Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Strafor olarak da anılan ve bilinen köpükler gerek soğuk gerekse de sıcak olacak şekilde yapıları koruyor ve kapalı gözeneklerde, ısı yalıtımını sağlayan kullanışlı bir malzeme olarak tanımlanıyorlar. İçlerine hava sıkıştırılarak polistren taneciklerin buharla ısıtılması ve blok oluşturması sonucu meydana geliyorlar. Birbirinden farklı seçenek ve alternatif ile çeşitlilik kazanan köpükler, pek çok alanda yaygın olarak kullanılıyorlar. Böylece köpük fiyatları da çeşitlere göre farklılık oluşturuyor. Tercih edilirliği yüksek olan ısı yalıtım malzemelerinden poliüretan köpük, duvarlarda ısı yalıtımını sorunsuz bir şekilde çözmek üzere kullanılan ilk ürünlerden biri oluyor. Teras katı yerlerin çatısını ve eğimli çatıların da ısı açısından yalıtımlı bir hale gelmesi için kullanılan malzemeler son derece yaygın olarak kullanılıyor. Farklı çeşitlerinin olması ile farklı kalite standartlarında kullanıcıya ulaşıyorlar. Boruların, çıkmaların ve tavanların yalıtımında da sıklıkla kullanılan köpükler, sadece ısı yalıtım malzemesi değil, dolgu malzemesi olarak da kullanılıyorlar. Bunun yanı sıra beyaz eşya veya elektronik cihazların taşıma esnasında darbelere karşı korunması amacıyla kullanılmak üzere temin ediliyorlar. Çeşitlilik içerisinde başarılı bir şekilde ısı yalıtımı ve dolgu malzemesi olarak yer alan sprey formlu olanlar, kullanım kolaylığı gerçekleştirmeleriyle ön planda duruyorlar. Yalıtım yapılması düşünülen bölgeye yüksek basınçlı spreyler püskürtülerek uygulanıyor ve ısı köprülerinin bu sayede tamamı ortadan kaldırılıyor. Oldukça kısa süre içerisinde kendi hacminden çok daha yüksek bir hacme ulaşan poliüretan köpükler, düşük ısı iletim değeri sayesinde ısı yalıtım malzemeleri arasında öncülüğünü koruyorlar.
Diğer yalıtım malzemelerine oranla daha sık tercih edilen köpük ve çeşitleri, sprey formlarıyla püskürtülerek uygulanıyorlar. Uygulama hızlı, pratik ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirildiği için uzun sürmeden sonuç alınıyor. Alternatiflerde de depolama ya da nakliye gibi işlemlere başvurmaya gerek kalmıyor. Hem zaman hem de enerjiden tasarruf edilmesine olanak tanıyan uygulama, aynı zamanda çevre dostu olmasıyla da tercih edilirliğini artırıyor. Poliüretan köpükler farklı seçeneklerde sunulması ile kullanıcı kitlesine kullanım alanına uygun olacak şekilde alternatif tanıyorlar. İnşaat köpüğü de zengin bir kullanım alanına sahip olmakla popülerliğini koruyor. Bunlar, duvar panellerine ek olarak kiremit dolgusunda da sıkça tercih ediliyor. Pencere ya da kapı kasalarının montajında özellikle karşılaşılan açıklıkları kapatması üzere kullanılıyorlar. İnşaat sektöründe de dolgu malzemesi olarak kullanılmasıyla alanında kurtarıcı niteliği taşıyor ve ısıda olduğu gibi ses yalıtımında da katkı sağlayan bir ürün oluyor. Mekanik mukavemetinin güçlü olmasıyla da dayanıklılığını ortaya çıkaran malzemeler, üst düzey yapıştırma performansı ile uzun ömürlü kullanımların önünü açıyorlar. Çatı aralarında, teraslarda veya tavan gibi bölgelerde de kullanılmaya uygun özellikte, ürün skalasında yer ediniyorlar. Ürün grubunda yer alan tüm köpük çeşitleri, kullanım alanı ve amacına göre farklılık gösteriyorlar. Bu sebeple kullanılacak alana ve mekâna uyumlu özellikte bir ürün tercihi yapmak, verimliliğin de fazla olmasına katkı sağlıyor. Farklı alanlarda kullanılmaları nedeniyle elastikiyetleri de birbirinden farklı oluyor. Genleşme ve sızdırma gibi sorunların bulunduğu mekânlara elastikiyet güçleri göz önünde bulundurularak kullanılıyorlar. Bu yönde tercih edilen ürünler prefabrik yapılarda da kullanılmaya uygun oluyorlar. Yalnızca iç alanlarda değil dış mekânlarda da elastik köpük tercih edilebiliyor. Zengin çeşitliliğe sahip olmasıyla fiyatlarda oluşan fark da doğal karşılanacak bir durum oluyor. Tercih edilen ürün, marka, içerik ve ürün ölçüleri fiyatta belirleyici rol oynuyor. Tüm bu kriterlere göre son derece uygun ve ekonomik bir şekilde her alanda kullanılmak üzere seçilebiliyorlar.
Farklı özelliklere sahip olan çeşitlilikte olduğu gibi inşaat köpüğü de kullanım açısından farkını ortaya çıkarıyor. Farklı sıcaklıklara karşı dayanıklılık gösteren köpükler, dayanıklılık derecesine göre kullanım alanlarına uygunluk gösteriyorlar. Kullanılan köpük miktarı fazla geldiği takdirde kesme ya da zımparalama yapılabiliyor. İhtiyaç halinde de harç ile üzeri sıvanabiliyor. Dikkatli kullanıldıkça hem ısı hem de ses yalıtımını üst düzey kalitede gerçekleştiren ürünler oluyorlar. Tek komponentli olmaları ile havadaki neme göre kürleşen ve bu esnada genleşen malzemeler, dolgu ve izolasyon yapmak üzere de tercih ediliyorlar. Kapı ve pencere montajı başta olmak üzere her türlü boşluk doldurma uygulamalarında, ses ve ısı yalıtımını sağlamak üzere yalıtım köpük kullanıyor. Su geçirmeyen yapıları ve yangına karşı da izolasyon sağlamak amacıyla kullanılıyorlar. Uygulama sonrasında havadaki nem oranına göre reaksiyona giren ve genleşen madde, yapıştırma gücünün yüksek olması sayesinde yüzeylere başarılı bir şekilde yapışıyorlar. Kapı ve pencere gibi yerlerin montajında sıkça karşılaşılan bu köpükler, etkin bir kullanım alanına sahip oluyorlar. Elektrik tesisatlarında da sıcak ve soğuk su borusu izolasyonunda, binaların perde betonlarında, çatılardaki kiremitlerin yapıştırılmasında, sızdırmazlığı nedeniyle teraslar, buzhanelerde, endüstriyel çatı yalıtımında, gemi ve yatların güvertesinde, soğuk hava depolarında ve dış cephelerde yalıtım gerçekleştirmek üzere pek çok alanda kullanılmak üzere tercih ediliyorlar. Bunlara ek olarak bu yerlerde boşluk olan kısımların doldurulmasında, yalıtım malzemelerinin yapıştırılmasında, kuru gıda depolarında boşlukları doldurmada ve izolasyon gerçekleştirmek amacı doğrultusunda kullanılıyorlar. İzolasyon köpük olarak da nitelendirilebilen ve bu şekilde de bilinen köpük malzemeleri, gösterdikleri güç ve kaliteli yapıları sayesinde kullanıldıkları alandan verim alınabilmesini kolaylaştırıyorlar. Aynı şekilde kullanım açısından da kolaylık sağlamaları ile hemen herkesin uygulama ve işlem gerçekleştirme olanağını elde etmesini mümkün hale getiriyorlar. Uygulama alanının geniş olduğu malzemeler, işlemin doğru yapılması ile başarılı geniş dönüşlerde bulunuyorlar.
Herhangi bir marka ve içeriğe sahip olan köpükler alındığı zaman ilgili bölgeye kolay bir şekilde uygulanabiliyorlar. Uygulama için yeterli teknik bilgiye sahip olarak rahat ve güvenli işlemler gerçekleştirilebiliyor. Bunun için ilk olarak alınan köpük üzerindeki valfe pipet ya da tabanca aparatı vida ile takılıyor. Yüksek şiddette belirtilen süre boyunca çalkanan ve baş aşağı gelecek şekilde tutularak, pipet ya da tabanca tetiğini baskı uygulanması gerekiyor. Kuvvete göre şiddetli bir çıkış sağlanacağı için bu aşamada yeterli gelecek miktara göre baskı uygulamak önemli oluyor. Dik yüzeylerde daima aşağıdan yukarı doğru uygulanması gereken ürünler, uygulama esnasında ortam ve teneke sıcaklığının, belirtilen düzeyde ve aralıkta olmasına da dikkat etmek, alınacak verimin hızını ve kalitesini artırıyor. Bu şekilde son derece basit bir teknik ile uygulanan köpükler, evlerde kullanıcılar tarafından pratik bir şekilde hazırlanıp uygulanabiliyorlar. Bu işlemler gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken ana faktör, kullanılan malzemenin kullanım alanına uygunluk göstermesi oluyor. Ürün yelpazesinin geniş olması, her alana ve bölgeye farklı bir seçenek sunulmasını sağlıyor. Öte yandan çeşitliliğin fazla olması aranan ve ihtiyaç duyulan malzemeye ulaşma kolaylığı da sunmuş oluyor. Ürün çeşitliliği içerisinde ilk sırada yer almayı başaran pipetli köpük piyasada rastlanması kolay ve göz önünde olan bir ürün olarak nitelendiriliyor. Her teneke ve tüp yanında kullanıcılara ulaşan pipet aparatı sayesinde kolay bir şekilde uygulanması ile biliniyor. Genleşme oranlarının yüksek olması sayesinde (ortalama olarak %200 ile %250 arası) boşlukların tam olarak doldurulmasını ve kapatılmasını sağlaması ile tercih edilirliklerini her zaman koruyorlar. Markaya göre farklı kodlamalar ile kendi içerisinde de alternatifi bol olan pipetli köpük, gerek duyulan ayarda olan bir modelinin seçilmesi ile piyasadaki mevcut konumunu koruyor. Yapıştırma köpükleri ise genleşme oranlarını standardın altında tutması ile daha minimal alanlarda kullanıma ideallik gösteriyorlar. İçeriğindeki polimerin de yoğun olması ile yapıştırıcı özelliklerini güçlendiren köpükler ile EPX ve XPS gibi izolasyon malzemeleri, tuğlalar, mermerler ve gaz beton yapıları yapıştırılıyor.
Profesyonel alanlarda kullanılması ile bilinen ve ürün listesinde göze çarpan tabancalı köpük çeşitleri, özel uygulama gerektiren tabanca aparatı ile kullanılıyor. Ağırlıklı olarak profesyonel uygulama gerçekleştiren kişilere hitap eden bir ürün oluyor. Ortalama olarak %50 ile %60 oranında genleşme gücüne sahip olan madde, dar boşlukları doldurmak açısından kolaylık sunuyor. Bu amaçla tercih edilen ürünler de kendine ait kodları ile farklı seçeneklere sahip oluyorlar. Küçük boşlukların doldurulması için etkili çözüm sunuyorlar. Üç farklı yalıtım için de yeterli olmasıyla öne çıkan ürünler ses, ısı ve su yalıtımını başarıyla gerçekleştiriyor. Ses yalıtımı için kullanılan malzemeler, boşluk doldurma, kapı ve pencere boşluklarında ses, ısı ve hava geçişini engellemek amacıyla da tercih ediliyorlar. Yapıların dışına uzanan havalandırma boruları, bacalar ve klimatik üniteler gibi alanların da çevresini yalıtmak için kullanılıyorlar. Daha pek çok alanda kullanılabilen köpükler, ısı yalıtımı için de 2 komponentli sert yapıda olan çeşitleriyle öne çıkıyorlar. Sıcaklığı düşük tutmak için geliştirildikleri için -25 dereceye kadar güçlü bir koruma gerçekleştiriyorlar. Soğuğu yapılardan içeriye geçirmeden korumasını sürdüren ürünler, zorlu koşullarda sorun yaşamayacak kadar ısı yalıtımı sağlamasıyla beğeni topluyor. İdeal olacak şekilde uygulanan ve tam anlamıyla kürleşen bir köpüğe zarar vermeyecek su, bu anlamdaki yalıtımıyla ilk sıralarda yer alan köpüklerin sıkça tercih edilmelerine katkı sağlıyor. Dış mekân uygulamaları olarak gösterilebilen süs havuzlarında, dekoratif taşların birbirine sabitlenmesinde, karavan tipi araçlarda ya da anten gibi mekanizmaların ek erlerinden karavan içine su sızdırma durumunu önlemek için tek komponentli köpükler kullanılıyor. Isı, ses ve su izolasyonu uygulamalarında uzun ömürlü ve kesin çözüm, bu ürünler ile mümkün hale geliyor. İnşaat köpüğü, izolasyon köpüğü, montaj köpüğü, ısı yalıtım köpüğü, tek komponentli köpük ve boşluk doldurma köpüğü gibi isimlerin yanı sıra poliüretan köpük, sprey köpük, şişen köpük ve genleşen köpük olarak da adlandırılıyorlar. Uluslararası pazarda da farklı ve çeşitli isimlerle anılan ve bilinen köpükler, temel görevlerini dünyanın her noktasında yerine getiriyorlar ve memnuniyet sağlıyor.
Yoğun bir şekilde UV ışınlarına maruz kalmadığı sürece uzun ömürlü bir yapı olma özelliğini koruyorlar ve dayanıklı oluyorlar. Yoğun ve sürekli olarak UV ışınlarına maruz kalan köpükler normal olarak zarar görebiliyor ve deforme olabiliyorlar. Buna çözüm olarak ise kurumuş köpük üzerine boya sürülmesi önerilebiliyor. Bu sayede zararlı ışınlardan korunan köpükler, hiçbir şekilde bozulmadan uzun ömürlü olmalarını sürdürüyor. Binaların çatılarına uygulanan ve istenen düzeyde bir ısı izolasyonu gerçekleştiren çok amaçlı köpük çeşitleri üst katlarda, teraslı evlerde oturan kişilerin de yapıda ısı köprüsü oluşturacak noktası olmayan için ideal oluyorlar. Tavanda nem, rutubet ve küf gibi problemlerin oluşmasına da engel olan ürünler, kullanıldıkları her alanı iyileştiriyor. Standart olarak üretilen ve B1 ile B2 derecesindeki köpükler, yangına karşı dayanıklılıkları ile birçok sektörde tercih sebebi oluyorlar. Direkt aleve maruz kalan ya da yangının devam ettiği ortamlarda bulunan köpük uygulanmış bölgeler, yanmaya karşı belirli bir süre dayanma gücü gösteriyorlar. Ortalama olarak 217 dakika kadar yangına direnen ürünler, yangına karşı dayanıklılığı olan kod seçenekleriyle sıklıkla tercih ediliyorlar. Dolgu köpük uygulaması yapılan yerlerin nasıl temizleniyor olduğu da birçok kullanıcı tarafından merak konusu oluyor. Kurumamış olan köpüklerin temizlenmesinin pratik yolu doğrudan köpük temizleyici kullanmak oluyor. Uygulamada etrafa bulaşmış olan köpük kurumadan doğrudan üzerine köpük temizleyici püskürterek, yapı malzemelerinden cilde ve tekstil ürünlerine kadar her yerden temizleme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Köpük kalıntıları bu şekilde kolayca temizlenebiliyor. Temizleyici maddelere ulaşmak uzun sürecek ise aseton da bu aşamada kullanılabiliyor. Kürleşen köpük ise sadece maket bıçağı gibi mekanik yollar ile temizlenebiliyor. Ürün çeşitliliği içerisinde popülerliğini koruyan poliüretan bazlı ürünler, nemle sertleşmesi ile biliniyor. Kapı ve pencere kasalarını duvara sabitlemek için kullanılmaları ile ön plana çıkan köpükler, bu bölgelerdeki boşlukların doldurulmasında ve sıcak – soğuk su borularının yalıtımında kullanılıyorlar. Ayrıca banyo küvetlerinin zemine sabitlenmesi gibi birçok işlemde kullanılan çok amaçlı malzemeler yapıştırma, dolgu ve yalıtım amaçlarına hizmet ediyorlar. Polietilen köpük, poliproplen, teflon ve silikon dışında tüm yapı elemanlarında yapışma sağlayarak da istenen sonuçlara ulaşılıyor.
Petrolden elde edilen ve çoğu zaman kısaltması olan “PS” olarak anılan bir yalıtım malzemesi polistren köpük, oda sıcaklıklarında bulunan katı halde olmalarının yanı sıra yüksek sıcağa maruz kaldığı durumlarda erimiş halde de bulunabiliyor. Genelde işlenirken karşılaşılan bu durum, uygulama sonrasında soğutularak çözülebiliyor. Tekrar katı hale getirilen köpükler, 70 derecelik bir ısıya kadar dayanıklılığını devamlı kılıyorlar. Aynı zamanda soğuduktan sonra sert, parlak ve kırılgan bir yapıya dönüşen polistren köpük, yalıtım malzemeleri arasında ekonomik olması ile bilinen bir malzeme oluyor. Aynı zamanda son derece verimli bir şekilde yalıtım sağlamasıyla da ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Hızlı bir şekilde yanar ve yoğun gaz kokusunu etrafa yaymasıyla olumsuz bir durum yaşatıyor gibi görünse de aseton bulunan ortamlarda hızla aktive oluyor ve kabarıyor. Güneş ışınları, darbelere ve suya karşı son derece dirençli bir yapıya sahip olmasına karşı tüm dış cephe yalıtımları için tercih ediliyorlar. İşlenebilir olmalarıyla kullanıcılara kolay sağlayan ürünler, akla gelebilecek tüm ortamlarda kullanılabiliyorlar. Tesisat işlerinde, iç ve dış cephe yalıtımında, boru içlerinde, gıda ambalajlarında, elektronik cihazlarda ve soğutma kulelerinde karşılaşılan malzeme, çeşitli aletlerin ve arabaların parçalarında da kullanılıyorlar. Birçok alanda kullanılmak için ideal olan ürünler hacim kaybı yaşamamasının yanı sıra çökme ve bozulma gibi bir sorun yaşanmasına ihtimal vermiyor. Buna ek olarak kesilebilir yapıda olmasıyla da sıvama ve boyama işlemleri üzerlerine uygulanabiliyor. Suya karşı dayanıklılığı, nem ile kürleşmesi ve kısa sürede kürleşmesi ile tercih sebebi olan köpükler, kullanıma hazır bir şekilde tek komponentli olarak kullanıcısı ile buluşuyorlar. Kürleştikten sonra genleşme yaşamaması ve ozon tabakasına zarar vermemesiyle birlikte çeşitli renk alternatifle kullanıcı karşısına çıkması da ürünlere puan kazandırıyor. Beyaz köpük, bu seçenekler arasında revaçta oluyor. Siz de ihtiyaç duyulan alanlara kullanmak üzere seçebileceğiniz köpüklere ulaşmak için nalburiye ve hırdavat sayfamıza göz atabilirsiniz.