TESLİMAT ADRESİNİZ
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Yaylı bir çalgı olan viyola, biçimsel olarak kemana benzeyen, keman ile karıştırılan bir enstrümandır. Kemandan biraz büyük olan bu enstrüman, 41 - 45 cm ölçülerine sahip bulunmaktadır. Etkili bir müzik aleti olan viyola enstrümanından edinmek istiyorsanız müzik aletleri kategorimize uğrayabilirsiniz.
Kökleri Rönesans’a kadar giden viyola müzik aleti adını, XV. yüzyıldaki Traubadur denilen gezgin çalgıcıların kullandıkları viol isimli ilkel yaylı çalgıdan aldığı düşünülmektedir. Ayrıca viyola keman gibi, Arapların rebab adı verilen müzik aletine çok benzeyen kemanın atası rebec müzik aletinden türetilmiştir. Viyolanın yapısal olarak gelişimi Barok döneminden günümüzde dek değişmiştir. Viyolaya bakış her zaman çok olumlu olmamıştır. İlk dönemlerinde ikinci dereceli keman olarak algılanmış ancak ünlü viyolacılar bu algı yıkılmıştır. 20. yy’da viyola repertuaru gelişmeye başlanmıştır. Sofia Gubaydulina, Roman Ledenyov, Andrey Eshpay, Rodion Shedrin, Alexander Tchaikovsky, E. Denisov ve G.Kancheli gibi isimler viyolanın mat sesinden yeni tınılar elde etmiş viyola sanatçıları arasında yer almaktadırlar.
Yaylı çalgılar ailesinin iki önemli üyesi olan viyola ile keman arasında yalnız biçimsel değil, çalınış biçimleri açısında da benzerlik vardır. Viyola dört teli olan yaylı çalgılar arasına girmektedir ve do, sol, re, la olarak akort edilir. Çalınış tekniği açısından da kemana çok benzeyen viyola özellikleri arasında, koyu, can alıcı ve derin bir ses rengi oluşu vardır. Parmak ve yay tekniği, değişik ses renklerini elde etme yöntemleri, pozisyonları kemandan farksızdır. Viyola ile keman arasındaki fark, viyola çalarken daha fazla arşe basıncına ve daha fazla fiziksel güce ihtiyaç duyulur. Sol el bileği daha açık durmalıdır. Arşe kullanma tekniği kemana benzer ancak viyolanın kalın telleri daha yavaş tepki vermektedir.
Viyolanın repertuarını geliştiren sanatçılar arasında Türk besteciler de yer almaktadır. İlhan Usmanbaş’ın “Partita”, Ahmet Yürür’ün “Marifet” Süiti, Sıdıka Özdil’in “Bir Türk Teması Üzerine Çeşitleme”, N. Kazım Akses’in “Capriccio” ve ”Hüzünlü Melodi”, A.Özkan Manav’ın “Partita", Necati Başeğmezler’in “Ezgi İçin” ve “Armağan”, E.Zeki Ün’ün “Yudumluk”, Levent Kuteterdem’in viyola ve piyano için sonat, Hatıra Ahmedli Cafer’in viyola ve piyano için sonat, "9 Minyatür" eserleri ile viyola repertuarına katkıda bulunmuşlardır. Carlovy, Cremonia, Kingston, koshi, Manuel Raymond, Mavis, Picaldi, Stagg, Valencia gibi pek çok markanın viyola modelleri bulunmaktadır. Viyola markaları hakkında daha fazla bilgi almak ve viyola fiyatları arasında karşılaştırma yapmak için Müzik Aletleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.