve manuel olarak ayrılan aletlerden elektrikli olanlar da kendi içlerinde kiremit kesici, açılı taşlama, yapboz ve elektrikli matkap olacak şekilde ayrılabilir. Eğer özel bir şekil vermeden düz bir kesim istiyorsanız özellikle fayanslarda cam kesici alet ile kesim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Seramik karoları ise elektrikli karo kesiciler ile kesebilmeniz mümkün olur. Ancak, bu alet profesyonel kişiler tarafından kullanılırsa daha sağlıklı olabilir. Seramik, dayanıklı ve kalın bir malzeme olduğu için kesme işlemi kolay olmayabilir. Elektrikli karo kesicisi ile kesme dairesinin kenarı kabın içine 2 veya 3 cm üst üste olacak şekilde su doldurup fayans kesici ekledikten sonra seramik karoyu makineye bastırabilirsiniz. Daha önce işaretlediğiniz çizgi üzerinden ilerleyerek kesme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kesme işlemi sırasında fazla baskı uygularsanız işlem durabilir. Bunun dışında seramik değirmeni, el agregaları gibi birbirinden farklı manuel yöntemler de bulunur. Evde uygulayacağınız küçük işlemler için manuel aletleri kullanmanız daha sağlıklı olabilir. Ancak, profesyonel işlemler için uzmanına danışmanızda fayda bulunur.