Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Bebekler herkesin en hassas noktalarındandır. Onların sağlığı ve mutluluğu herkesin en çok önemsediği şeyler arasındadır. Herkes onları daha doğmadan çok seviyor, çok fazla önemsiyor ve ilgileniyor. Onların narin, kırılgan ve nazik yapılarına öyle çok özeniliyor ki üstlerine titreniyor ve bakımları için her şey yapılıyor. Hayatlarıyla ilgili her ayrıntı çok önemli, onların hayatlarını etkileyecek her şeye çok dikkat ediliyor. Böylesine sevip özen gösterilen bebeklerin mental ve fizyolojik gelişimi için en önemli noktalardan bir tanesi de beslenmeleridir. Bebeklerin iyi beslenmesi, büyüme süreçlerinde yeterli besin ve gelişim maddelerine ulaşabilmeleri ileriki yaşamlarında da onları mutlu edecek ve güzel, sağlıklı birer birey olmalarını destekleyecektir. Bu konuda bilinçli ebeveynler olmak çok önemlidir. Aksi takdirde yanlış uygulamalar yapabilir ve istemeden de olsa bebeğinizin gelişimini sağlıklı sürdürmesini engelleyebilirsiniz. Bu açıdan düşünüldüğünde herkesin aklında beliren ilk sorulardan birisi de ek besinlerdir. Bebekler artık herkesin bilinçlendiği bir konu olan anne sütüne muhtaçtır. Eskiden yapılan bebeğe küçük yaşta ek besin verme davranışı sağlıklı bir bebek yetiştirmenin temelinde bulunmaz. Bu ışıkta bebeklerin büyümek için temel belli besin maddelerine ihtiyacı olduğu ve bunu belli bir döneme kadar mümkünse sadece anne sütünden karşılaması gerektiği bilinen bir gerçektir. Doktorların tavsiyesi bebeklerin en az altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesi yönündedir. Ancak zaman içerisinde özellikle bebek büyüdükçe anne sütü ona yeterli gelmemeye başlayacak ve her yetişkin gibi doğal gıdalar ile beslenmesini sürdürmesi gerekecektir. Bu yüzden de bebekler için yumuşak bir geçiş zemini hazırlamak adına bebek maması kullanmak gerekmektedir. Bunun yapılması için doktora danışmak ve doktorunuzun artık bebek maması çeşitleri içerisinden birini kullanmak gerektiğini söylemesini beklemek gerekir. Bu başlangıç ise mutlaka araştırarak ve doktor tavsiyesi üzerine yapılmalıdır. Aksi takdirde bebeğiniz için yapmaya çalıştığınız yararlı şey tıpkı erken mamaya başlamak gibi zararlı hale gelebilir. Bu konuda bilinçlenerek bebekler için en iyisini yapmaya çalışılmalıdır.
Ek besin kullanımı zaman içerisinde gereklilik haline gelecek olsa da bu besinleri ne zaman ve nasıl kullanmak gerektiği kişiden kişiye ve her bebeğe göre değişir. Bütün bebekler kendilerine özgü gelişim gösterirler ve her annenin sütü aynı değildir. Ek besin almaya başlanacağı zaman ile bu besinlerin ne kadar ve nasıl kullanılacağı değişken olduğundan bu konuda bebeğinizin gelişim ve hastalıklarını takip eden doktorunuza danışmakta yarar vardır. Öte yandan elbette ortalama bir tablo çizmek de mümkündür. Hatta birçok bebek ekstra bir prosedür göstermeden bu ortalamaya göre hareket edilerek sağlıkla yetiştirilebilir. Ek besine geçilecek bebeğin ihtiyaçlarına göre mama kullanımının öneminin yanında ileriki zamanlarda sütü bırakıp normal beslenmeye geçebilmesi için bunun bir adım olduğunu ve ani bir geçişin zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Bebeklerin mutlaka sadece anne sütüyle beslenmesi gereken zaman altı aylık olmalarına kadar geçen zamandır. Bunun sebebi bebeklerin anne sütünden bağışıklık sistemleri adına çok şey alacaklarıdır. Bebekler doğana kadar hiçbir yabancı madde ve mikroorganizma ile tanışmamışlardır ve dolayısı ile bağışıklık sistemleri onları koruyamaz. Anne ise bebeğini doğurduğu andan itibaren sütünde onun için üretilmiş antikorlar bulunur. Doktorların annenin doğumdan hemen sonraki birkaç saat içinde annenin emzirmesini tavsiye etmesi de bu ilk antikorların en yoğun bu sürede verilecek olmasıdır. Dolayısıyla bebeğin bağışıklık sistemi dünyaya alışana ve kendini korumak için yeterince etkin hale gelene değin anne sütü ile beslenmesi en önemli şeydir. Bundan sonrasında ise bakılması gereken anne sütünün bebek için ne kadar süreyle yeterli olduğudur. Bazı annelerin sütü oldukça kıvamlı ve boldur. Bu durumda bebeğin uzun süre anne sütü ile beslenmesi ve bu beslenme durumunun uzun süreler devam etmesi doğal olacaktır. Bazı durumlarda annenin sütünün hiç gelmesi gibi durumlar oluşabilir. Böyle üzücü durumlarda bebeklerin ek besinlerle beslenmesi şarttır. Yani geçiş süreci doktor tavsiyesi ve sütünüzün durumuna göre bebek gelişimi için yeterli olup olmamasına göre yapılmalıdır. Bebekler çok hızlı büyüyeceğinden ve sürekli beslenmek isteyeceğinden sütün yetmediği kolaylıkla hissedilebilir ve doktor ile konuşulabilir. Belli bir yaştan sonra anne sütünün bebeğe faydası kalmamaya başlayacaktır. Bu durumda süt vermek için ısrar etmek yerine çok geç olmadan bebek bisküvisi gibi ürünlere geçiş yapılması önerilir.
Bebeklerin ek besine geçmeleri bir miktar meşakkatli süreçler olabilir. Onlar için yeni olan bu beslenme biçimi hoşlarına gitmeyebilir ve iştahsızlaşabilirler. Ayrıca anne sütünün tadı onlar için idealdir ve bunu çok severler, onlara bambaşka bir lezzet tattırıldığında ise bundan haz duymayacak ve belki de verilen besini sevmeyeceklerdir. Bu yüzden seçilecek bebek maması çeşidi de farklılık gösterebilir. Ayrıca her bebek mamasının farklı bir kıvamı, hazırlanışı ve içeriği vardır. Sizin için hazırlaması ve yedirmesi kolay olan ya da bebeğinizin yemeye daha sıcak yaklaştığı mama kıvamları uygun olabilir. İçerik olarak da bebeğinizin ihtiyaçlarını gözetmelisiniz. Böylelikle ona en uygun mamayı alabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin kaç aylık olduğunda mama tercihinde önemlidir. Hafifçe dişleri çıkmaya başlayan bebeğiniz ön dişleri ile minik ve yumuşak parçaları çiğneyebilir ve çiğneme davranışını sevebilirler. Bu yüzden onlara daha katı mamalar alabilirsiniz. Ancak henüz hiç dişi olmayan bebekler mutlaka çorba kıvamlı mamalar ile beslenmelidir. Kaşık maması özellikle katı herhangi bir partikül içermeyen ancak kıvamı da sulu olmadığından doyurucu olan ürünlerden olduğundan revaçta bir mama çeşididir. Dişleri çıkmış ve çiğneme davranışına meyletmiş bebekler için ise bebe bisküvisi faydaları saymakla bitmez. Bu bebekler dişleri kaşındığı için sizin ısırmaya meyilli olurlar ve bu canınızı yakacak sonuçlar verebilir. Dolayısıyla siz de onun emzik ya da bisküvi ile bu kaşıntı ihtiyacını giderebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi kendi kendine bir şeyler yemeye de iteceklerdir. Kavanoz mamaları da sizin için uygun bir seçenek olabilir. Özellikle mamaya geçiş sürecinin en başında bu mamaları açıp gün içerisinde bebeğinizin ne kadar yediğini kontrol ederek rahat bir alışma süreci yaşayabilirsiniz. Kavanoz mamaları ayrıca birçok farklı besin maddesini içerebileceği için de ayrıca besleyicidirler. Örneğin 6 aylık bebeğe kaşık maması verirken alacağınız mama ile 4 aylık bebek maması birbirinden farklı olacaktır ve konserve mamalar da bu açıdan çok çeşitli oluşlarıyla sizi mutlu edebilirler. Bebekler yeterince büyüdüklerinde geceleri yemek yemek için kalkmayı bırakırlar. Ama bütün canlıların en küçük yaşları uykuda bile acıkacakları kadar hızlı büyür. Minik bebekler de buna dahildir. Özellikle ilk aylardan sonra gece doymayacakları ve hatta anne sütünü bırakınca yataktan kalkıp onlara mama hazırlamak eziyet olacağı için gece mamaları kullanılmalıdır. Yatmadan önce yiyeceği bu mamalar yüksek besleyici içerikleri ile oldukça uzun süre bebeğinizin tok kalmasını sağlarlar. 8 aylık bebek gece maması oldukça besleyici ve yoğun bir mama olarak karşınıza çıkar ve sizi tatmin eder.
Bebeğiniz yeterince büyüdü ise artık yavaş yavaş takviye mamalar almasının zamanı geldi demektir. Bu durumda ne yapmak gerektiği ile ilgili ve nasıl mamalar seçileceği ile ilgili sorular ortaya çıkar. Bu gibi sorular mamalarla alakalı ve bebeklerin bu dönemdeki yaşayacağı isteksizliklerle alakalı sorulması gereken sorulardandır. Bu süreç belli açılardan meşakkatli olabilir. Dolayısıyla da belli noktalara dikkat ederek bu dönemi geçirmek oldukça önemlidir. İlk yapmanız gereken bu dönemde yapacağınız mama tercihinin tat açısından bebeklerin seveceği cinsten olmasıdır. Bebeğinizin sevmediği bir mamayı yemesini beklemek doğru olmayacaktır. Ayrıca mamaların kıvamı da önemlidir. Anne sütünü andıracak kıvamda mamalar bebeğinizi daha rahat alıştırmak için idealdir. Kaşık maması çeşitleri kıvam açısından size bu yönden tatmin edici gelecektir. Mama seçimini yaparken içeriğine de dikkat etmelisiniz. İçeriğinin bebeğiniz kaç aylıksa ona göre ayarlanmış ve özenli bir doğal içerik barındırdığından emin olmalısınız. Bunun neticesinde mamanızı seçtiğinizde kendinizi güvende hissedebilir ve bu süreci daha az tereddütle geçirebilirsiniz. Bu dönemi başlatırken ilk yapmanız gereken ilk birkaç gün bebeğinizin sürekli tüketeceği mamayı ona azar azar tattırmak ve bu tada alışmasını sağlamak olacaktır. Bebekleri yeme işlemi için zorlamamak gerekir, bu oldukça yeni bir süreçtir. Dolayısıyla yavaş ilerlemekte fayda vardır. Öte yandan mama çeşitliliği ikinin üstünde tutulmamalıdır. Çeşitli içerikler alsın ve daha sağlıklı olsun diye yapmayı düşünebileceğiniz bu tercih bebeğinizin mama yemeye alışırken tatlara alışkanlık göstermesini engelleyebilir. İlk birkaç gün tattırdığınız mamayı bebeğiniz ısrarla reddetti ve beğenmediyse mamayı değiştirmek düşünülmelidir. Eğer tadını sevmediyse belki alternatif mama ile alıştırma sürecini atlatmak isteyebilirsiniz. Sonrasında bebeğiniz mamayı az miktarlarda yemeyi reddetmediğinde mama yemek için günün bir öğününü seçmek gerekir. Bu seçimi yaparken bebeğinizin yemek yemeye en çok istekli olduğu saatleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer yemeye daha meyilli olduğu bir öğünü seçerseniz mamayı yemek isteme oranı artacaktır. Bu vakti belirledikten sonra günde bir tam öğün mama vermeye başlayabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizi televizyon veya internet gibi şeyler ile oyalamanız önerilmez. Bu durum işleri zorlaştıran bir hal alacak ve doyma duygusunda sorunlar çıkaracaktır. Bebeğiniz televizyon bağımlısı olabilir, televizyon açmadığınız sürece yemek yemeyi reddedebilir. Bebe bisküvisi besin değeri yüksek bir mamadır. Bebeğinizi bu mamayı aşırı derecede yemeye zorlamamalısınız. Çoğu mamanın arkasında ne kadarlık porsiyonların yeterli olacağı yazmaktadır. Kaşık mama fiyatları ürün çeşitlerine göre değişir. Fiyat hakkında farklı alternatifler görmek için Aptamil bebek maması ürünlerini inceleyebilir, sayfamızdan satin alabilirsiniz.
Bebeğinizi ilk defa ek besinle tanıştırdığınızda ek besini tüketmek için çok istekli davranmayacaktır ama nadiren de bebekler yedikleri mamaların tadını çok fazla sevebilir ve mamaları istedikleri için bol bol yiyebilirler. Bu süreçte karşılaşacağınız en büyük sorun bebeğinizin isteksizlik problemi olacaktır. İsteksizlik sorununu aşmak için mamanızın bebeğiniz için cazip hale gelmesini önemsemeli ve onun tadını beğeneceği bir mama aldığınızdan emin olmalısınız. Bir diğer mesele ise bebeğinizin mamayı tüketiş biçimidir. Bebekler içgüdüsel bir şekilde beslenirler. Meme emmek ve meme istemek bebeğiniz için en temel iç güdülerden biridir. Bu sebeple beslenmekle alakalı hiçbir sorun çekmemeniz sizi mama konusunda şüpheye düşürmemelidir. Bu durum bebeğinizi tedirgin hissettirebilir çünkü emzirilmek bebekler için besleyici olduğu gibi anneye yakınlık kurmak, rahat ve güvende hissetmek için anahtar rolü oynayan önemli bir bağdır. Bebeğiniz bu bağın ortadan kalkıp kalkmayacağından tedirgin olabilir ve ek besine geçiş süresinde henüz emzirme bağının kopacağı kadar büyümemiş olacaktır. Bu sebeple yapmanız gereken bebeğinizi tamamen ek besinle beslemeye başlayana dek geçen süre içerisinde bebeğinizin halen emzirilmeye ihtiyacı olduğunu unutmamak ve aralıklarla yemek alışkanlığının dışında onu beslemiyor olsanız da emzirme davranışını sürdürmek olmalıdır. Bu bebeğin mamaya tepkiselliğini azaltacak önemli bir eylemdir. Ayrıca sizinle olan sevgi bağında kopmalar yaşanmayacak aksine sevginizi hissedecektir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken unsur emzirme davranışının bebekte doyma içgüdüsü oluşturarak bebeğin iştahını kapatmasıdır. Bu sebeple emzirme davranışını çok uzun tutmamalı, bebeğinizin beslenme saatlerinin hemen arkasına denk getirerek az bir süt ile ve emme davranışı ile doyma duygusunun oluşmasını engellemelisiniz. Bu problemleri aştıktan sonra yaşayabileceğiniz sıkıntılar en temelde mamanın içeriği ve bebeğinizin sindirim sistemi ile ilgilidir. Anne sütü sindirilmesi en kolay ve bebekler için en ideal besindir. Fakat ilk defa mama yiyen bir bebek bu besini anne sütü gibi kolaylıkla tüketemeyebilir. Sindirim süreci zorlaşırsa bebeğiniz kabız olabilir, karnında şişlik, gaz ya da sancı gibi problemler oluşabilir. Böyle durumlar oluştuğunda doktorunuza danışarak bunun bir alışma süreci mi yoksa mamanın içeriğiyle ilgili bir problem mi olduğunu çözümlemeli, buna göre mamanızda değişikliğe gitmeli yahut aynı mamayı kullanım biçiminizi değiştirmelisiniz. Bebekler anne sütünü bıraktıktan belli bir süre sonra laktoz sindirimi konusunda tıpkı yetişkinler gibi yeterince iyi olmayan bir noktaya geleceklerdir. Çünkü vücut sürekli laktoz alımını bırakacak ve süt çocuğu yaşı geçildiğinde bebeklerde laktoz intoleransı baş gösterecektir. Alacağınız mamanın laktoz içeriğine dikkat etmeniz bu açıdan önemlidir. Yaşanabilecek bir diğer sorun da bebeğinizin ishal olması olabilir. Vücuduna ilk defa giren bir cisim bebeğinizin sindirim sisteminin böyle bir tepki vermesiyle sonuçlanabilir. Bu durumda bebeğinizin bol sıvı tüketmesini sağlayarak ishalle oluşacak sıvı kaybını engellemelisiniz. İshal durumu uzun süre devam ederse tehlikeli olacağını unutmamalı ve bebeğinizin uzun süreli ishal durumlarında doktora görünmesini mutlaka sağlamalısınız.
Bebeğinizin mamaya kötü bir tepki vermemesi için onun yedireceğiniz mamadan hoşlanmasını sağlamak iyi bir fikir olacaktır. Süt yetersizliği bebeğinin ilk altı ayında başlayan anneler mamaya bebeklerini alıştırmak konusunda daha rahat edeceklerdir. Bu mamalar anne sütü içeriğine çok yakın içeriklerde üretilirler ve 5 aylık bebek maması ya da 5 ay kaşık maması tat olarak anne sütüne yakın olacağından bebeklerin yemekten zevk duymadığı besinler olmayacaklardır. Kaşık maması 4 aylık bebeklerin oldukça sevdiği kasik mamasi 4 aylik bebeklerin çok hoşuna giden tatlarda yapılmaktadır. Öte yandan daha büyük bebekler mamayı pek hoş karşılamayabilirler. Bu durumda mamayı daha çok sevmeleri için mama yedirirken onlara büyük bir sevgi göstermeniz, mamayı yedikleri için onları takdir etmeniz ve yemek sonrasında onunla geçireceğiniz vakitleri oynayacağı basit oyunlarla sürdürmeniz bebeğin hoşuna gidecek, mamayı olumlu algılamasını sağlayacaktır. Bebe bisküvisi içindekiler de bebeğin tadını seveceği bileşenlerden oluştuğundan konserve ya da kavanoz mamaları yerine bisküvi tercihinde bulunabilir, böylelikle bebeğinizin alışma sürecini kolayca geçirebilirsiniz. Ayrıca sayfamız üzerinden Hero Baby bebek maması seçeneklerine göz atabilir, birbirinden farklı formlarda hazırlanmış mamaları satin alabilirsiniz.