Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Traktör tarımda makineleşmenin kullanılması başlanılan günden bugüne tarımsal işlerde özellikle toprağın işlenmesinde kullanılan tekerlekli, paletli ya da ikisine birden sahip olan ve motor gücü ile çalışan bir makinedir. Traktörler, yalnız başına düşünüldüğünde arazi şartlarına göre tasarlanmış olan makineler olarak nitelendirilebilirler. Farklı ihtiyaçları gidermeye yönelik olarak üretilen ekipmanların, traktörlere monte edilmesiyle birlikte kullanıcılarına farklı fayda ve fonksiyonlar sunmaktadırlar. Özellikle tarım ve tarımsal işlerde kullanılan traktörlerin farklı özelliklerde çeşitli ekipmanları bulunmaktadır. Bu ekipmanlar, traktörler yapmakta olduğunuz işten en üst düzey verimi alabilmenizi, daha rahat çalışabilmenizi ve daha konforlu işler çıkarabilmenizi sağlamaktadır. Traktör ekipmanları farklı fonksiyonlara sahip çeşitli aletlerin meydana getirdiği kategoridir.
Traktörler genellikle tarlalarda ve bahçelerde aktif olarak kullanılmaktadırlar. Bahçe ve tarlalarda kullanılan traktörler duyulan ihtiyaçları gidermeye yönelik olarak farklı tasarım, özellik ve boyutlara sahiptir. Tarımsal faaliyetlerinizin daha hızlı ve pratik ilerlemesine destek olan bu ekipmanlar içerisinde birbirinden farklı ihtiyaca yönelik çeşitli ürünler yer almaktadır. Tıpkı ekipmanları gibi traktörler de çeşitli tiplerde ve modeller de üretilebilmektedir. Traktörün arkasına ya da önüne takılan ekipmanlar sayesinde zaman ve emekten tasarruf sağlayarak çiftçilere büyük kolaylık sağlamaktadır. Genellikle traktörlere eklenen traktör tarla ekipmanları ile toplama ve biçme işlemlerini gerçekleştirilmesi sağlanıyor. Geniş alanlarda çalışmak üzere tasarlanan traktör ekipmanları pulluk modelleri toprağı şeritler halinde kesip, alt-üst ederek, kabartan bir toprak işleme makinesidir. Toprağın havalandırılmasını ve alt üst edilmesini sağlayan bu yöntem sayesinde toprağın işlenebilirliği artarken, verimi de artmaktadır. Kas gücüyle günler sürebilecek işlem, makine gücü sayesinde saatler içerisinde halledilebilmektedir. Traktör ekipmanları tırmık modelleri ise genellikle aracın arkasına bağlanarak toprağın işlenebilir hale gelmesine yardımcı olan ürünlerdir. Özellikle yağmur sonrası tarlayı saran otların temizlenmesi adına sıklıkla kullanılan bu ürün, ekim öncesi toprağın besin açısından zayıf düşmemesi adına kullanılmaktadır. Toprağın altına giren tırmık dişleriyle toplanan otlar, kökleriyle birlikte topraktan çıkartılmaktadır. Bu sayede toprak otlardan arındırılırken aynı zamanda hava alması da sağlanmaktadır. Tarımda çeşitli işleri oldukça kolaylaştıran traktörler, birbirinden farklı modelleri ve fonksiyonları kullanıcılarına sunmaktadırlar. Arazide aktif olarak kullanılan bu tarım makinelerinin sürücü kabinlerinin temel işlevleri kazalara karşı sürücüyü korumak, hava koşullarına karşı koruma sağlamak ve toz, gaz etkisini önlemek olarak nitelendirilebilir. Traktör kabinleri, devrilme durumlarında yaralanmaların önüne geçebilmek adına üretilmektedirler. Traktör kabin ekipmanları sürücünün konforunu artırırken onlara kullanım kolaylığı da sağlamaktadır. Sürücü koltuğu modelleri kullanıcıların kendilerine uygun ve konfor ihtiyaçları karşılayacak alternatifleri sunarken, kullanıcıların dilediği gibi tercih edebileceği kapı kolu alternatifleri de bulunmaktadır. Tavan süslemelerinden, paspasa pek çok alternatif ürünle traktörlerin kabin içi ekipmanları da zevkinize ve ihtiyacınıza göre şekillendirebilirsiniz. Bu alternatifler arasında öne çıkan ürünlerden bir diğeri ise kabin içi aydınlatma modelleridir. Kabinin içini de aydınlatarak karanlık ortamlarda da kabin içine hakim olmanızı sağlamaktadır.
Bahçelerde kullanılan traktörler, geniş arazilerde kullanılan modellere görece daha küçüktür. Ağaçlar ve bağlar arasında hareket kabiliyetine sahip olmaları adına daha küçük olarak tasarlanan bu ürünler bağ, bahçe ve fidanlıklarda aktif olarak kullanılmaktadırlar. Ağırlık merkezleri yere görece daha yakın olan bu cihazın dış kısımları dallara takılmaması adına yuvarlak tasarıma sahiptir. Yüksek bir çekim gücüne sahip bu taşıta farklı ekipmanlar eklenerek ihtiyaç duyulan özellikler eklenebilmektedir. İşlerin büyük bir hız ve kolaylıkla yapılmasını sağlayan bu makineler ve ekipmanları belirli görevleri yerine getirmek amacıyla özel olarak üretilmektedirler. Budama, ilaçlama, gübreleme, hasat gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirmenize sağlayacak bahçe traktör ekipmanları zaman ve maddi açıdan tasarruf etmenize imkan sağlamaktadır. Bahçe ve tarlada kullanılacak modellerin yanı sıra daha küçük boyuttaki işleri görmeye yönelik üretilen mini modeller de bulunmaktadır. Mini traktör ekipmanları sayesinde tarım makinenize dilediğiniz fonksiyonu ekleyebilir ve ekim, dikim ve hasat işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Küçük traktör ekipmanları sayesinde fonksiyonelliği artmış olan makineler özellikle küçük bahçe ve tarlalardaki çapalama işlemleri için sıklıkla tercih edilmektedirler. Tohumu veya gübreyi tarlaya ulaştırmaktan, hasadı depoya götürmeye kadar pek çok konuda çiftçiler traktörlerini kullanmaktadırlar. Traktör tarım ekipmanları arasında en çok kullanılan ürünlerden biri römorklardır. Römork motorlu araçla çekilen, yük taşımak için imal edilmiş olan bir taşıttır. Arka tarafında iki tekerleği olan römork, ön tarafından traktörün arkasına bağlanmaktadır. Römorklar tasarımları sebebiyle üzerlerindeki ağırlık arttıkça daha fazla yaylanma hareketi yapmaktadır. Bu sebeple boş römork çekmekten kaçınmak gerekmektedir. Çiftçiler bu gibi senaryolarda riski azaltmak için römork üzerine geçici ağırlıklar koyarak yolculuklarını bu şekilde yapmaktadırlar. Traktör römork ekipmanları incelendiğinde römork ve traktör arasındaki bağlantının sağlanmasına yönelik pek çok ürün olduğu gözlemlenebilir. Bu ürünlerden bazıları kaplin, dingil ve torsiyon dingil çeşitleridir. Traktörün önüne ve arkasına eklenebilecek traktör ekipman parçaları sayesinde bir vinç işlevi de görebilmesini sağlanabilir. Bu özellik sayesinde belirli bir noktadan toprak, gübre gibi yığınlar kaldırılabilir ve yeri değiştirilebilir. Bunun yanı sıra yem balyalarının taşınmasında aktif olarak kullanılmaktadır. Traktör kaldırma ekipmanları adı verilen bu ürün grubu sayesinde çiftçiler pek çok işlem gerçekleştirebilmektedirler.
Traktör ekipmanları farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak üretilmektedir. Bu sebeple traktör ekipman özellikleri tarımsal faaliyetlere yani ihtiyaçlara göre farklılık göstermektedir. Farklı tarımsal kimliklere sahip bölgelerde belirli tipte traktör ve ekipman görmek oldukça mümkündür. Zeytin tarımı yapılan Ege illerinde daha küçük traktörler ve traktör arkası sepetleri sıkça görülmektedir. Bunun sebebi küçük traktörlerin ağaçlar arasında daha rahat bir şekilde hareket edebiliyor olmasıdır. Traktör arkası sepetler de römorkların işlevsel bir şekilde kullanılamayacağı zeytin bahçesi gibi oldukça dar tarım alanlarında kullanılmaya uygundur. Tesviye küreği, sıyırıcı kepçe, rulo-kare balya ataşmanı, sepet, traktör arası kepçe gibi traktör ekipmanları isimleri inceledikçe hemen hemen tarım sektöründeki her ihtiyacı karşılamaya yönelik traktör ekipman çeşitleri bulunduğu sonucuna ulaşılabilir. Tarımda makineleşmeyle birlikte tasarruf ederek mahsulü arttırma, aynı sürede daha fazla toprak işleme şansını bizlere sunan traktörler hayatlarımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadırlar. Traktör ekipmanları fiyatları incelendiğinde marka, model ve fonksiyonları doğrultusunda değişiklik gösterdikleri sonucuna varılabilir. Sundukları zengin ürün çeşitliliğiyle tarımsal cihazlar, birçok çiftçinin işlerini daha hızlı ve zahmetsiz bir şekilde bitirmelerine olanak sağlamaktadır. Ekim, dikim ve hasat zamanlarında adeta güvenilir bir ortak haline gelen modeller son teknolojinin sağladığı imkanlardan faydalanılarak üretilmektedir. Sürekli gelişen ve verimi buna paralel olarak artan cihazlar sayesinde tarımsal faaliyetlerin verimi ve çiftçiye maliyeti de düşmektedir. Yakıt tasarrufu sağlayan modellerle daha az tüketen ürünler aynı zamanda sağlamlıkları ve uzun ömürleriyle de dikkat çekmektedirler. Kırsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi ve daha da verimli, ekonomik hale getirilmesi adına tarımsal makineler büyük bir önem taşımaktadırlar. Köy hayatının adeta bir parçası haline gelmiş olan bu cihaz ve ekipmanlar sayesinde insan gücüne gerek kalmadan geniş alanlar daha az emek ve zaman ile işleniyor ve üretime katkıda bulunuyor.