Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Kumaş, hayatımızın neredeyse her alanında kullanılan bir malzemedir. Ev içinde mobilya döşemelerinde, perde dikiminde, arabaların koltuk döşemelerinde ve üzerimizde giydiğimiz kıyafetlerde bu yaygın kullanımı görmemiz mümkün. Her mevsime uygun kumaş çeşitleri vardır. Böylelikle hava durumuna göre üzerimize uygun incelikte ya da kalınlıkta giysiler giyeriz. Kumaşın kullanıldığı diğer bir alan ise ev içi döşemelerdir. Bu kumaşların kalınlıkları ve dokusu diğer kıyafet dikiminde kullanılanlardan farklı oluyor. Çünkü koltuklarımız gün içinde sürekli kullanım halindedir. Oturup kalktığımızda çabuk bir şekilde deforme olmaması için katmanları daha kalın özellikli döşemelik kumaş kullanılır. Mobilyalarınızın rengi ile koltuk ve perdelerinizi takım yapmak isteyebileceğiniz düşünülerek kolaylıkla kaplanabilen ve isteğe göre dikilebilen neredeyse her renk kumaş çeşitlerini bulmanız mümkün. Döşemelik kumaş fiyatları ise kumaşın rengine, dokusuna ve çeşidine göre değişmektedir. Hangi kumaşı seçeceğiniz tamamen sizin aradığınız özelliklere bağlı. Genellikle metre üzerinden fiyatlandırılır döşemelik kumaşlar. Bir mobilya takımı beğendiniz ancak yemek masası sandalyelerinin renklerini veya kumaşını sevmediniz ve evinize özel seçtiğiniz perde ve koltuk renk ile kumaşını salonunuzda tamamen takım yapmak istiyorsunuz. O zaman döşemelik kumaş çeşitleri sizin için aranan ürün olabilir. Yine aynı şekilde yatak odası perdelerini de zevkinize göre bir renkte seçebilirsiniz. Aklınıza gelebilecek neredeyse tüm yaşam alanlarınızı; ofisinizi, arabanızı dahi kendi zevkinizce tasarlayabilirsiniz. Birçok çeşit döşemelik kumaş renkleri ve tonlarını bulabileceğiniz perde ve aksesuarları sayfamıza muhakkak göz atın.
Söz konusu ev döşemek olunca herkes çok hassaslaşır. En güzelini, kalitelisini ve şık görüneni ister. Hal böyle olunca elbette herkes seçim şansı olmasını ister. Döşemelik kumaşta perde kumaşlarına göre daha kalın malzemeler tercih edilebiliyor. Keten döşemelik kumaş genellikle hafif olması sebebiyle perdelerde de kullanılabiliyor. Tamamen keten ya da pamuk polyester karışımı olarak bu ürünü bulmanız mümkün. Leke tutmaz ve su iticilik özelliği de vardır. Yani üzerine su veya yağlı maddeler döküldüğünde tıpkı bir masada sıvı maddelerin dağılması gibi etrafa dağılır ya da aşağıya akar. Keten kumaşları rahatlıkla silebilirsiniz. En kolay silinen kumaş çeşitlerinden biridir. Bu kumaş yüksek oranda pamuklu olduğundan en terletmez, serin tutan kumaş çeşitlerinden biridir. Yaz kış kullanıma uygundur. Sadece koltuk ve sandalye değil kırlent de döşenebilir. Bu kumaş türü, demir ve metal karışımı sade salon dizaynıyla tamamlayıcı bir görüntü oluşturur. Ya da geniş, kütüphanenizle iç içe bir TV üniteniz varsa keten kumaş mimari olarak modern bir görünüm getirir. Ev eşyaları döşemelerindeki kumaşların kalınlıkları kullanılacak alana göre değişiyor. Keten perdelik kumaş stor perde yapımında kullanılabilecek bir seçenektir ve biraz daha sert bir dokusu oluyor. Mutfak ve diğer odalarda da kullanılabilir. Mobilyaların döşenmesinde oldukça sık tercih edilen bir diğer kumaş da tay tüyü döşemelik kumaş olup yumuşak hafif kadifemsi bir yapıya sahiptir. Üzerindeki hafif ince çizgili bir desen vardır. Dikkatli bakıldığında parmak izini andıran bir görüntüsü vardır. Elinizi üzerinde gezdirdiğinizde yumuşacık bir his bırakır. Koltuk döşemesinde tok duruşuyla en sevilen kumaşlardandır. Evinizdeki vitrin mobilyalarınız ahşap görünümlü ise bu kumaş ile oldukça uyumlu ve hoş bir görünüm sergileyecektir. Klasik severler için bu kumaş gayet idealdir. Mobilyalarınız sportif ise ve siz bir canlılık oluşturmak istiyorsanız tek renk kumaş yerine desenli döşemelik kumaş olarak tercihinizi yapabilirsiniz. Ya da koltuklarınızı sade tutup sadece yastıklarınızı desenli kumaşlarla kaplayabilirsiniz. Yaprak, flamingo, etnik desenleriyle bir çok desen çeşidi bulabilirsiniz. Gri, siyah ve beyaz gibi renklerle kendisini ön plana çıkartabilen yeşil döşemelik kumaş da kırlent ve yemek takımı kaplamalarında oldukça hoş duruyor.
Kumaş çeşitleri sadece kaplama döşeme amacıyla kullanılmaktan öte çok daha yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu kumaşlar genellikle tek taraflı oluyor. Ön kısmı döşeme sonrası görünecek taraf iken arka tarafı düz dokuma şeklinde olabiliyor. Genellikle en 140 cm ile 240 cm arası değişebiliyorken boy ise 100 cm şeklinde satılmaktadır ancak bunlar kesin olmayıp değişebiliyor. Ben evimdeki her şeyi kendim dikmek istiyorum diyenler için bebeklerinin önlüğünden, nevresim ve yastık kılıflarına kadar birçok şey için kullanabileceğiniz poplin kumaş seçeneği mevcut. Pamuklu bir kumaş çeşididir dışardan bakınca keten ile karıştırılabilir ancak aynı değildirler. Satenimsi bir görüntüsü vardır. Açık renklerde bu özelliğini daha çok ortaya çıkarır, koyu renklerde ise daha mat duruşludur. Desenli ve düz renkleri mevcuttur. Çabuk kuruyan dokusu vardır. Hangi alanla kullanacağınıza göre en ve boy özelliklerini seçmelisiniz. Döşeme amacıyla değil ancak giyimde kullanımıyla öne çıkan ince, yumuşacık olan viskon kumaş ise gömlek, üst giyim, kimono dikimi gibi alanlarda oldukça sık kullanılır. Pamuklu kumaşa göre daha az dayanıklı ancak daha esnek olarak bilinir. Tiril tiril bir dokusu vardır. Tensel bir yapısı vardır yani terletmez. Yazın en kullanışlı ürünler bu kumaş çeşidinden elde edilenlerdir. Keten kumaş da yazları serin tutması ve konforlu olmasıyla bilinir. Ancak ketenin katmanları döşeme amacıyla kullanıldığında artmaktadır. Yine de sıcaklamayı önleyen özelliğini her iki amaçta da korumaktadır. Balkonlarımızda yemek yerken, çay içerken ya da temizlik yaparken ev haliyle dışardan görünmekten hoşlanmayanlar ya da tente yaptırmayı masraflı bulanlar için balkon perdelik kumaş seçeneği iyi bir alternatiftir. Özellikle güzel havalarda sıklıkla kullanılan balkonlar da bir bakıma evimiz gibi mahremiyetin bir parçası olduğundan burayı da dilediğinizde kapatmak isterseniz gölgelik kumaşından rahatlıkla bunu yapabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise korniş monte ederek dilediğiniz kumaştan uygun ölçüde bir perde dikerek ve uçlarına agraf isimli düğmelerden takarak kendi balkon perdenizi oluşturabilirsiniz. Salonların şıklığını bir adım daha öne çıkaran perdelerde kullanılabilecek diğer bir doku da saten kumaş. Bulunduğu ortama ayrı bir ışıltı katar. Koltuk üstü kumaşlarda da oldukça hoş durur.
Döşemelik kumaş çeşitleri aklınıza gelip gelemeyecek kadar geniş doku, renk ve desen yelpazesine sahiptir. Sadece evinizi değil bir bahçeniz varsa oradaki takım minderlerini, sandalyelerini de bu çeşitli kumaşlarla kaplayabilirsiniz. Eviniz müsaitse ve bir kış köşeniz varsa buradaki eşyalarınızı mevsimine uygun daha sıcak tutan nubuk döşemelik kumaş ile kaplayabilirsiniz. Bu kumaşın görünümü sanki iki rengi barındırıyor gibi görünür. Farklı ton ve renk yansımalarını barındırabilen çeşitleri vardır. Elinizi üstünde gezdirdiğinizde kadifeye benzeyen ancak biraz daha sert bir dokuyla karşılaşırsınız. Hassas bir kumaştır. Genellikle de silinebilir özelliklidir ancak fazla bastırmamaya, kumaşı yıpratmamaya özen gösterilmesi gerekir. Bu kumaşın bir çeşidi yansımasız sade bir görünüme sahipken diğer bir çeşidi ise sedefli gibi ışıkta göz alan bir dokusu olabiliyor. Dikkatleri üzerine çeken, eski bir mobilyayı dahi kaplandığında yeni görünümü veren bir kumaştır. Kendi başına fazlasıyla gösterişli ve kaliteli görünümü veren bir kumaştır. Metresinin ağırlığı diğer çeşitlere göre fazladır. Yine genellikle bebek ürünleri döşemesinde kullanılan bir kumaş çeşidi olan pazen kumaş yazın ve kışın kullanılabilen popline benzer bir yapıya sahiptir. Genellikle kışın kullanılabiliyor çünkü dokusu pamuk ağırlıklıdır. Dışı flanel ile dokunmuş olup içi havlıdır, bu sebeple yazlık kumaşlara nazaran gramajı fazla gelebilir. Bu kumaş etek dikiminde de kullanılabiliyor. Kalın olması dolayısıyla sıcak tutar. Çok soğuk iklimli bir memlekette büyüklerimizin üstünde bu kumaşı illaki görmüşüzdür. Bebeğinize önlük dikebilirsiniz ya da beşiği için çarşaf olarak kestirebilir yastığıyla ve yorganıyla takım oluşturabilirsiniz. Desenli döşemelik kumaş sade dekorasyonlara farklı bir zıtlık havası katarak o ortamın iç mimarisine canlılık kazandırmak amacıyla kullanılır. Salondaki kullanımının yanında yatak odalarında da oldukça hoş duran, görüntüsüyle ve ufak ışıltılarıyla bulunduğunuz alanları güzelleştiren, özel sevenleri bulunan diğer bir çeşit ise kadife kumaş. Yine bu kumaştan perde kanadı da yaptırabilirsiniz. Yemeklerde kullanılabilecek şık bir masa örtüsü olarak da kullanılması mümkün. Balkon ve bahçelerinizdeki minderler kaplamalarına da uygundur. Bu kumaş ütülenebiliyor ancak ters ütü öneriliyor aksi halde kendisine özgü olan o dokuya yapışan ütü kumaşı kullanılmaz hale getirir. Kadife dokular hem giyimde hem döşemede kullanılabiliyor. Kalınlığına göre nereye kullanacağınıza karar verebilirsiniz. İnce olanlar kıyafet dikimine uygunken görece daha sert olanlar da mevcuttur. Bunlar da döşemelik adı altında yer alır. Pembe ve mavi tonları yatak odalarında en çok kullanılan renklerdendir. Kadife döşemelik kumaş fiyatları kullanacağınız alanda hangi ebatlarda kumaşa ihtiyacınız olduğuna bağı olmak üzere, marka, kalınlık, yerli ya da ithal olması durumlarına göre değişiyor.
Evimizin döşenme stili bir yerde ev sahiplerinin ruhunu yansıtır. Kimisinin modernlik anlayışı sadelikten, tekdüzelikten ve pastel tonlardan yana iken, kimisi yaşadığı alanın her yanını rengarenk görmeyi ister. Zevkler bu kadar çok farklılaştığından her alıcıya bir şekilde hitap edilmesi amacıyla yüzlerce çeşit kumaş tarzı üretilmektedir. En sade ortamı dahi bir renk veya desenle canlandırma ihtiyacı doğar. Mobilyalarınızı düz renklerde tercih ettiyseniz, perdelerinizi ya da sadece tekli koltuklarınızı çiçekli döşemeli kumaşla kaplayarak hol bir görünüm katabilirsiniz. Çiçek deseni fazla cafcaflı olarak görülür ve evde genellikle mutfak ve yatak odalarında kullanılır. Ancak çiçekli kumaş desenlerinin çeşitleri oldukça fazladır. Oturma odanızda şayet varsa pufları bu desenle kaplayabilirsiniz. Pastel tonlarda, kullanışlı birçok çeşidi bulunuyor. Mutfak içindeki sandalye ve oturma takımınızı da bu desenle döşeyerek hoş bir hava oluşturabilirsiniz. Yine çok sevilen ve günümüzde oldukça popüler olan çizgili döşemelik kumaş, salonlarda ve mutfakta en çok tercih edilen modellerdendir. Perde kanadı ve stor perde yapımında, kırlent döşemelerinde sevilerek kullanılıyor. Yine masa örtüsü olarak da kestirilebiliyor. Çizgiler yanlamasına olabildiği gibi kare şeklinde bulmak da mümkün. Kareli kumaşlarla çocuklarınızın odasını da dizayn edebilirsiniz. Asimetrik çizgili detayları olanları da bulunuyor. Neredeyse her yerde artık çok fazla görmeye alıştığımız kaz ayağı döşemelik kumaş modeli ise kullanışlılığı, her renkle uyumlu olmasıyla oldukça sevilemesi ve tercih edilmesiyle öne çıkıyor. Bordo, yeşil, mor, sarı gibi renklerle uyum düzeyini tavana çıkaran bu desen oturma grupları ve yemek takımı sandalyeleri döşemelerindeki duruşuyla birçok alıcının favorisi oluyor. Farklı dokularda olabiliyor. Dijital baskı ya da dokuma seçenekleriyle kumaş dokusuna göre değişebiliyor. Bugünün modası ile geçmişin esintisini birleştirmek isteyenler ise vintage döşemelik kumaş modellerine bakabilir. Çiçeklerle birlikte pastel tonların ağırlıkta olduğu klasik mobilya modelleri üzerinde kullanılan bir kumaş stilidir. Bu kumaşlar perde de dikilebiliyor. Ya da perde dikiminde bir geçiş oluştururken araya farklı bir hava katmak için parçalı olarak da bu kumaşı kullanabilirsiniz. Sayfamızdan Taç döşemelik kumaş modellerine göz atabilirsiniz.
İçinde bulunduğumuz ortamları kişiselleştirmeye eğilimliyizdir. Çalıştığımız ortamda dahi masamızı, bizim olduğunu belli eden ögelerle süslemek isteriz. Döşemenin yanında bir de hangi kumaşlarla nereye ne şekilde detay vereceğimizi seçeriz. Her bir alanı daha özel ve kullanışlı hale getirmeyi amaçlarız. Kumaş satın al komutuyla arama motoruna yazdığımızda binlerce çeşit seçenek çıkar. Hepsi de gözümüze güzel gelir ancak illaki bir seçim yapmak zorunda kalacağımız için zevkimize en iyi hitap edeni seçeriz. Döşemelik kumaşların varlığı ile birçok avantaj elde ederiz aslında. Birincisi istediğimiz gibi eşyalarımızı döşetebiliriz. Bunun sonucu olarak ikinci faktör ise birkaç yılda bir mobilya değiştirmek zorunda kalmayız. Dış yüzeyler çok fazla oturulduğu için iç yapısına göre daha çabuk yıpranır. Binlerce lira vermektense bunun belli bir kısmıyla yepyeni görünümlü mobilyalara kavuşabiliriz. Sadece evimizde değil otomobillerimizde de bu kaplama işlemini yapabiliriz. Deri döşemelik kumaş her iki anlamda da kullanılabiliyor. Kolay silinmesi, leke tutmaması ile en çok tercih edilen kumaş çeşitlerinden biridir. Sadece sigara izmariti veya benzeri yakıcı maddelerden uzak tutarak çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Ancak üzerine oturduktan bir süre sonra sıcaklık oluşturabiliyor, bunu da göz önünde bulundurmanız iyi olur. Kendinize ait bir ofisiniz varsa orada da pek tabi kendi dizaynınızı oluşturmak isteyebilirsiniz. Ağır duruşuyla ve tarafsızlığı ifade etmesiyle gri döşemelik kumaş büro malzemeleri döşemelerine tercih edilebiliyor. Zevkler zaman zaman değişse de bazı renklerin duruşu ve karizması değişmez. Bu renk de öyle olması sebebiyle daima en çok sevilen kumaş renklerinden olmuştur. Hardal, fuşya, yağ yeşili ve bordo gibi renklerle muazzam bir uyum yakaladığı söylenir. Evinizde ya da iş yerinizde çok fazla çocuk varsa, leke tutmayan döşemelik kumaş çeşitlerine bakmanız iyi olur. Zira bu noktada Pamuklu döşemelik kumaş modellerinin, güzellikten ziyade kullanışlılık ve uzun ömürlü olma faktörünün öne çıktığını düşünebilirsiniz.
Hayatımızın her alanında kumaş ile birçok şey yapılır. Yaşadığımız alanı güzelleştirmek, kişiselleştirmek ve kendi zevklerimize göre aranje etmek amacıyla döşemeler yapabiliriz. Çocuklarımızın odasını, kendi yatak odamızı, salon ve mutfak gibi her içinde perde ve mobilya çeşitleri bulunan her mekanı renkli ve desenli kumaşlarla dizayn edebiliriz. Ölçülerine uygun kestireceğiniz kumaşla masa örtüsü olarak da birçok kumaşı kullanabilirsiniz. Kolay kaymaması adına kalın dokulu kumaşları tercih edebilirsiniz. İnce viskon ve keten kumaşlardan hobi olarak yapılan işlerde de yararlanabiliyor.
Her kumaşın kullanım alanı farklıdır elbette. Sert dokulu nubuk, kadife, deri, kalın keten gibi kumaşlar mobilya döşemelerinde kullanılır. Bunlarla perde de dikilebilir ancak kumaş katmanı fazlalaştıkça dikim zorlaşır. Kalın kumaşlar döşemeye daha elverişlidir. Tok durur ve üzerine bir şey döküldüğünde alt tabakaya inmesini, mobilyanın aslına zarar vermesini engeller. Görece ince kumaşlar ise perde dikiminde, kıyafet dikiminde kullanılabilir. Viskon ve ince ketenden yazları kullanılabilecek çok çeşitli pantolon, etek, üst ve dış giyim ürünleri dikilebilir. Kadife kumaştan bunların hepsi dikilebilir. Tamamen zevke bağlı.
Perde diktirmeye karar verdiniz ama kumaş seçiminde kararsız kaldıysanız, öncelikle kanat şeklinde perde mi, normal kornişli kullanılan perde mi yoksa stor olarak adlandırılan yukarı çekilen perdeden mi diktireceğinize karar vermeniz gerekir. Kalın keten kumaştan stor perde diktirebilirsiniz. Mobilyanız nubuk ise ve perdelerinizi de bu kumaştan istiyorsanız yine nubuk veya tay tüyü kumaşı seçebilirsiniz. Çocuk odaları için ince kumaştan yere kadar rengarenk ve desenli perdeler de dikilebilir. Perdelik kumaş alırken doku ve desenin yanında, kumaşın boyuna dikkat edilmesi gerekir. Sizin pencereniz tam boy ise yere kadar uzanan 2 metreden fazla uzunlukta bir kumaş gerekebilir.
Döşemelik kumaş giyim için kullanılan bazı ince kumaş çeşitleri gibi olmamalı. Hem iç süngeri gösterir hem çabuk yıpranır hatta kolayca zedelenerek yırtılabilir. Çünkü oturma grupları ve sandalyeler gün içinde çok fazla ve saatlerce kullanılıyor. Süngerli bir zemini kaplarken keten, deri, nubuk gibi tok duran kumaşlar kullanılabilir. Kadife doku olarak kaygan olabiliyor bu yüzden üzerine oturmaya pek uygun olmayabilir.