Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Jant, aracınızın lastikle beraber dönen kısmıdır. Lastikle iç içe geçerek aracınızın dönmesini sağlar. Aracın aks sisteminin bir parçası olan jantlar, dönme hareketini tekerleklere ulaştırarak aracın yol alabilmesini sağlar. Aracınız için seçeceğiniz lastik ve jant çeşitleri, aracın yakıt ekonomisi, sürüş konforu ve performansına doğrudan etki ettiği için son derece önemli parçalardır. Ayrıca, birçok model ve rengi bulunan jantlar, aracınıza sportif bir görünüm kazandırmak isteyen sürücülerin tercih nedenlerinden biridir. Jantınızı seçerken alacağınız modelin aracınıza uyumlu olup olmadığı önemli bir konudur. Alacağınız ürünün aracınıza uyumlu olup olmadığını jant ölçülerinden anlayabilirsiniz. Çelik, alüminyum, titanyum ve kapaklı plastik olmak üzere çeşitleri bulunan çeşitler, yakıt tüketimi ve performans üzerinde aracınıza doğrudan etki eder. Jant fiyatları, modelleri ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Alüminyum ve titanyum alaşımı olanlar çelik olanlara göre daha farklı bir fiyatta iken, çelik jant da kapaklı plastik jantlara göre daha farklı fiyatlı olabilir. Bunun nedeni, alüminyum ve titanyum jantların çok daha hafif ve çok daha sağlam olmasıdır. Bu modeldekiler, hafiflikleri nedeniyle yakıt tüketimine de aracın ağırlığını azaltarak olumlu etki ederler. Buradaki en önemli kıstas, hangisinin sizin için en uygun jant olduğudur. Sitemiz üzerinden bulunan birçok modeli inceleyebilir, sizin için en uygun olanına karar verebilirsiniz.
Sayfamızda birbirinden farklı seçenekler mevcuttur. Bu modeller barındırdığı özelliklerine göre değişiklik göstermekte ve kendi içlerinde ayrılmaktadır. Jant modelleri kendi içlerinde ikiye ayrılır; bu nedenle önce jant modellerinden, daha sonra da onların özelliklerinden bahsedebiliriz. Jantları kullanım amacına göre ve malzemelerine göre ikiye ayırabiliriz. Kullanım amacına göre jantları iç lastikli, iç lastiksiz ve göbeksiz olarak üçe ayırabiliriz. İlk olarak iç lastiksiz yani tubeless janttan bahsetmek gerekirse; bu türde lastiğin iç bölümünde iç lastik bulunmamaktadır. İç lastik kullanılmayarak lastik ve jant arasında hava kalmasının önüne geçilir. Diğer iki modelde ise iç lastikli ve göbeksiz olarak ayrılmaktadır. İç lastikli (tube) jantlarda iç lastik kullanılır, segman, çember ve göbek kısımlarından oluşur. Bu ürünlerin modellerini bir de kullanılan malzemelere göre ayırabiliriz. Malzemelerine göre jant modellerini üçe ayırabiliriz; alüminyum alaşımlı olanlar, çelik (sac) olanlar ve magnezyum alaşımlı olanlar. Alüminyum alaşımlı jantların %90’ı alüminyum, %10’u ise silisyumdan oluşur. Çelik jantlara göre daha hafif olmaları nedeniyle sürüş performansı ve yakıt performansını arttırırlar. Tüm otomobillerde kullanılabilmekle birlikte görsellik açısından birçok opsiyona sahip olması nedeniyle en çok tercih edilen modellerdendir. Sac jantlar ise alüminyumlara göre kalitesinin daha düşük olması sebebiyle farklı fiyatlandırır. Genellikle sıfır alınan araçların üzerinde bulunur. Bu ürün modeli sık sık çelik modeller ile karıştırılır. Son olarak, magnezyum kullanılan modeli ise maliyetinin yüksek olması nedeniyle sadece lüks ve özel yapım spor araçlarda bulunur.
Çelik jant olarak tabir edilen jantların aslında sac kullanılarak yapıldığı ve sac ismiyle kullanıldığı bilinmektedir. Alüminyum alaşımlı olanlar da çelik jant ile karıştırıldığını göz önüne alırsak çelik jantların doğru tanımının yapılması daha büyük önem taşır. Çelik olanlar alüminyum çeşitlere göre daha mat ve siyah bir görünüme sahiptirler. Estetik olarak alüminyum alaşımlara göre daha aşağıda kalan çelik jantların bu handikapı plastik tekerlek kapakları kullanılarak gideriliyor. Çelik (Sac) kullanılarak üretilen ürünler genellikle sıfır araçların baz donanım seçeneklerinde sunulan bir ürün türüdür. Bu nedenlerden dolayı alaşımlı alüminyum seçeneklere kıyasla farklı fiyatlandırılır. Düşük maliyeti nedeniyle giriş ve alt segment araçlarda orta ve üst segmentteki araçlara kıyasla daha yüksek oranda kullanılır. Alüminyum alaşımlı modeller dışarıdan herhangi bir darbe aldıklarında kırılma özelliğine sahipken çelik jantlar bükülür ve oto servislerinde düzelttirilebilir. Alüminyum jantlara göre çok daha ağır oldukları için özellikle yağışlı kış mevsimi şartlarında lastiklere uyguladıkları basınçla daha aracın yola daha iyi tutunmasını sağlayarak yol tutuş performansını arttırmaktadır. Ancak, çelik olanlar fiyat olarak uygun olmaları ve uzun süre kullanılabilme özellikleri nedeniyle birçok sürücü tarafından tercih edilmekte ve birçok modeli kullanılmaktadır. Siz de ilgili kategorimizde bulunan birçok çelik jant modelleri arasından aracınıza uygun olanı seçerek satın alabilirsiniz.
Tüm dünyada alüminyum alaşım kullanımı giderek artmaktadır. Bunun nedenleri arasında alüminyum modellerin çelik olan çeşitlere göre çok daha estetik görünmesi ve hafifliği nedeniyle yakıt tüketimine olumlu etkileri gösterilebilir. Sürücüler tarafından bu durum oldukça fazla tercih sebebi olmaktadır. Özellikle yeni model sıfır araçlarda aracın üzerinde gelmektedir, bu araçların üzerinde bulunan orijinal alüminyum alaşımlı jantlar ise fiyat olarak hayli yüksek tutarlarda olabilirler. Alüminyum alaşımların çelik olanlara göre avantajlarından bahsetmek gerekirse; jantların arasında bulunan boşluklar yoluyla frene basıldığı anda balatalarda meydana gelen ısınmayı hava dağıtma yoluyla soğutarak fren sisteminin daha uzun ömürlü olmasını sağlar, alüminyum alaşımların üretiminde kullanılan maddenin kolay şekil alabilmesi nedeniyle piyasada daha çok modeli bulunur, hafif özelliği nedeniyle sürücüye sürüş esnasında son derece yüksek bir direksiyon ve yol hakimiyeti veriyor, tubeless adıyla tabir edilen iç lastiksiz lastiklere tam uyum sağlayarak ideal bir seçim opsiyonunu elde ediyor, çelik jantlara oranla paslanmaya karşı daha yüksek bir direnç gösteriyor. Alüminyum jantların çelik jantlara oranla bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse; alüminyum jantlar alaşımlı ve daha hafif olması nedeniyle çelik olanlara göre daha dayanıksız bir yapıdadır, üretim sürecinde birçok bileşeni içerdiği için daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyuyor, bu da çelik olanlara kıyasla daha yüksek fiyatlı olmasına yol açıyor, üretim aşamasında eritilmiş alüminyum kalıplara dökülerek önce torna, sonra dondurma işlemlerinden geçtiği için el emeğine de ihtiyaç duyar. Alüminyum jantlar, çelik jantlara oranla daha kırılgan bir yapıdadır. Herhangi bir darbe aldığı zaman çelik olanlar bükülürken, alüminyum jantlar kırılıyor ve bu durum da lastiği parçalama olasılığı doğurabiliyor. Alüminyum alaşımlılar daha çok orta ve üst segmentteki araçlarda kullanılır. Alüminyum alaşımlılar çelik (sac) olanlara göre daha kıymetli bir ham maddeden üretildikleri için üretim aşamasında hatalı süreçlere maruz kalanları ayrılır ve geri dönüşüme gönderilerek tekrar üretim işlemlerine tabi tutulur.
Jant seçimi araçlar için en önemli konuların başında gelir. Çünkü aracınızın performansına direkt olarak etki eden performans ögelerinden biridir. Bu ürünlerin seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı teknik detaylar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz; performans, konfor ve viraj hakimiyeti. Konfor konusuna etki eden en önemli faktör jant ölçüsüdür, jant ölçüleri büyüdükçe konforda azalma meydana gelir. Performans konusunda jant büyüklüğü ise çok önemlidir. Büyük jantların ağırlığı küçük olanlara göre daha fazla olacağından aracın performansı düşer, aracın motor gücü tekerleklere aktarıldığından jant ne kadar ağır olursa motor, tekerlekleri döndürebilmek için o kadar güç sarf eder. Burada aracın motor gücü de büyük bir etkendir. Motoru çok güçlü bir araçta nispeten hafif bir ürün kullanılırsa tekerlekler yere yapışamayacağı için araç patinaj yapacaktır. Ancak, motor gücü yüksek olmayan araçlarda hafif bir ürün kullanılması daha mantıklıdır. Böylece motor zorlanmaz ve aracın performansı düşmez. Bir diğer faktör ise viraj hakimiyetidir, jant büyüdükçe genişliği de artacağı için araç yola daha iyi tutunur ve böylelikle aracın viraj hakimiyeti de artış gösterir. Bununla birlikte, geniş jantı bulunan oto lastik çeşitleri özellikle bozuk yollarda direksiyon hakimiyeti konusunda sürücülere zorluklar yaşatabilir. Bu konuda son derece dikkatli olunmalıdır. Jant ve yakıt tüketimi arasındaki ilişkiye de kesinlikle dikkat etmelisiniz. Bu duruma aracınızın kullanım şekli, sağlamlığı ve ağırlığı doğrudan etki eder. Kullanım şeklinize bağlı olarak; aracı çok fazla dur-kalk yapmayacağınız, trafiksiz yollarda kullanıyorsanız yol tutuşu açısından büyük modeller daha iyi bir seçim olacaktır. Büyük jantlar lastiklerin yanaklarını küçültür, özellikle bozuk yollarda alınan darbeleri lastikler değil jantlar karşılar, bu durumda jantlarınız kırılabilir ve sürüş esnasında ciddi güvenlik sorunlarına yol açabilir. Büyük jantlar, küçük olanlara göre daha ağırdır, ancak üreticiler kullandıkları farklı malzemelerle bu ağırlığı düşürmeye çalışırlar. Ağırlık olarak daha hafif olanlara baktığımızda ise yakıt tüketimi ve performans konularında öne çıkmaktadırlar. Kullanacağınız jant ölçüleri de aracın performansına doğrudan etki edecektir. Bu sebeple jant seçimini kesinlikle aracınızın ve kullanacağınız yolun durumunu göz önünde bulundurarak yapmanız güvenliğiniz için yararınıza olacaktır. Petlas oto lastik sayfamızdan da model seçeneklerine bakabilirsiniz.
Jant fiyatları seçeceğiniz ürünün kalitesine, üretildiği ham maddeye ve ebatlarına göre farklılık göstermektedir. Ürünün üretildiği malzemenin alüminyum, çelik ya da magnezyum olması fiyatını etkileyen faktörlerdendir. Bu ürünlerin fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör ise bu ürünlerin üretiminde kullanılan malzemelerin doğrudan aracın yol tutuş ve sürüş performansını etkilemesi nedeniyledir. Örneğin; alüminyum alaşımlı olan ürünlerin fiyatları çelik olanlara göre daha yüksektir. Bunun nedeni ise, alüminyum alaşımlı jantların çelik jantlara göre daha hafif olması ve daha iyi yol tutmasıdır. Buna ek olarak, jant üzerinde yapılabilecek renk değişikliği, kaplamalar, cila gibi isteğe bağlı olarak yapılabilecek işlemler jant fiyatlarını arttıracaktır. Özellikle alüminyum alaşımlı olanların fiyatları; maliyeti ve üretim koşullarının zorluğu nedeniyle hayli yüksektir. Alüminyum alaşımlı olanlar genellikle sıfır alınan araçlarda araçların üzerinde geldiği için emsallerinin üretimini farklı şirketler yapmaktadır. Orjinal alüminyum alaşımlı olanlar ise piyasada bulunmakla beraber çelik (sac) fiyatlarına göre neredeyse dörtte bir oranında daha yüksek fiyatlıdır. Çelik kullanılarak üretilenlerde ise daha uygun fiyatlara ürünler mevcuttur. Ancak, çelik ve alüminyum modelleri arasındaki yakıt ve sürüş performansı farkını da unutmamak gerekmektedir. Alüminyum ve çelik (sac) üretiminde kullanılan ham maddelerin fiyatları piyasa şartlarına bağlı olarak yükselebildiği için bazı kullanıcılar çıkma diye adlandırılan ikinci el jantlara yönelmektedir. Ancak, bu gibi ürünler kullanılmış ürünler oldukları için sürüş performansına nasıl etkisi olacağı, hangi darbelere ne kadar dayanıklı olabileceği konularında şüphe uyandırmaktadır. Lastiklerle birleşerek tekerleğin dönmesi ve aracın ivmelenmesini sağlamak gibi hayati bir görev üstlenen jantlarda seçiminizi kesinlikle güvenilir ve sağlam ürünlerden yana kullanmalısınız. Sitemiz üzerinden dilediğiniz modeldeki ürünlerin fiyatlarına gelişmiş filtreleme seçenekleriyle ulaşabilir ve güvenle satın alabilirsiniz.
Araçların jantları zamanla sürtünme ve aşınmaya bağlı olarak çizilebilir, yıpranabilir. Bu durumu eski haline çevirmek için tekerleklerinizi boyamak isterseniz bu işlem zahmetli olmakla birlikte birkaç yöntemle uygulanabilmektedir. Boyamadan önce boya, vernik, cila ve zımpara ihtiyacınız olacaktır. İlk olarak özel temizleme spreyiyle jantların üzerindeki boya kalıntıları ve pürüzler temizlenir. Daha sonra zımpara ile kalan pürüzler de giderilerek jantlarınız boyama işlemine hazır hale gelir. Bu işlem uygulanmaz ise kalacak olan pürüzler ve boya kalıntıları yeni yapacağınız boyanın kabarıp dökülmesine yol açacaktır. Bu yüzden üzeri boyanmadan önce kesinlikle pürüzler ve boya kalıntılarından temizlenmiş olmalıdır. Boyamaya başlamadan önce jantları tinerle silmelisiniz. Özel boyama spreyi ile boyamaya başlanarak ilk kat atılır, daha sonra boyanın 10-15 dakika arasında kurulması beklenir, akan boyalar zımpara yardımı ile temizlendikten sonra ikinci kat boyama işlemine geçilir. Bu uygulamalardan sonra tekerlek yüzeyi sprey verniği ile verniklenir. İlk sürülen vernik kuruduktan sonra üzerinden tekrar vernik ile geçilir. Bu uygulamalardan sonra mükemmel temizliğe sahip olarak ilk günkü halini alır. Kapalı olan modellerin kapağı boyanacak ise bu işlemlerin aynısı tekrar edilmelidir. Tüm bu uygulamaları belirli aralıklarla aracınıza uygulamanızı tavsiye ederiz.
Öncelikle tazyikli su ile temizlenerek tüm kirlerinden arındırılır ve ardından bir bez yardımıyla kurulanır. Kirlerden temizlenen jantın üzerine özel cilası sürülür ve fırça yardımıyla tüm tekerlek yüzeyine yayılır. Bu işlemlerden sonra parlatılmaya hazır hale gelir, üzerine özel parlatıcısı sürülerek parlatma işlemi tamamlanır. Özellikle aracınız yeniyse ve araç temizliği konusunda hassas biriyseniz piyasada satılan çeşitli özel temizlik solüsyonlarını aracınızın bagajında bulundurmanızı öneririz.
Araçların jantları aracın en çok yerle temas eden bölgeleri oldukları için zaman içinde toz, çamur, toprak gibi lekelerle kirlenir. Bu lekeler jantların üzerinde uzun süre kalırsa temizlenmesi daha zor olur. Bu yüzden temizliği düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Temizliği için bir kovaya sabunlu su hazırlanmalıdır, jantlar sabunlu su ile yıkandıktan sonra bir sünger yardımıyla ovularak kirlerinden arındırılır. Dilerseniz bu gibi temizlikler için üretilmiş olan özel temizleme asidini kuru bez yardımıyla uygulayarak aracınızın en önemli bileşenlerinden birinin temizliğini tamamlayabilirsiniz.
Jantın inçi, inç birimi üzerinden genişliği demektir. Flanşları baz alınarak metre yardımıyla ölçülür. İnçleri 5 inçten başlayarak bazı spor araçlarda 15 inç değerine kadar çıkabilir. Doğru inçi seçmek için araç fabrika değerlere uygun olanlar kullanılmalıdır.
Kullandığınız jantın nasıl ölçülebileceği sorusu en basit şekliyle şu şekilde cevaplanabilir; genişliği ve çapı birlikte tekerleğin iç kısmında bazı değerler bulunmaktadır. Buradaki değerler size doğru ölçüleri verecektir. Ancak, yine de ölçmek isterseniz, yine aynı şekilde flanşları üzerinden bir uçtan bir uca olmak kaydıyla metre yardımıyla ölçebilirsiniz. Aracınıza yeni bir model alırken tekerleğin iç kısmında bulunan değerlere bakarak doğru seçimi yapabilirsiniz.