TESLİMAT ADRESİNİZ
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Dünyada neredeyse insan sayısı kadar fikir çeşitliliği var. Bu fikirlerden kimisi ön plana çıkıp tarihe mal olurken kimisi de tarihin tozlu sayfalarında yitip gider. İdeolojiler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız araştırma ve inceleme kitapları arasında yer alan en çok satan kitaplara göz atabilirsiniz.
İdeoloji, bir bireyin, grubun veya toplumun sahip olabileceği normatif inançlar, bilinçli ya da bilinçsiz fikirlerin kapsamlı bir toplamıdır. Ama dünya görüşü, hayal gücü ve ontoloji gibi kavramlarda ifade edilen fikirlerden daha dar kapsamlıdır. Siyasi ideolojiler toplumun baskın sınıfı tarafından toplumun bütün üyelerine uygulatılabilir. Özel yaşam ve kamusal yaşam arasında ayrım yapan topluluklarda her siyasi ve ekonomik eğilim, açık bir düşünce sistemi olarak ileri sürülmese bile ideolojiyi zorunlu kılabilir. Bazı ideolojiler çok basit olabilirken bazıları karmaşık olabilir. Bazen bir ideolojiyi oluşturan fikirler birbiriyle çelişebilir ve kişiler bir fikirden diğer fikre geçiş yapabilir. Dini inançlar gibi ayrıntılı bazı ideolojiler esnek değildir ama bazıları kendi içinde epey esnek olabilir.
Dünyada birçok ideoloji olmasına rağmen, bazı ideolojiler, özellikle de belirli politik ideolojiler öne çıkar. Temel politik ideolojiler anarşizm, mutlakiyetçilik, liberalizm, muhafazakarlık ve sosyalizmdir. (Milliyetçilik, faşizm ve köktencilik ideolojiden çok politik tarz olarak geçer.) Anarşizm, en iyi devletin hiç devlet olmaması olduğu görüşüdür. Bu ideoloji, devletle ilgili her şeyin baskılayıcı olduğunu ve tamamen ortadan kaldırılmasını ileri sürer. Her şeyin dönem dönem yıkılarak yeniden yapılmasını savunan nihilizmle ilişkilidir. Mutlakiyetçilik, tek bir yöneticinin devletin ve insan yaşamlarının her yönünü kontrol etmesi gerektiğini düşünür. Liberalizm bireyselliği, özgürlüğü, eşitliği, akılcılığı, ilerlemeyi ve serbest pazarı vurgular. Muhafazakarlık ise istikrar, somutluk, insanın yanılabilirliği ve her durumun her ülke için farklı olduğunu vurgular. Sosyalizmin vurguları ise kolektivizm, kamu mülkiyeti, merkezi ekonomik planlama ve ekonomik eşitliktir.
Türkiye’de dünyadaki bu genel ideolojiler oldukça ilgi çeker. İdeolojilerin temel ilkeleri ve tarihçeleri hakkında bilgi veren kitapların yanı sıra Karl Marx, John Stuart Mill, Adam Smith, Immanuel Kant gibi çeşitli ideolojiler yön vermiş ünlü düşünürlerin kitaplarını da burada bulabilirsiniz. Türkiye’de çok satan ideoloji kitapları arasında ülkücülük gibi Türkiye’ye özel ideolojileri konu alan kitaplar da yer alır. İnkılap Kitabevi, Truva Yayınları, Bilgi Yayınevi, İş Bankası Kültür Yayınları ve Remzi Kitabevi gibi birçok yayınevinin sadece ideolojiler hakkındaki yayınlarını değil genel olarak ideolojileri de içine alan ama çok daha geniş bir yelpazeyi kapsayan politika ve siyaset kitaplarını da incelemenizi öneririz.