Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Bir bilgisayarın en temel bileşeni olanı hard disk kısaca verileri saklayan manyetik bir kutudur. Bilgisayar hard disk ya da sabit disk olarak bilinir. Sabit hard disk modellerine ek olarak taşınabilir hard disk ya da harici hard disk olarak bilinen yanınızda taşıyabileceğiniz çeşitleri de mevcuttur. Bilgisayara yüklenen video, fotoğraf, yazı, film ve dizi gibi tüm içerikleri hard disk ile kayıt altına tutarak kalıcı olarak saklayabilmek mümkündür. Günümüzde teknolojinin ve internetin getirdiği yeniliklerle bilgisayarda daha çok veri depolama ihtiyacı da artmıştır. Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda ihtiyaç duyabileceğiniz saklama alanını bir hard disk sayesinde elde edebilirsiniz. Ek olarak satın alabileceğiniz hard disk yardımıyla depolama alanı ihtiyacınızı yenileyebilirsiniz. Sandisk, Hikvision hard disk ve Notespare hard disk gibi farklı markalar hard disk ürünlerini üretmektedir. Hard disk ile masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızda çalışma kapasitenizi yönetebilir ve verilerinizi koruyabilirsiniz. Bilgisayar kapalıysa bile verilerinizi saklayabilen hard disk bilgisayar açıldığında otomatik bir şekilde sistemin belleği yardımıyla içerikleri iletir. Dahili ve harici hard disk olarak 2 çeşidi bulunan ürünler mevcuttur. Hard disk ile bilgisayarın performansı artırılabilir ve yüksek kapasiteli olan verilerinizi saklayabilirsiniz. Bununla beraber hard disk cihazlar maliyet bakımından da farklı fiyat aralıklarında bulunan ürünlerdir. Her çeşit bilgisayara özel olarak uyumlu farklı harddisk çeşitleri mevcuttur. Siz de depolama alanınızın kapasitesini artırmak için hard disk seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Hard disk çeşitlerini ve farklı ürünleri bilgisayar bileşenleri sayfamızdan inceleyebilir ve ihtiyacınız olan ürünleri satın alabilirsiniz.
Hard disk verinin depolandığı plakaların üzerinde okuma ve yazma kafalarının hareket etmesini sağlayan motordan oluşur. Manyetik alan içerisinde yazma kafasıyla plaka üzerine aktarılan veri sistemde okuma kafası ile kullanılmaktadır. Okuma ve yazma hızının yüksek olması bu bakımdan önemlidir. Bilgisayardaki veriye daha hızlı erişebilmeniz için okuma yazma hızının yüksek olması gerekir. Hard disk alternatiflerinin içindeki verileri yanlışlıkla silmediğiniz takdirde ve sert müdahale dışında bu cihazlar en güvenli depolama alanıdır. Yüksek kapasiteli veriyi güvenli bir şekilde saklayan bu cihazların farklı modellerine göre işlevleri bulunur. Sabit disk işletim sisteminin kurulması bakımından işlev görmektedir. Bununla beraber bilgisayarın içinde kullanılacak program ve oyunlar sabit diskte saklanır. Hard diskler bağlantı bakımından da çeşitlilik gösterir. SATA, PATA ve SCSI olarak üç farklı hard disk vardır. PATA anakarta iletkenli kablolarla bağlanma imkânı sunar. SATA çeşidi hard disk ise teknolojinin gelişmesiyle en sık kullanılan çeşittir. SATA hard disklerin bant genişliği daha yüksektir ve uzun, ince kablolara sahiptir. Bundan ötürü SATA hard disk çeşitleri ile veri akışı her zaman daha yüksektir. SCSI cihazlar kişisel bilgisayarlarla kullanımın aksine sunucusu olan bilgisayar sistemlerinde görülebilir. Bu cihazlar sayesinde birden daha fazla hard disk birbirine bağlanabilir. Bu gibi durumlarda daha yüksek depolama alanı gereken hard diskler kullanılır. Disk kullanımının çok sayıda avantajı bulunur. Diskler maliyetiyle, depolama alanıyla ve kullanım kolaylığıyla çok sık tercih edilen ürünlerdir. Diskler DVD’ye göre depolama alanı bakımından son derece gelişmiş cihazlardandır. Disk ile kısa sürede depolama işlemini tamamlayabilirsiniz. Dayanıklılık bakımından da disklerde fiziksel temas olunca performans kayıpları yaşanabilir. Arzu ederseniz diski USB sürücülerine raid yapıp birleştirebilmek mümkündür. Bu durum diskin performansını artıracaktır ve daha verimli kullanım sağlayacaktır. SSD’ler hard diske göre daha hızlıdır. Bundan ötürü SSD daha avantajlıdır. Bilgisayarda SSD bulunuyorsa işlemler daha seri ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. SSD’nin içinde hareket eden bazı parçalar olmaz ve bu nedenle diske göre bozulması daha zordur. Fakat SSD belirli bir aşamadan sonra kullanılamaz. Ayrıca SSD arıza yaparsa verileri kurtarmak daha zor olacaktır. Bununla beraber SSD cihazlar normal diske göre daha sessizdir. Disklerde verileriniz belirli bir tabakaya kaydedilir ve dosyaların konumu son derece önemlidir. SSD cihazlarda ise veriler çip üstüne kaydedilir ve verilerin düzeni önemli değildir. Bundan ötürü SSD cihazlarla biçimlendirme yapılamaz.
Hard disk çeşitleri dahili ve harici olarak iki çeşittir. Dahili hard disk masaüstü ya da dizüstü bilgisayarın içerisinde cihaza monte edilmiş olarak kullanılırken harici hard disk olarak da adlandırılan ürünler taşınabilir özelliğe sahiptir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber harici hard disk çeşitleri USB belleğe kıyasla daha fazla veri depolayabilmesi nedeniyle önemli bir alternatif olarak öne çıkar. Dahili ve harici hard disk çeşitleri depolama alanının büyüklüğüne göre farklılaşır. 120 GB hard disk, 480 GB hard disk gibi seçenekler olduğu gibi daha geniş bir depolama alanı sunabilecek 16 Terabyte hard disk çeşitleri de mevcuttur. Hard disk 250 GB kapasiteli ise fotoğraf saklamak için uygundur. Ancak film, video veya dizi gibi verileri depolamak için en azından Hard disk 1 TB kapasiteye sahip olursa daha verimli olacaktır. Depolama alanı bakımından çeşitlenen disk ürünleri 500 GB, 2 TB ve 8 TB gibi kapasitelere de sahiptir. Bunun yanı sıra hard disk modellerinin RPM hızı da 5400’den 10000 RPM’ye kadar değişebilir. Bu hızlar ürünün verimli ve daha yüksek performanslı çalışması için önemlidir. Ayrıca cihazın önbellek değeri de performansın yüksek olmasında etkili bir faktördür. Genellikle hard disk önbelleğinin değerleri 8 ve 256 MB’a kadardır. Boyut bakımından hard disk çeşitleri farklılaşabilmektedir. 2.6 inç veya 3.5 inç hard disk çeşitleri mevcuttur. Farklı ürünler USB 3.0 ile uyumlu olduğu gibi USB-C ile de uyumlu olabilmektedir. 2.5 inç harici disk modelleri USB bağlantı noktası ile bilgisayara bağlanabilir. Sandisk Ultra olarak bilinen bilinen ürünlerin yanı, sıra Hitachi, Seagate ya da Alpin hard disk markaları da son derece yüksek performanslı ürünler tasarlar. 3.5 inç boyutlu harici hard disk modelleri adaptörlü olduğu için elektrik ile çalışır ve priz ile kullanılabilir.
Depolama alanı için herkesin ihtiyaç duyduğu ürünlerden olan hard disk modelleri ve SSD cihazlar temelde benzer hizmetleri sunuyor olsa da bu iki farklı tipteki cihazın bazı farklılıkları vardır. Temel farklılıklardan en önemlisi performanstır. Ayrıca sağlamlık ve boyut farklılıkları da bu iki tip cihazın ayrıldığı noktalardır. Performans odaklı bir bilgisayarın vazgeçilmezlerinden olan SSD, dahili hard diske kıyasla daha hızlıdır ve veri aktarım bakımından da daha yüksek performanslıdır. Daha küçük boyutları olması nedeniyle de taşınabilirlik bakımından da daha büyük kolaylık sağlar. Ayrıca SSD sabit sürücü olarak kullanılırsa bağlı olduğu cihaz ile daha az enerji tüketerek oyun ya da program kullanımı için genel performans bakımından daha iyi bir katkı sağlar. HDD ise daha ağırdır ve daha hassas yapıdadır. Sabit hard disk çeşitlerinin içinde dönen DVD ve CD şeklindeki plak son derece hassas bir yapıya sahip olmasının yanı sıra belirli kurallar ile kullanılmalıdır. Ancak hard disk kutusu sökülürse plak üzerine parmak değse bile iz kalabilir ve yalnızca küçük bir izden dolayı tüm veriler kaybolabilir. SSD kullanımında böyle bir risk yoktur. Ancak SSD modelleri fiyat bakımından HDD modellerine göre farklı olabilir. SSD hard disk çeşitleri masaüstü bilgisayarda ya da dizüstü bilgisayarda sabit disk olarak kullanılırsa daha yüksek verim alınabilir. Performans bakımından da kullanıcılarını memnun eden taşınabilir hard disk çeşitlerinin kullanımı da daha pratiktir. HDD ise genelde ek bir alan yaratma ve harici depolama cihazı olarak kullanım için idealdir. Performans isteyen kullanıcıları memnun bırakan SSD sayesinde bilgisayarın açılış hızı artar. Render yapmanız gerekirse veya çizim ve 3D program kullanımına ihtiyaç duyulursa SSD daha büyük bir hız sağlar. SSD oyun severler için de oyun performansını yükseltir ve FPS düşüşü ve donma gibi problemleri en aza indirir. Oyuncu bilgisayarlarının hemen hemen hepsinde SSD kullanımına şahit olabilirsiniz. SSD ve hard disk arasında maksimum depolama alanı sınırları bakımından da farklar mevcuttur. HDD 16 TB’a kadar depolama sağlarken SSD modelleri 60 TB’a kadar alan sağlayabilir. Ancak birim alan bakımından SSD maliyetleri HDD’ye göre daha yüksektir.
Hard disk seçimi yaparken her şeyden önce ihtiyaç duyulan aksesuarın ne için olduğuna karar vermek gerekir. Eğer video, müzik, fotoğraf, dizi veya film için depolama alanı ihtiyacınız varsa bütçe durumuna göre çeşitli markalar tarafından üretilen yüksek kapasiteye sahip ürünlere yönelmek daha çok verim alınmasını sağlar. Cihaz seçerken genellikle 320 GB ve 16 TB arasında depolama imkânı sunulur. Elbette cihazın taşınabilmesi de bu hususta işinizi son derece kolaylaştıracaktır. Bundan ötürü 2.5 veya 3.5 inç boyutlu cihazları tercih edebilirsiniz. 2.5 inçlik boyuta sahip cihazlar genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılır. 3.5 inçlik ürünler ise daha çok masaüstü bilgisayarlarda görülür. Eğer bilgisayarınız performans bakımından güçlü değilse ve eski tarzda olan sabit disk istemiyorsanız bilgisayarı hızlandırmak amacıyla SSD tercih edebilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken değer RPM'dir. RPM’i yani disk içerisindeki plağın dönme hızı yüksek bir cihaz her ihtiyacınızı karşılar. Yüksek ses çıkarmayan bir model arıyorsanız dönüş hızı daha yavaş sabit diskleri tercih edebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesiyle şimdilerde yeni nesil bir bilgisayarlar SATA standartlarını destekler. SATA bağlantı yuvaları SATA I, SATA II gibi farklı özelliklere sahiptir. Okuma ve yazma bakımından en çok verim alacağınız ve en etkili seçim için SATA III olan modeller daha yüksek performanslıdır. Yeni nesil bilgisayarlarda SATA III destekli anakartlar olduğundan sabit diskin bu modelden olduğundan emin olmalısınız. Performans bakımından dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri ise RPM hızının değeridir. Yeni sabit diskler genellikle 5400 RPM ve 7200 RPM gibi hızlara sahiptir. Performans bakımından tüm beklentileri karşılayan bir hız istiyorsanız 7200 RPM sabit diskler tam size göre olacaktır. Bununla beraber sessiz çalışabilen sabit disklerden tercih etmek istiyorsanız 5400 RPM daha uygundur. Hard diskin montajı önemli bir aşamadır. Masaüstü veya dizüstü bilgisayara depolama alanının montajını yapmak için güç kablosunu çıkarmanız gerekir. Dizüstü bilgisayarınız varsa bataryayı çıkarmalısınız. Bunun ardından depolama alanı için ayrılan kısma diski yerleştirmeli ve güç bağlantısını yapmalısınız. Güç bağlantısı yapılırken bağlantıların uçlarından kırmızı olan kısımlar birbirine bakmalıdır. İşlemden sonra vidalama ile diski konuma tam olarak sabitlemek gerekir. Bu bölüm masaüstü cihazlarınızda çoğunlukla kasanın en alt bölgesidir. Dizüstü cihazlarda ise diskin konumu genellikle HDD işaretiyle gösterilir. Montaj esnasında diski iyi sabitlemezseniz küçük darbelerde bile cihaz zarar görebilir ve kullanılmaz hale gelebilir. Bu işlemden sonra dizüstü bilgisayara bataryayı tekrar takmak gerekir. Masaüstü bilgisayarda ise; güç kabloları takılarak sistemin gücünün aktifleştirilmeli ve bilgisayarın açılması gerekir. Eğer bilgisayara kutudan yeni çıkarılmış disk monte ediliyorsa; ilk kullanım için kutudan çıkan USB kablosu bağlanmalıdır. İhtiyacınız olan sürücüleri de bilgisayara kurduktan sonra disk artık kullanıma hazır hale gelir.
Dizüstü bilgisayarın kullanımı kadar taşınmasına da özen göstermek gerekir. Örnek olarak dizüstü bilgisayarı çantayla taşırken elinizin altına mutlaka sabitlemeniz gerekir. Yeterli düzeyde sabitlemezseniz herhangi bir sarsıntı sonucuyla diskinizin bağlantılarında oluşacak problemler verilerinize hasar verebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ve diskiniz çalışmıyorsa verileri kurtarmak için işlem yapmanız gerekir. Bununla beraber dizüstü bilgisayarın bulunduğu yüzeyin cinsi de diskin ömrünü artırabilir ya da azaltabilir. Diskin ömrünün artırılması için belli bir sıcaklık aralığında bilgisayarı kullanmalısınız. Masaüstü bilgisayarda kullanımlarda kasa açıksa tozlanma diski bozabilir ve verilerin kaybolmasına neden olabilir. Böylece tozlanma ile soğutma sistemleri yeterli olarak çalışmadığı için diskin ömrü zamanla kısalacaktır. Tozlanma meydana gelmişse ve diskin temizliğini siz yapmayı düşünüyorsanız çok dikkatli davranmanız gerekir. Fakat risk almamak istiyorsanız ürünü teknik servise götürüp hard disk temizliği yaptırabilirsiniz. Eğer verilerinizin kaybolmasından korkuyorsanız diski takmak zor bir işlem olduğu için servisten yardım almalısınız. Diski yerleştirirken yapacağınız sıradan bir el hareketi veya yanlış müdahalede bile ürünü bozabilirsiniz ve verilerin silinmesine neden olabilirsiniz. Harici disklerde kullanım için diskin kablosu, bilgisayara veya bağlayacağınız cihaza tak çalıştır özelliğiyle bağlanmalıdır. Fakat bilgisayarı sökmeden mutlaka diskin bağlantısını bilgisayar üstünden kesmeli ve ardından fiziksel olarak sökmelisiniz. Diskin kablosunu doğrudan bilgisayarınızdan sökmeniz diskinize zarar verebilir. Dahili ürünlerin kullanımında ise bileşenleri ekledikten sonra BIOS üstünden doğrulama yapmalısınız. Nadiren sürücüler BIOS üstünden görülebilir fakat diski kullanamıyorsanız biçimlendirme işlemi yapmanız gerekebilir. Dahili hard disk ürünlerini harici cihazlar gibi kullanabilmek için kutuya ihtiyaç duyarsınız. Diskin kutusunu kullanmak için her şeyden önce kutunun bağlantı parçalarını bağlamalı ve bunun ardından USB kablosunu PC’ye bağlamalı ve gerekirse fiş kablosunu prize takmalısınız. Hard Disk fiyatları marka ve modele göre değişkenlik gösterebilir. Kapasite ve özellikler de fiyatlar üzerinde etkilidir. Disk modellerini birbirlerinden ayıran en belirgin özellik depolama kapasitesi, boyut, devir hızları, erişim zamanı, önbellek ve bağlantı noktasının şeklidir. Depolama alanı GB ya da TB birimi ile sınıflandırılır. Boyut ise inç birimiyle ölçülür. Devir hızı ise RPM yani dakika başına dönüş sayısını ifade eder. Devir hızı diskin daha hızlı çalışabilmesi için gereklidir. 5400 RPM cihazlar ile 7200 RPM diskler arasında fiyat farklı olması muhtemeldir. Uygun fiyatlı diskler arasından tercih yapabilir ve uzun süre boyunca hiçbir hasar veya kayıp yaşamadan video, film, dizi ve fotoğraf gibi verileri depolayabilirsiniz. En çok değer verdiğiniz anılarınızı içeren video ve fotoğrafları disk ile saklayabilir ve seneler sonra da olsa aynı kalitede açabilirsiniz. Büyük bir dizi ve film arşivi oluşturmak için hard disk seçeneklerini kullanabilirsiniz. Diskler içerisinde arzu ettiğiniz ve beğendiğiniz dosyaları ve verileri saklayabilirsiniz. Satın alacağınız markaya ya da modele karar veremiyorsanız disk önerilerini okuyabilir ve yorumlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Sizin için değerli verilerinizi en kaliteli şekilde muhafaza edebilmek için disk seçeneklerini sayfamızdan inceleyebilir ve beğendiğiniz bir hard diski tercih edebilirsiniz.