TESLİMAT ADRESİNİZ
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Sizin için geliştirmelere devam ediyoruz, keyifli alışverişler.
Nefesli çalgılar ailesinin geride kalıyor gibi görünen ama dinleyeni tok sesiyle büyüleyen bir üyesi var, o da fagot. Orkestraseverlerin muhtemelen aşina olduğu bu özgün enstrüman hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için doğru yerdesiniz.
Fagot müzik aleti, çift kamışlı ve tek parçalı, ahşap bir nefesli çalgıdır. Fagot aslında İtalyanca, İspanyolca ve Almancada kullanılan adı. İngilizcede ve Fransızcada “basoon” diye geçer. Uzunluğu boru kapalı haldeyken 1,3 metre, kapalıyken 2,5 metredir. Fagot dışarı uzanan bir kamış aracılığıyla çalınır ve çalınırken dik biçimde vücudun karşısında tutulur. Fagot sesi orkestralarda oldukça kalın tonlamasından tanınabilir. Hatta kontrafagot diye adlandırılan daha da kalın sesli bir alt türü de mevcut. Ses aralığı 3,5 oktavdır. Fagot tarihçesi kısaca şöyle: 16. yüzyılda Rönesans Avrupası’nda “curtal” diye bir enstrüman ortaya çıkar. Bu enstrüman İtalya’da fagotto diye bilinir hale gelir ama daha ilkel yapıdadır. 18. yüzyılda Bach ve diğer müzisyenlerin katkılarıyla barok fagot geliştirilir. Fagotlara barok repertuarların yanı sıra klasik ve romantik repertuarlarda, 20 ve 21. yüzyıl repertuarlarında da rastlanır.
Fagot çalgısı, oldukça becerikli bir alettir. Çok kalın notaları çalabilirken hala tiz ses çıkarabilir. Ayrıca hızlı müzik parçaları için de uygundur. Genelde akçaağaçtan yapılan bu enstrümanı çalabilmek için bölümlerine hakim olmanız şart. Zaten bir fagot satın aldığınızda özel çantası içinde parçalı olarak gelir. Onu çalacağınız zaman birleştirmeniz, taşıyacağınız zaman da sökmeniz gerekir. Dört parçası şunlar: çizme, bas, kalak ve tenor. En alttaki bölüm olan ve U şekilli iki borunun birleşiminden oluşan çizmedir. Çizmenin üstüne tenor (kanat) ve bas bölümleri yan yana takılır. Bas bölümünün üstüne de sesin çıktığı ve açıldığı bölüm olan kalak eklenir. Sol el bas bölümündeki notalara, sağ el çizme bölümündeki perdelere yerleştirilir. Uzun ve ağır bir çalgı olduğu için çalan kişiye bir askıyla bağlanır. Nefesli çalgılara veya orkestra müziklerine ilgi duyan birine rahatlıkla “Fagot dinle” diyebilir veya bizzat çalacağınız parçaları dinletebilirsiniz.
Fagot fiyat açısından nefesli çalgıların ve diğer müzik aletlerinin üst segmentinde yer alır. Kalite açısından markalar arası farklar olabilse de direkt profesyonel bir enstrüman. Bununla birlikte yedek fagot kamışları bir o kadar ekonomik. Yani, enstrümanı bir kere aldıktan ve düzenli bakımını yaptıktan sonra sadece kamışlarını değiştirmeniz yeterli olacaktır. John Packer, Jupiter, Sakura ve diğer markaların fagot markaları burada sizi bekliyor. Fagot kamışı veya üçlü kamış setleri için nefesli çalgılara özel olan Aksesuarlar kategorisine de bakabilirsiniz. Klarnet, mızıka, yan flüt, pikolo, saksafon, melodika, blok flüt, trompet, kornet, flugelhorn, ney, trombon, kaval, mey, tuba, suzafon, korno ve obua çeşitleri için Nefesli Çalgılar kategorimizi ziyaret etmeniz yeterli.