Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Evrak imha makinesi, çoğunlukla gizli veya kâğıt belgeleri okunamayacak parçacıklara ayırmak için kullanılan elektronik bir cihazdır. Makine, bir elektrik motoruyla çalıştırılan bir dizi kesme bıçağıyla belgeleri parçalamaktadır. Kâğıt parçacıklarının ne kadar küçüleceği ise imha makinesinin çeşidine bağlıdır. İş ve özel hayatta çoğu şeyler e-posta ile iletilse de, hala kâğıt üzerine kaydedilen birçok önemli yazı vardır. Sigorta beyanları, hesap dökümleri, sertifikalar, sınav giriş belgeleri, ders içerik ve notları, biletler veya yıllık mali tablolar ve personel dosyaları gibi örneklerle çoğaltılabilmektedir. Dosyalar bilgisayarda oluşturulup gönderilse bile, önemli belgeler genellikle çıktı alınır ve dosyalara yerleştirilir. Günlük ofis yaşamında başkalarının görmemesi gereken belgeleri olabildiğince gizli tutmak için doğru bir şekilde dosyalanmaları gerekir. Evrak imha makineleri güvenlik seviyeleri bakımından, birçok konuda doğru bir çalışma yapmak için çok kullanışlı, hızlı ve gerekli bir dizi avantaja sahiptir, çünkü şeritler veya ortaya çıkan konfetiler okunaksız ve kurtarılamaz bir hale gelirler. Hangi belgelerin saklanması gerektiğini açıklayan belirli düzenlemeler vardır. İş yerlerinde çok sayıda çalışanın günlük olarak eriştiği çok sayıda belge saklanıyorsa veya belli bir sıraya göre hızla yönetilemez hale geliyorsa, özel bir dosyalama sistemi kullanılmalıdır. Belgeleri ana gruplara, alt gruplara ve anahtar kelimelere göre sıralamak yararlıdır. Farklı gruplar en iyi sıra sayıları kullanılarak yapılandırılır: ana gruplar, alt gruplar ve ilişkili anahtar kelimeler gibi örnekler gösterilebilir. Yıl sonunda, yasalara göre saklama süreleri sona erdiğinde imha edilmesi gereken birçok belge bürolarda ve ofislerde birikmektedir. Bunların genellikle 5 yıllık bir saklama süresi vardır. Son tarihler her zaman belgenin ilgili olduğu mali yılı takip eden ilk gün bitmez. Belge için dönem, son değişikliğin yapıldığı takvim yılının sonunda başlar. Bu dosyalar son teslim tarihinden sonra imha edilmelidir. Bu imha işlemlerinde ise evrak imha makineleri kullanılır. Gizli olmayan, imha edilmesi gerekmeyen eski dosyalar atık kâğıt konteynerine güvenle atılabilir. Ancak, personel dosyası veya yıllık rapor gibi veriler sadece daha önce okunaksız hale getirilmişse imha edilmelidir. Bunun için birçok ofiste kullanılan evrak imha makinesi kullanılmaktadır. Dokümanlar daha sonra, evrak imha makinesi tarafından ayrı kâğıt şeritler halinde parçalanır. Piyasada, bazıları daha küçük veya daha büyük miktarlarda kâğıdı tek seferde parçalayabilen ve bazıları farklı DIN boyutları için ayarlanabilen birçok farklı kâğıt öğütücü vardır.
Kullanım amacına bağlı olarak, satın alınacak kâğıt doğrama makinesi tipini dikkatlice seçmek gerekir. Makine, önemli belgeleri yalnızca şeritlere değil, aynı zamanda en küçük parçacıklara da parçalayabilir. Makineler şerit kesim, çapraz kesim ve mikro kesimli öğütücüler olarak kategorize edilirler. Şerit kesim muhtemelen en çok bilinen kâğıt imha makinesi çeşididir. Kâğıt öğütücünün kesme silindiri, kâğıdı iki ila 12 milimetre genişliğinde şeritler halinde keser. Bununla birlikte, bu varyant yalnızca verilerin okunaksız olacağına dair düşük bir kesinlik seviyesini sağlamaktadır. Çünkü şeritler kolaylıkla tekrar bir araya getirilebilir. Çapraz kesim evrak makinesi söz konusu olduğunda ise belgeyi hem yatay hem de dikey olarak parçalayan öğütücüler vardır. Bu kesim, özellikle yüksek güvenlik standardına tabi belgeler için uygundur. Mikro kesim tekniği esas olarak devlete ait çalışma alanlarında kullanılmaktadır. Belgeler çapraz kesime göre daha da küçük parçalara bölünür. Bazı belge öğütücülerinde, kâğıt parçacıkları bir tel ızgaradan bastırılır. Bir kâğıt öğütücü, belgelerinizi konfeti kadar küçük uzun şeritlere veya küçük kâğıt parçalarına dönüştürebilir. Sayfa kapasitesi, kâğıt öğütücü ile geçiş başına parçalaya bileceğiniz maksimum sayfa miktarını belirtir. Ufak potansiyele sahip bir kâğıt öğütücü geçiş başına 1 ila 3 belgeyi imha edebilir. Ancak daha güçlü bir motora sahip öğütücüler geçiş başına 20 yaprak veya daha fazlasını parçalayabilir. Daha yüksek bir kâğıt kapasitesi, daha hızlı parçalama ve daha az işle sonuçlanır. Ancak, yüksek bir kâğıt kapasitesine ihtiyacın olup olmadığına çalışılan kişiler karar vermelidir. Yüksek bir kâğıt parçalama kapasitesi yalnızca düzenli olarak parçalama işlemi ve iş yerindeki birden fazla kullanıcı için öğütücünün belgeleri günlük olarak parçalaması gerektiğinde ihtiyaç duyulur. Ortalama olarak, küçük ofisler ve ev için uygun bir manuel beslemeli kâğıt öğütücü, geçiş başına 10-20 yaprak A4 kâğıdı imha edebilir. Üreticinin size her zaman bir defada parçalaya bileceğiniz maksimum belge miktarını söylediği unutulmamalıdır. Bu miktarın yaklaşık yüzde 10 ila 20 oranında düşürüp ürün tercihinde bulunmak faydalı olacaktır.Yüksek hacimli gizli belgeleri parçalamak istediğinizde, belgeleri bir ofis öğütücüyle kendiniz parçalamak zaman alır. Yüksek hacimleri parçalamak için, büyük miktarları nispeten yüksek bir hızda parçalayabilen ağır hizmet tipi bir profesyonel evrak imha makinesi kullanılması önerilir. Bir belge öğütücü satın almak kolay bir iş gibi görünse de dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Bu nedenle, ihtiyaç için en iyi kâğıt öğütücüyü seçmek oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle bir evrak imha makinesi seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği tam olarak bilinmelidir. Sizler de ofis makineleri sayfamızdan tüm modelleri inceleyebilirsiniz.
Çoğu evrak imha makinesi, kıyılmış kâğıt parçacıklarını toplamak için bir çöp sepeti ile birlikte gelir. Bu bir dışarıya çekilebilir kutu veya bir kaldırılabilir kafa öğütücü şeklindedir. Daha uygun bazı öğütücüler yalnızca parçalama kısmını içerir ve bir çöp sepeti içermez.Farklı kâğıt öğütücü türleri hakkında daha fazla bilgi edinilmelidir. Kaldırma başlıklı alt bölme, öğütücünün bölmenin üstüne yerleştirildiği temel bir çeşittir. Hazne boşaltılmak istendiğinde, parçalayıcı kısmını, yani kafayı çıkarmak gerekir. Çoğu ev tipi öğütücü veya daha uygun öğütücüler bu şekilde üretilir. Uygulanabilir, ancak en uygun olanı değildir. Özellikle daha büyük bir belge yığınını parçalanmak istendiğinde, her seferinde üstünü çıkarmak can sıkıcı olabilir. Ayrıca, parçalanmış kâğıtla dolu olduğunda, öğütücü üzerine yanlışlıkla devrildiğinde de ortalığı dağıtabilir.Daha gelişmiş ve daha büyük öğütücüler, bir çekmece kutusu veya çıkarılabilir çöp kovası ile donatılmıştır. Bölme, tüm kâğıt parçacıklarını toplar ve bölme dolduğunda, kapıyı açar veya bölmeyi boşaltmak için dışarı çekilir. Bu, çöp kutusunun üstünde kâğıt öğütücünün bulunduğu varyanttan daha profesyonel, temiz ve kullanışlı bir yoldur. Bir evrak imha makinesi motoru maksimum çalışma süresi, makineleri seçerken çok önemlidir. Çalışma süresi aynı zamanda "görev döngüsü" olarak da bilinir. Motorun soğuması için evrak imha makinesini kaç dakika çalıştırabileceğinizi söyler. Ev için çoğu parçalayıcı parçalama yapabilir ve ağır hizmet öğütücüler motoru soğutmaya gerek kalmadan sürekli olarak parçalayabilir. Her parçalayıcı da bir motor bulunur ve yoğun parçalamadan sonra bu motor aşırı ısınabilir. Bu dakikalar içinde veya birkaç saatlik parçalamadan sonra olabilir. Bir öğütücünün motorunun çalışabileceği süreyi gösteren "çalışma süresi", öğütücünün kendisine bağlıdır. Kâğıt öğütücüsü ile belgeler kesintisiz olarak ne kadar süreyle imha edilebilir, öğütücünün türüne, parçalayıcı kalitesine ve güvenlik düzeyine bağlıdır. Çoğu ev tipi makineler, soğuma süresine ihtiyaç duyulmadan önce sürekli olarak 5-10 dakika arasında parçalama yapabilir. Ofisler için profesyonel evrak imha makineleri 30 dakikaya kadar çalışabilir. Ancak, soğutmak için durmadan sürekli çalışabilen ticari evrak imha makineleri de mevcuttur, bunlar gerçek ağır hizmet tipi makinelerdir.Ortalama olarak, evrak imha makineleri, parçalama sırasında yaklaşık 55-65 desibel üretir. Bu, çamaşır ve ya bulaşık makinesinin sesi ile karşılaştırılabilir. Özellikle ofis ortamlarında, gürültülü bir makine çalışanlar için bir sıkıntı olabilir. Bu nedenle sessiz bir şekilde parçalanan bir öğütücüler de bulunmaktadır. Bazı öğütücü makineler olabildiğince az gürültü üretmek için özel olarak üretilmiştir. Rahatsızlığı olabildiğince azaltmak için, öğütücü makine ofislerdeki depolama alanı veya arşiv alanı gibi kapalı alanlara yerleştirilebilir.
Basit bir öğütücü, küçük bir zımba ile belgeleri parçalayabilir. Ancak CD'ler ve kredi kartları parçalanmak isteniyorsa, bunu yapabilecek kâğıt öğütücüler aramak gerekir. Her evrak imha makinesi ile bir kredi kartını öylece parçalamak mümkün değildir çünkü bu, kesme bıçaklarına zarar verebilir. Daha gelişmiş öğütücü makineler, CD'leri, ataçları ve kredi kartlarını veya kimlik kartları gibi plastik kartları parçalayabilir. Bu öğütücüler, bu kartları parçalamak için özel bir yuvaya sahiptir. Ancak diğer öğütücü türleri, kartları gizli evrakları aynı yuvada parçalamaya izin verir. Geri dönüşüm için, öğütücünün plastik parçaları tutmak için ayrı bir kapla birlikte gelip gelmediğini öğrenmek önemlidir. Aksi takdirde, plastik parçacıklar kâğıt parçalarıyla karışarak kâğıdı geri dönüşüm için işlevsiz hale getirebilir. CD işlevine sahip öğütücüler, CD'leri ve DVD'leri küçük parçacıklar halinde de parçalayabilir. Parçalayıcı, optik ortamı parçalamak için özel bir CD yuvasına sahiptir. Ya da öğütücü makine, ana evrak imha beslemesinde parçalanmasına izin verir. Kartlarda olduğu gibi, parçalanmış kâğıtları kirletmemesi için parçacıkların ayrı toplanması geri dönüşüm için önemlidir. Karton atıkları parçalamak istendiğinde dikkatli olunmalı, çünkü her evrak imha makinesi bu zorlu malzemeyi kaldıramaz. Yalnızca ağır hizmet tipi veya endüstriyel öğütücüler, mukavva tabakaları parçalamak için yeterince güçlüdür. Ancak bir belge öğütücünün yüksek hacimli kartonları parçalamak için değil, kâğıt parçalamak için yapıldığı unutulmamalıdır. Kutular ve diğer ambalaj malzemeleri gibi yüksek miktarda karton atığı olduğunda, özel bir karton parçalayıcıya yatırım yapmak gerekebilir. Bu tür öğütücüler, oluklu mukavva ve mukavvayı parçalamak veya delmek için özel üretilir. Bir karton parçalama makinesinin, kâğıt öğütücü gibi güvenlik nedeniyle olması gerekmez. Bu karton öğütücüler, kendi karton atıklarınızı geri dönüştürmek için kullanılır. Kıyılmış karton, ambalaj malzemesi olarak kullanılabilir veya bir geri dönüşüm tesisine satılabilir. Evrak imha makinesi manuel ise elle beslenmesi gerekir. Sayfa kapasitesine bağlı olarak birkaç sayfa kâğıt alıp parçalayabilir. Küçük bir belge yığınını parçalamak için de bu sorun değildir, ancak binlerce belgeyi parçalamanız gerekiyorsa, bu çok uygun ve verimli olmayabilir. Bu nedenle üretilen otomatik beslemeli parçalayıcı makinelere de bakmak gerekir. Zamandan tasarruf etmek ve kâğıt parçalama sürecini hızlandırmak için otomatik bir öğütücü gerekir. Bu öğütücü makinenin otomatik besleme işlevi vardır, bu da büyük bir kâğıt yığınını kendi başına parçaladığı anlamına gelir.
Otomatik beslemeli kâğıt öğütücü, bir ofis yazıcısı veya fotokopi makinesine oldukça benzer bir giriş haznesine sahiptir. Bu hazneyi belgelerle doldurur ve başlat tuşuna basılırsa gerisini öğütücü makine kendi halleder. Seans başına parçalaya bildiği kâğıt miktarı, öğütücüye bağlıdır. Bazı otomatik beslemeli öğütücüler 100 yaprak A4 belge alabilir, ancak diğerleri 500'den fazla yaprak alabilir. Bir evrak imha makinesi, bir dizi keskin kesme bıçağı içerdiğinden oyuncak değildir. Bir kâğıt parçalama makinesini çalıştırırken her zaman çok dikkatli olunması ve çalışan bir kâğıt öğütücüyü gözetimsiz bırakmamak tavsiye edilir. Özellikle etrafta çocuklar ve ya evcil hayvanlar varken. Kullanılmadığı zamanlarda her zaman evrak imha makinesini fişten çekmek, güvenli ve emniyetli bir yere koymak gerekir. Olası yaralanmaları önleyen özel güvenlik özelliklerine sahip bir evrak imha makinesi de düşünülebilir. Bu güvenlik özellikleri, kişisel ev kullanıcıları ve profesyonel ofis kullanıcıları için uygundur. Kâğıt öğütücülerdeki can sıkıcı bir durum kâğıt sıkışmasıdır. Öğütücü makine, motor kâğıt miktarını işleyemediği için çalışmayı durdurur, bu nedenle kâğıt, öğütücünün içinde sıkışır. Bu durumda Bazı öğütücüler sorunu kendi başınıza çözmenize izin verir. Ancak daha pahalı makineler, motoru otomatik olarak ters çevirerek kâğıt sıkışmasını giderebilir. Ayrıca, öğütücünün kaldırabileceği çok fazla kâğıt parçalamak istendiğinde algılayan sensörlü parçalama makineleri de vardır, bu nedenle kâğıt öğütücü ilk etapta parçalamayı reddeder. Kâğıt sıkışmasını çözmek için öğütücüyü durdurup ve ters düğmesine basarak, kesme bıçakları ters yönde döndürerek kâğıtları öğütücünün dışına çıkarmak mümkündür. Belgeleri biraz düzeltip yeniden parçalama denenmelidir. Kâğıt sıkışması olasılığı en aza indirilmek istenirse, özel "kâğıt sıkışmasını önleme" teknolojisine sahip bir kâğıt öğütücü aranabilir. Bu öğütücüler, kâğıt sıkışması sırasında kâğıdı çeken ekstra güçlü bir motorla donatılmıştır. Sıkışmaya dayanıklı bu evrak imha makineleri, aynı anda çok fazla kâğıt parçasını ne zaman parçalamak istediğinizi algılayan bir sensörle kâğıt sıkışmasını da önler. Günlük olarak sahip olduğumuz bilgi miktarı nedeniyle kimlik hırsızlığı tüm insanları tehdit eden büyük bir risktir. Kamu görevlileri için dikkat özellikle önemlidir. Politikacılar, doktorlar, diş hekimleri, oyuncular, şarkıcılar ve tüm şirketler, kurumlar, idareler ve bakanlıklardaki belgeler özellikle ve dikkatle imha edilmelidir. Verilerinizle birlikte "önemsiz" belgeleriniz, medyalarınız veya süresi dolmuş kartlardaki veriler, suçluların alışkanlıklarınızın, müşterilerinizin, işinizin bir resmini oluşturmaya başlamaları için yeterli olabilir ve suç eylemlerine yol açarak ticari ve özel zarara neden olabilir. Kimlik hırsızlığı konusunda artan farkındalık seviyelerine rağmen, insanlar kimlik hırsızlığı tehlikesini hafife alıyorlar. Gizli bilgiler içeren herhangi bir kâğıt belge ya da süresi dolmuş kartlar imha edilmelidir. Güvenlik uzmanları ise, korumanın en iyi yolunun imha olduğunu söylemektedirler. Bunun için en uygun araç ise evrak imha makineleridir.
Her bir öğütücü makinesinin farklı hızlarda çalışan bıçakları vardır. Ne kadar hızlı olurlarsa sahip oldukları güçte o kadar artar, yaprak kesimi ile de kesilebilecek miktar artar. Boyutlarına bağlı olarak daha büyük veya daha küçük yaprakları da yok edebilirler. Bir evrak imha makinesinin çöp depolama kapasitesi, hacim olarak bilinir ve litre cinsinden ölçülür. Genel olarak en çok kullanılanlar 15 ile 20 litre arasında olanlardır, ancak 80 litre kapasiteye ulaşabilen makinelerde vardır. Yapılması gereken ilk şeylerden biri, nasıl çalıştığını öğrenmek için evrak imha makinesi kullanma talimatı içeriğini okumaktır. Çünkü hepsi aynı şekilde kullanılamayabilir. Her makinenin kendine has özellikleri vardır; kullanma talimatı okunduktan ve anlaşıldıktan sonra cihaz rahatlıkla kullanılabilir. Çöp kutusu içermeyen bazı öğütücü makineler de vardır ancak onlarında bir tane yerleştirmenize izin veren hareketli kolları bulunmaktadır. Bu imha makineleri, tercihen çocukların erişemeyeceği düz bir yerde ve bağlantı kablosunun görünmediği bir yerde elektriğe bağlanmalıdır. Daha sonra kâğıtlar parçalayıcı kapasitesine göre imha edilir. Yaprak, bu makinelerde bulunan dâhili sensörden geçtiğinde, parçalayıcı işini yapmaya başlar. Parçalanacak malzemeye bağlı olarak farklı hız seviyelerine sahip makineler de mevcuttur. Malzemenin anında yok edilememesi durumunda tersine çevirmeye çalışacak bir sistem bile mevcuttur ve sonra onu alana kadar geri döndürür. Çöp kutusunun dolu olduğunu algıladığında ise otomatik olarak durur. Makinenin kâğıt girişini zorlamak asla tavsiye edilmez, görevi tamamlamak biraz zaman alsa da, kendi başına çalışmasına izin vermek gerekir. Özellikle küçükse ve ev içi kullanım içinse, aşırı çöp birikmesini önlemek için çöpleri zamanında boşaltmak gerekir. Bir kâğıt öğütücünün nasıl çalıştığını anlamanın tüm avantajlarıyla, onu kullanırken daha fazla güven sağlar ve makine tarafından gerçekleştirilen işlemleri anlaşılır. Evrak imha makineleri otomatik besleme modunda kâğıt yığınlarının en hızlı şekilde imha edilmesini sağlarlar. Bu da 9 dakikadan daha kısa sürede ortalama 300 sayfa imha edebileceği anlamına gelmektedir. Evrak imha makinesinin kullanılmadığı zamanlarda kapatılması uygundur. Bu, güvenlik için oldukça gereklidir ve aynı zamanda enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur. Ancak günde birkaç kez parçalama işlemi için kullanılıyorsa, öğütücüyü her seferinde açıp kapatmak oldukça can sıkıcı olabilir. Dolayısıyla, sorunu çözmek için enerji tasarrufu teknolojisine sahip bir kâğıt parçalama makinesi de tercih edilebilir. Bu teknoloji, makine, kullanılmadığında, bekleme veya uyku modu olarak da bilinen enerji tasarrufu moduna geçirir. Bu modda, makinenin enerji tüketimi olabildiğince düşüktür. Yine, günlük parçalama işlemi bitirildiğinde, makineyi tamamen kapatmak en sağlıklı tercih olacaktır.