Filtreleri Temizle
Yazar
Ahmet Haşim

Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Yazar

Mağaza Puanı

0 10
Tüm mağazalar

Mağaza

Başka bir kelime deneyin

Yayınevi

Başka bir kelime deneyin

Yayın Dili

Başka bir kelime deneyin

Baskı Sayısı

Başka bir kelime deneyin

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Ahmet Haşim Kitap

için 84 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç

Ahmet Haşim

1884’te Bağdat’ta doğmuştur. Ahmet Haşim babasının Arabistan şehirlerindeki memuriyeti dolayısıyla düzensiz bir ilkokul tahsili görmüştür. Dil olarak da sadece Arapçayı öğrenmiştir. Annesinin ölümünden sonra babasıyla İstanbul’a gelmiştir. 1897’de Galatasaray Lisesi’ne yatılı olarak başlamıştır. 1907 de mezun olduğunda Reji İdaresi’nde memur olarak işe başlamıştır. Bir yandan da Mekteb-i Hukuk’a devam etmiştir. Askerliği sırasında Çanakkale cephesinde de bulunmuştur.

Ahmet Haşim’in Edebi Kişiliği

Bilinen ilk manzumesi “Leyal-i Aşkım” 1901 yılında “Mecmua-i Edebiyye”de yayımlanmıştır. Yazılarını yazarken döneminin şairlerinden olan Muallim Naci, Abdülhak Hamdi, Tevfik Fikret, Cenab Şahabeddin gibi isimlerden etkilenmiştir. Fransız şiirlerini, şairlerini ve sembolistleri öğrenmiştir. 1909’da yeni kurulmuş olan Fecr-i Ati topluluğuna katılmıştır. “Edebiyatı ideolojinin değil, estetiğin emrine vermek.” idealiyle hareket eden Fecr-i Ati topluluğunun yayın organı Servet-i Fünun dergisinde şiirlerini yayımlamıştır. 1921’de yayınlanan Göl Saatleri ile şöhret kazanmıştır. Fecr-i Ati grubunun dağılmasından sonra herhangi bir siyasi ve edebi akımın etkisinde kalmadan kendine has bir şiir ve düz yazı anlayışını benimsemiştir. Dış dünyayı öğrendiği, gördüğü, deneyimlediği kadarıyla anlatmaya çalışmıştır. En sık kullandığı temalar karamsarlık, ölüm, gece, sonbahar, akşam kızıllığı ve sessizlik temaları olmuştur. Toplumsal konulara ilgi göstermemiştir. Aruz ölçüsünü kullandığı şiirlerinde Arapça ve Farsça sözcükleri sık sık kullanmıştır. Şiirlerinde daha ağır bir dil kullanmayı seçerken düz yazılarında dili sade tutmuştur. Oldukça başarılı bir şekilde uyguladığı akıcı dili ile fıkralar, denemeler ve gezi yazıları da kaleme almıştır.

Ahmet Haşim’in Eserleri

1905-1908 yıllarında yazmış olduğu Ahmet Haşim’in olgunluk dönemi şiirleri olarak ifade edilen şiirleri Piyale kitabında yer verdiği “Şi’r-i Kamer” olarak bilinmektedir. Bu şiirlerinde hayal, iç ahenk ve büyük telkin kabiliyeti ile dikkat çekmiştir. Alışılmışı dışında bir şiir anlayışıyla yazdığı şiirleri bazı kesimlerce eleştirilmiştir. Ahmet Haşim bu tepkilere karşılığını “Piyale” kitabının girişinde “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” başlığında yer verdiği açıklamalar ile cevaplamıştır. Dergah Mecmuasında 1921 yılında yayımlanmış Göl Saatleri yazarın ilk kitabıdır. İçerisinde 34 şiir yer almakta ve bu şiirleri İzmir’de görev yaptığı sırada etkilendiği manzaralardan faydalanarak yazmıştır. 1928 yılında yayımlanan Göl Saatleri yazarın gazetelerde çıkmış ve her biri deneme tarzında köşe yazılarından oluşan bir eseridir. Frankfurt Seyehatnamesi Haşim’in tedavi olmak için gittiği Almanya’da gözlemlediği yerleri ele aldığı gezi türündeki eseridir. “Gulabahane-i Laklakan” Dergah, Yeni Mecmua ve Akşam gazetelerindeki seçilmiş nezir yazılarıyla oluşmuş olan eseridir. Şairin en çok eleştiri konusu olmuş şiiri Bir Günün Sonunda Arzu 1921 yılında Dergah’ta yayımlanmıştır. Yazıldığı dönem içerisinde değerlendirilen şiiri anlamsız ve kapalı bulunmuştur. Bu eleştirileri, şiirde anlamın değil asıl aranması gereken şeyin müzikalite olduğunu vurgulayarak şiirlerini savunmuştur.

Ahmet Haşim’in Türk Edebiyatına Etkisi

Ahmet Haşim bir yazısında şiiri şöyle tanımlar, “şiir bir hikaye değil, sessiz bir şarkıdır; şair de ne bir gerçek habercidir, ne güzel konuşan insan, ne de bir kanun koyucudur.” Sık sık eleştirilere maruz kalmasında bu yazıyı yazmasının etkisi büyüktür. Türk edebiyatında “akşam şairi” olarak bilinmektedir. Sembolizmden ve empresyonizmden de etkilenmiştir. Kendine has bir üslup kullanarak kendisinden sonraki birçok genç şairi de etkilemiştir. Aruzla yazıp hece ölçüsünü “köylü vezni” diye nitelendirerek reddetmiştir. Uç noktalara gitmekten çekinmemiş, Cumhuriyet Dönemi şiir hareketlerinden olan İkinci Yeni’ler tarafından da eleştirilmiştir. Milli Edebiyat döneminde de eserler vermeye devam eden sanatçı, Yahya Kemal Beyatlı ile birlikte “saf (öz) şiirin” de önde gelen temsilcilerinden olmuştur. Haşim’in nesir yazıları şiirlerinden farklı olarak daha açık, nükteli ve nisbeten sade denilebilecek bir karakter göstermiştir. Türk toplumun içerisinde bulunduğu çalkantılı dönemlerde toplumsal sorunlardan yazılarında bahsetmemiş ayrıca dinsel temalara da yer vermemiştir. Küçük obje ve olaylardan hareketle fazla derinliği olmayan bir perspektif yakalayarak bunu ustalıkla eserlerine nakletmiştir. Evlendikten 18 gün sonra 4 Haziran 1933 yılında 46 yaşındayken hayata veda etti.